04.11.2023, 10:56

У Чорному морі дрібнішають хамса та шпроти

Російські вчені заявили про зменшення розмірів таких цінних чорноморських промислових риб, як шпроти та хамса. Середня довжина їхнього тіла зменшилася майже на третину в порівнянні з даними середини ХХ століття, повідомив старший науковий співробітник Інституту біології південних морів Дмитро Куцин.

«Ми спостерігаємо їх подрібнення, причому вже не перший рік. Для порівняння, у п’ятдесятих роках довжина шпроту досягала 14,5 сантиметрів у віці п’яти років, у той час як зараз ми робили вибірку з трьох-чотирьох тисяч, і найбільший шпрот був 10,5 см», – заявив він.

Дрібніння пов’язане, зокрема, з траловими методами вилову, які руйнують екосистему морського дна і тим самим впливають на кормову базу морських тварин.

224 views
Розгорнути більше...