UA EN

29 Березня 2024

Як кримчанам отримати новий внутрішній паспорт?

З 11 січня 2016 року в Україні почали оформлювати громадянам внутрішній паспорт з вбудованим електронним безконтактним чіпом, який у європейських державах називають ID – карткою.

«Громадяни України, які зареєстровані на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь можуть реалізувати на материковій частині України своє право на отримання документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України. Кримчани є і залишаються громадянами України, примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства РФ не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України», – йдеться у повідомленні Представництва Президента України в АРК.

За інформацією Державної міграційної служби України на першому етапі видачі ID – картки, до прийняття законопроекту № 3224 «Про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», новий документ оформлюватиметься безкоштовно тим громадянам, які досягли 16 річного віку і отримують паспорт громадянина України вперше.

Для проведення процедури заміни старих паспортів у формі книжечок на ID – картки також необхідно прийняття Верховною Радою України законопроекту № 3224.

«Обов’язкової заміни старого паспорту громадянина України на документ нового зразка не передбачено і громадянам можна не поспішати із отриманням ID – картки. За досвідом європейських держав процес переходу на документи з вбудованим електронним безконтактним чіпом триватиме в Україні 4 – 5 років», – вказано у повідомленні.

Обладнанням для оформлення документів нового зразка оснащені 330 підрозділів Державної міграційної служби України, зокрема і в Херсонській області.