-
20.04.2025, 18:25
В окупованому Криму відзначається брак робітників сільського господарства
-
20.04.2025, 16:22
Російські науковці заявили про «отруйний» виноград в окупованому Криму
- 20.04.2025, 14:19
-
20.04.2025, 12:43
Російська влада дорікнула кримським маріонеткам повільним розвитком енергетики
-
20.04.2025, 11:02
Фото
В окупованому Криму водосховища заповнені менш ніж на 50 відсотків від їхнього максимального обсягу
- 20.04.2025, 08:51
- 20.04.2025, 08:30 Фото
-
19.04.2025, 21:37
У Криму провели «перший республіканський зліт кадетів та юнармійців»
-
19.04.2025, 19:24
У Севастополі дошкільнят вчать шикуватися під російські пісні
-
19.04.2025, 17:21
В окупованому Криму провели «дитячий телеміст» з Іраном та Мадагаскаром
-
19.04.2025, 16:07
Мешканцям окупованого Криму прищеплюють любов до якутської культури
- 19.04.2025, 14:52
-
19.04.2025, 13:39
Понад 10 тисяч випадків порушень прав людини в окупованому Криму внесені у Реєстр воєнних злочинів
- 19.04.2025, 12:41
-
19.04.2025, 11:44
У Крим завезли чи то корейську, чи то китайську черешню, ціни на яку шокували місцевих
-
19.04.2025, 10:05
Президент України увів санкції проти 20 російських зірок сцени та спорту
-
19.04.2025, 08:43
Скільки цього року доведеться витратити господаркам на випічку пасок в окупованому Криму?
-
18.04.2025, 21:04
В окупованому Криму затримали 39-річну жінку за коментарі в українській групі
-
18.04.2025, 19:43
Рахункова палата рф виявила порушення в роботі «Крымэнерго» на мільйони рублів
-
18.04.2025, 18:13
Фото
«Екс-главу МНС» окупаційної влади Криму відправлено до колонії за хабарі
20.04.2025, 16:22
Російські науковці заявили про «отруйний» виноград в окупованому Криму
Причини, що заважають нарощуванню виробництва винних продуктів в окупованому Криму, встановили науковці Бєлґородського державного національного дослідницького університету (БєлДУ, РФ). За їхніми словами, обробіток земель півострова з часів античності, а також нерівномірний розподіл деяких елементів у ґрунті суттєво знижують можливості зростання лози та смакові якості ягід.
Результати дослідження, виконаного за підтримки Російського наукового фонду, було презентовано у виданні Sustainability, що позиціонується як міжнародний науковий журнал і нібито базується у Швейцарії. Протягом 2021–2023 рр. окремі європейські наукові спільноти (зокрема, у Норвегії та Фінляндії) зарахували Sustainability до «ймовірно хижацьких» видань та відмовили йому в академічному статусі, виключивши зі своїх реєстрів.
У статті заявляється, що в окупованому Криму налічується понад 20 тисяч гектарів виноградників, що буцімто становить «20% від загальної площі виноградників Росії». Кримські виноградники мають середню врожайність – 64 центнери з гектара.
Через разючу відмінність у кліматичних умовах та різноманітність ґрунтів у різних частинах півострова, регіон придатний для вирощування як дуже ранніх, так і дуже пізніх сортів винограду. Тривале культивування рослин у західній частині ускладнене накопиченням у ґрунті заліза, міді та марганцю, які є небезпечними не тільки для лози та ягід, а й для споживача вина. Однією із причин є тривала аграрна діяльність у деяких регіонах. Відзначаються небезпечно високі вмісту міді у ґрунтах, де в новий час у якості фунгіциду застосовувався мідний купорос.
«Накладення» історичних та сучасних практик землекористування для цілей виноградарства припадають на південний захід та північний захід, і саме в цих регіонах може вироблятися високоякісне та «впізнаване» вино, яке важко сфальсифікувати. Сучасні угіддя виноробів переважають на півдні, у більш теплій субтропічній зоні. В рамках дослідження було встановлено, що рівень деяких сучасних елементів-забруднювачів ґрунтів (міді, хрому, ванадію та нікелю) на оброблюваних територіях небезпечно близький до гранично допустимих концентрацій. Очікується, що нові дані дозволять покращити процедуру моніторингу умов культивування винограду та будуть корисними при виборі нових ділянок для виноградарства в окупованому Криму.
Також увага була звернена на елементи, концентрація яких у винограді може суттєво вплинути на смак вина: залізо, рубідій, кремній, калій та марганець. Степові території Криму бідні на ці елементи порівняно з теплішими південними районами, що належать до північної межі субсередземноморського виноградарства.
У майбутньому фахівці планують розробити систему оцінки придатності ґрунтів, адаптованих для виноградарства та виробництва винних продуктів, засновану на обліку місцевого клімату та геохімії ґрунтів. Ця ж система може бути корисною для визначення «відбитка» винного продукту, виробленого у певній місцевості.
Зазначається, що наразі на окупованому Кримському півострові виділено 13 виноградарсько-виноробних районів, кожний з яких має унікальні особливості.
Більше про: