- 06.11.2025, 20:48
-
06.11.2025, 18:04
Викрадені ФСБ Анна і Оксана Соценко знайшлися, знаходяться в СІЗО-1 окупованого Сімферополя
-
06.11.2025, 14:22
Фото
Кримський єпископ, що служив в РПЦ, призначений вікарієм Київської митрополії УПЦ МП
-
06.11.2025, 12:11
Фото
Колаборційний режим змушує кримських школярів вивчати нову «біблію окупації»
- 06.11.2025, 10:12 Фото
- 06.11.2025, 08:31
-
05.11.2025, 21:30
Фото
Представники окупаційної влади Криму вручили школярам російські паспорти
-
05.11.2025, 19:49
Кримські колаборанти заявляють, що «не воюють з українською культурою»
-
05.11.2025, 16:40
В окупованому Криму відбувся черговий захід на честь видатного українського педагога
-
05.11.2025, 14:33
Окупаційні силовики вчергове ганяли кримських підлітків-«неформалів»
-
05.11.2025, 12:18
Фото
Американські спецслужби стверджують, що Росія не готова піти на компроміс щодо України
-
05.11.2025, 10:26
Окупанти профінансують учасників «вільної економічної зони» в Криму
-
05.11.2025, 09:50
Фото
Мешканці окупованої Ялти б'ють на сполох через загрозу меморіальному будинку Чєхова
-
05.11.2025, 08:43
Кримські колаборанти ліквідували «державний комітет реєстрації та кадастру»
-
04.11.2025, 21:39
Окупанти бідкаються, що на весь Крим працює один пункт вагового контролю
-
04.11.2025, 19:45
Фото
Бюджетників змушують підписувати заяви про встановлення месенджера Мах, - рух "Жовта Стрічка"
-
04.11.2025, 18:16
Кримський переслідувач українців визнав, що більшість репресованих – незгодні з російською окупацією
-
04.11.2025, 15:52
Медіа держави-окупанта розпочали дезінформаційну кампанію проти кримки Ольги Цирик
- 04.11.2025, 13:13 Фото
-
04.11.2025, 11:15
Фото
На буровій установці «Сиваш» ліквідовано елітний спецпідрозділ ворога, - ВМС
20.04.2025, 16:22
Російські науковці заявили про «отруйний» виноград в окупованому Криму
Причини, що заважають нарощуванню виробництва винних продуктів в окупованому Криму, встановили науковці Бєлґородського державного національного дослідницького університету (БєлДУ, РФ). За їхніми словами, обробіток земель півострова з часів античності, а також нерівномірний розподіл деяких елементів у ґрунті суттєво знижують можливості зростання лози та смакові якості ягід.
Результати дослідження, виконаного за підтримки Російського наукового фонду, було презентовано у виданні Sustainability, що позиціонується як міжнародний науковий журнал і нібито базується у Швейцарії. Протягом 2021–2023 рр. окремі європейські наукові спільноти (зокрема, у Норвегії та Фінляндії) зарахували Sustainability до «ймовірно хижацьких» видань та відмовили йому в академічному статусі, виключивши зі своїх реєстрів.
У статті заявляється, що в окупованому Криму налічується понад 20 тисяч гектарів виноградників, що буцімто становить «20% від загальної площі виноградників Росії». Кримські виноградники мають середню врожайність – 64 центнери з гектара.
Через разючу відмінність у кліматичних умовах та різноманітність ґрунтів у різних частинах півострова, регіон придатний для вирощування як дуже ранніх, так і дуже пізніх сортів винограду. Тривале культивування рослин у західній частині ускладнене накопиченням у ґрунті заліза, міді та марганцю, які є небезпечними не тільки для лози та ягід, а й для споживача вина. Однією із причин є тривала аграрна діяльність у деяких регіонах. Відзначаються небезпечно високі вмісту міді у ґрунтах, де в новий час у якості фунгіциду застосовувався мідний купорос.
«Накладення» історичних та сучасних практик землекористування для цілей виноградарства припадають на південний захід та північний захід, і саме в цих регіонах може вироблятися високоякісне та «впізнаване» вино, яке важко сфальсифікувати. Сучасні угіддя виноробів переважають на півдні, у більш теплій субтропічній зоні. В рамках дослідження було встановлено, що рівень деяких сучасних елементів-забруднювачів ґрунтів (міді, хрому, ванадію та нікелю) на оброблюваних територіях небезпечно близький до гранично допустимих концентрацій. Очікується, що нові дані дозволять покращити процедуру моніторингу умов культивування винограду та будуть корисними при виборі нових ділянок для виноградарства в окупованому Криму.
Також увага була звернена на елементи, концентрація яких у винограді може суттєво вплинути на смак вина: залізо, рубідій, кремній, калій та марганець. Степові території Криму бідні на ці елементи порівняно з теплішими південними районами, що належать до північної межі субсередземноморського виноградарства.
У майбутньому фахівці планують розробити систему оцінки придатності ґрунтів, адаптованих для виноградарства та виробництва винних продуктів, засновану на обліку місцевого клімату та геохімії ґрунтів. Ця ж система може бути корисною для визначення «відбитка» винного продукту, виробленого у певній місцевості.
Зазначається, що наразі на окупованому Кримському півострові виділено 13 виноградарсько-виноробних районів, кожний з яких має унікальні особливості.
Більше про: