25.06.2025, 08:31

В окупованому Криму створять меню «місцевої кухні зі стравами всіх народностей»

Російські окупанти включили контрольований ними Кримський півострів до «пілотних регіонів» масштабного федерального проекту з розвитку гастрономічного туризму «ПроЕДУ по России». Про це розповіла очільниця євпаторійської організації «Міжрегіональна асоціація розвитку агропромислового туризму "МАРАТ"» Єлєна Юрчєнко під час «круглого столу» на тему «Гостьові будинки, самооцінка засобів розміщень та перспективні види туризму».

За словами Юрчєнко, регіональна ініціатива в рамках зазначеного проекту отримала власну назву – «В Крыму есть» (гра слів: «У Криму є» / «В Криму їсти»), і має на меті «просувати унікальну кулінарну самобутність півострова на загальноросійському та міжнародному рівні». При цьому однією з ключових цілей регіонального проекту є розробка реєстру кримських «гастросамостей» – оригінальних продуктів, що виникли саме на півострові: на реєстрацію відповідної торгової марки подано відповідні «документи» до Роспатенту. До реєстру увійдуть продукти за п'ятьма основними напрямками – м'ясо, молочні вироби, фрукти, овочі та злаки.

Кримська кухня в рамках зазначеного проекту буде позиціонуватися як багатонаціональна та етнокультурна платформа. Враховуючи те, що окупанти нарахували на півострові представників 179 національностей, вони прагнуть сформувати «унікальний гастрономічний простір», який міститиме традиції кримськотатарської, вірменської, грецької, української, російської та багатьох інших кухонь. У жовтні цього року в рамках «великої туристичної події» буде презентовано перші результати «народження кримського меню».
Розгорнути більше...