UA EN

29 Березня 2024

Хартія: Сполучені Штати не визнають і ніколи не визнають спробу анексії Криму

Сполучені Штати не визнають і ніколи не визнають спробу анексії Криму Росією та ще раз підтверджують повну підтримку міжнародних зусиль, у тому числі у Нормандському форматі, спрямованих на врегулювання дипломатичним шляхом збройного конфлікту, керованого Росією, у Донецькій та Луганській областях України на основі поваги до міжнародного права, зокрема Статуту ООН. Сполучені Штати підтримують зусилля України використовувати Кримську платформу для координації міжнародних зусиль з подолання гуманітарних і безпекових наслідків російської окупації Криму, відповідно до Спільної декларації Кримської платформи. Про це йдеться в підписаній Хартії стратегічного партнерства США – Україна (надалі Хартія)

10 листопада у Вашингтоні Державний секретар США Блінкен зустрівся з міністром закордонних справ Кулебою, щоб підписати оновлену українсько-американську Хартію стратегічного партнерства та підкреслити нашу непохитну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України перед лицем триваючої агресії Росії. Про це повідомлено на сторінці Посольства США в Україні у Фейсбук. 

За Україну Хартію підписав Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, за США Державний секретар США Ентоні Блінкен.

Ця Хартія замінює Хартію про стратегічне партнерство між Сполученими Штатами Америки та Україною, підписану у Вашингтоні 19 грудня 2008 р. Сполучені Штати та Україна мають намір переглядати цю Хартію кожні десять років або раніше, якщо обидві сторони вважатимуть, що вона потребує змін. Про це зазначається в змісті самої Хартії.

Відновлення роботи Комісії стратегічного партнерства Україна-США та підписання нової Хартії стратегічного партнерства збільшують підтримку США України у протидії російській агресії, виводять стратегічне партнерство на новий рівень та допомагають стримувати агресивні дії Кремля. Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив у Вашингтоні за підсумками зустрічей та засідання Комісії стратегічного партнерства Україна-США. Про це зазначається на сайті Міністерства закордонних справ України.

Міністр відзначив важливу роль, яку відіграли в розвитку та зміцненні стратегічного партнерства України та США домовленості лідерів наших держав, Володимира Зеленського та Джозефа Байдена.

«США підтримують Україну у протидії російській агресії та захисті нашого суверенітету та територіальної цілісності. Ми вдячні американським партнерам за готовність надалі розширювати безпекову та оборонну взаємодію з Україною. Найкращий спосіб стримати агресивну Росію – це дати Кремлю зрозуміти, що Україна сильна та має сильних союзників, які не залишать її сам-на-сам з агресором. Саме такий сигнал ми надіслали сьогодні Москві», – заявив міністр.

Міністр наголосив, що відновлення роботи Комісії стратегічного партнерства Україна-США та підписання нової Хартії стратегічного партнерства дуже вчасні, оскільки відбуваються на тлі агресивних дій Росії поряд з українським  кордоном, в Білорусі та на тлі подальшої мілітаризації РФ тимчасово окупованого Криму.

«Агресія Росії проти України закінчиться тоді, коли місце України як невід’ємної частини Заходу буде інституалізоване та не буде піддаватися сумніву. Сьогодні ми зробили важливий крок у цьому напрямі та підписали нову Хартію стратегічного партнерства Україна-США, яка дозволить Україні та США ще ефективніше протистояти спільним викликам», – заявив міністр.

Міністр наголосив, що проведенням Комісії стратегічного партнерства Україна та США відкрили нову сторінку відносин на благо народу України, стратегічного партнерства України та США та євроатлантичного простору загалом. Він повідомив, що окрему увагу на переговорах сторони приділили розвитку економіки України, залученню нових американських інвестицій і збільшенню обсягів торгівлі між двома країнами.

Дмитро Кулеба наголосив, що Україна віддана проведенню реформ у складних умовах, і навів приклад рішучості Президента України у втіленні земельної та судової реформ, подальшої деолігархізації та інших реформаторських кроків української влади.

«Перед нами стоять непрості завдання та виклики, але відносини України та США вже багато разів довели, що коли ми разом, коли ми розуміємо одне одного та йдемо разом, ми здатні спільно досягати вражаючих результатів», – підсумував міністр.

З повним текстом підписаної Хартії стратегічного партнерства США – Україна можна ознайомитися за посиланням:

https://ua.usembassy.gov/uk/u-s-ukraine-charter-on-strategic-partnership/?fbclid=IwAR0d9rWYjzzrQE3zsaVGotP2gYHPUmb6WjSmbHRxyWcpr9NZYT_tbbiCHvs

 

За матеріалами інформаційних ресурсів Посольства США в Україна та Міністерства закордонних справ України