UA EN

28 Березня 2024

Загинув кримський чернець УПЦ (МП) з Росії, що воював проти України

15 серпня пропагандистські спільноти у російських соцмережах повідомили про загибель у зоні бойових дій на сході України ієродиякона Кизилтаського свято-Стефано-Сурозького чоловічого монастиря (селище Краснокам’янка, Феодосія, АР Крим) Веніаміна. Відповідну інформацію надала братія монастиря з проханням про молитву за спокій його душі, не уточнюючи жодних подробиць про його життя і смерть. Так само невідомим залишається його прізвище.

https://vk.com/wall-198722728_135894

Деякі деталі про загибель ієродиякона Веніаміна уточнив його товариш, блогер з Судака Алєксандр Кір’яков, відомий також під псевдонімом Sandro Kiriak. За його словами, майбутній чернець, що був членом одного з російських парамілітарних “казачих” формувань, кілька років тому прибув з території РФ до окупованого Криму. 14 жовтня 2021 року прийняв чернечий постриг у Свято-Покровському храмі Судака від митрополита Феодосійського і Керченського Платона та єпископа Коктебельського Агафона. З початком повномасштабного вторгнення РФ до України Веніамін долучився до лав російських “казачих” добровольчих формувань, отримавши відповідне благословення – ймовірно, від настоятеля монастиря або від згаданих кримських ієрархів УПЦ МП. Також Кір’яков повідомив, що ієродиякона Веніаміна після відспівування у Свято-Покровському храмі в Судаку буде поховано на цвинтарі Кизилтаського монастиря, поруч з ігуменом Никоном (Дем’янюком), що загинув через авіакатастрофу в Кримських горах 4 листопада 2015 року.

https://vk.com/wall94645761_39673

https://vk.com/wall94645761_39730

На інформаційних ресурсах Феодосійської єпархії УПЦ МП, що 7 червня увійшла до т. зв. “Кримської митрополії РПЦ”, та Кизилтаського монастиря будь-яка інформація про ієродиякона Веніаміна відсутня.

Також 15 серпня у прес-службі кримського парамілітарного формування “Черноморское казачье войско” (“Чорноморське казаче військо”) повідомили про загибель під час бойових дій на території України “казака”-добровольця Васілія Шломовича, члена кримського “хутірського “казачого” товариства “Станица Терская” (“Станиця Терська”), яке зокрема взаємодіє з Кизилтаським монастирем. Було зазначено, що Шломович брав у бойових діях проти України у складі “добровольчого 2-го “казачого” батальйону Чорноморського “казачого” війська”. За припущеннями, Васілій Шломович та ієродиякон Веніамін можуть бути однією і тією ж особою: зокрема, деякі коментатори під звісткою про загибель Шломовича згадували його як “Вєню”. Однак у той же час інші коментатори висловлювали співчуття його дружині Альоні – що може спростовувати інформацію про причетність Шломовича до чернечого життя, оскільки чернець не може бути одруженим.

https://vk.com/wall-193303062_6162

Невільний КРИМ