UA EN

28 Березня 2024

У справі Єсипенка росіяни використали всі методи тиску і несправедливого судилища

Журналіст та фрилансер “Крим. Реалії” Владислав Єсипенко вже півтора року незаконно знаходиться за російськими ґратами. 18 серпня цього року “суд” апеляційної інстанції окупованого Сімферополя “пом’якшив” йому: з шести до п’яти років колонії загального режиму, а також залишив штраф у розмірі 110 тисяч рублів. Правозахисники вважають таке рішення справжнім знущанням,а справа проти Єсипенка є абсолютно сфальсифікованою.

“У Влада, як і у рідних, не було ілюзій. Всі судові засідання у Криму – порожня формальність і все вирішено до їх початку. Ми чудово знаємо, що його арешт – незаконний і від нього смердить брудною політикою Росії. 

Попри це, наші західні партнери, які сьогодні беруть участь у саміті Кримської платформи, зокрема США, в найближчий час мають вирішити питання про необмежене постачання озброєння Україні. Адже наша перемога допоможе у звільненні Владислава та всіх політв’язнів”, — каже дружина політв’язня Катерина Єсипенко під час пресконференції у Києві 23 серпня

Разом з тим, за її словами, стан здоров’я чоловіка нормальний, також він отримує багато листів, які його підтримують. Але умови утримання погіршилися із початком повномасштабної війни.

Заступник голови правління Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін заявив, що справа Єсипенка має увійти у підручники, адже росіяни використали все можливе, що вони зазвичай практикують під час судилищ: “Це і фальсифікація, і підкидання йому зброї, і катування, і недопуск незалежних адвокатів, і порушення права на справедливий суд, презумпції невинуватості та інше. Всі доводи захисту ігнорувалися, а винесене покарання — абсолютно непропорційне. Тому що у подібних справах з таким звинуваченням зазвичай люди отримують умовних 3-4 роки”.

Чекригін вважає, що апеляція, яка нещодавно відбулася, — знущання: “Адже цей вирок треба взагалі скасувати, а не “пом’якшувати” на рік”.

Проєкт “Крим. Реалії” та в цілому Радіо Свобода домагається звільнення Владислава Єсипенка, який є їхнім фрилансером. 

Керівник “Крим. Реалії” Володимир Притула повідомив, що президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай постійно публічно говорить про Єсипенка та про необхідність його звільнення як з українськими урядовцями, так і з американськими, а також з міжнародними інституціями. Зокрема, Джеймі Флай обговорював це нещодавно із керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком.

“Єсипенко був журналістом-фрилансером Радіо Свобода, і саме тому ФСБ так жорстоко до нього ставляться”, — коментує Притула.

Публіцист, письменник, член українського PEN-клубу, амбасадор кампанії за звільнення Єсипенка Віталій Портников заявив, що  Владислав не перший співробітник Радіо Свободи, кого Росія ув’язнила після 2014. 

“Це ув’язнення — чіткий погрожуючий сигнал Росії журналістам на окупованих територій та безпосередньо редакції Радіо Свобода”, — сказав наостанок Портников.

Нагадаємо, Єсипенка російські силовики затримали 10 березня 2021 року після того, який той відвідав акція до дня народження Тараса Шевченка, яка відбулася напередодні в Сімферополі. Політв’язень розповідав про катування з боку ФСБ задля потрібних російській спецслужбі свідчень. А на початку 2022 року так званий “Сімферопольський райсуд” засудив Єсипенка до шести років колонії загального режиму і штрафу в розмірі 110 тисяч рублів. Українця визнали винним у незаконному зберіганні та перевезенні вибухового пристрою.

19 серпня Єсипенко отримав нагороду Free Media Award 2022 року за “критично важливу журналістську роботу в надзвичайно складних умовах”.

Ірина ІВАНЧЕНКО,
менеджерка з комунікацій Центру прав людини ZMINA
тел. +380997725667
mail: ii@humanrights.org.ua