UA EN

28 Березня 2024

У Києві відкриють пам’ятник лідеру Крайової Української Ради в Криму і консулу УНР Павлу Горянському

1 жовтня 2022 року відбудеться урочисте відкриття пам’ятника на могилі лідера Крайової Української Ради в Криму у 1919-1920 роках, консула УНР в Криму, літератора, педагога, фахівця бібліотечної справи, науковця Павла Горянського (1878–1935), яка знаходиться у Державному історико-меморіальному заповіднику в Києві. Про це повідомляється на сторінці Крайової Ради Українців Криму у Фейсбук.
“Вшанування пам’яті лідера українського національного руху в Криму у буремний період війн і революцій 1919-1920 років Павла Горянського – це важлива подія для громади кримських українців, яка є другою за чисельністю в Криму і перетворена окупантом на одну з найбільш дискримінованих етнічних спільнот. Це ще один сигнал українським патріотам в Криму, що про них пам’ятають, а також нагадування українським владі, суспільству і міжнародному товариству про існування традицій самоорганізації у великої української громади в поки що окупованому Криму”, – сказав голова Організаційного комітету із встановлення пам’ятника на могилі П. Горянського Андрій ІВАНЕЦЬ.
Він повідомив, що кошти на облаштування останнього місця спочинку лідера українців Криму початку століття надали доброчинці, імена яких будуть названі на відкритті.
Очікується участь у відкритті пам’ятника представників органів влади і громадськості, а також його свячення ієрархом ПЦУ.
“Козацька пошта” підготувала сувенірний конверт і штемпель до заходу, а також тематичну “власну марку” (державний купон марки і зображення пам’ятника). Планується урочисте їх погашення.
Захід відбудеться 1 жовтня, у суботу, об 11:00 у Державному історико-меморіальному Лук’янівському заповіднику в Києві (вул. Дорогожицька, 7).
ДОВІДКА. Павло Ієрофійович (Єрофійович) Горянський (1878–1935) – громадсько-політичний діяч, літератор, педагог, журналіст, публіцист, фахівець бібліотечної справи, історик книги, бібліограф. Народився у родині священика у с. Кримка Звенигородського повіту Київщини (тепер Шполянський район Черкаської області).
Середню освіту Горянський здобув в Богуславі та Києві, вищу — в Юр’єві (Тарту, Естонія). На поч. ХХ ст. дебютував як літератор перекладами. У 1903 р. працював у журналі “Киевская Старина”, який був провідним українознавчим органом Наддніпрянщині. Вчителював у Катеринославі, Умані, Ялті, брав участь в українському громадському і культурному житті.
У 1910 р. в уманській газеті “Голос Провинции” створив рубрику “Україніка”. У 1914 р. переїхав до Ялти, де у 1917 р. взяв участь в організації та очолив Ялтинську Громаду Українців (пізніше Громаду Українців Південного берега).
У 1919 р. в Севастополі на з’їзді українських організацій Криму був обраний головою Малої Ради (виконавчого комітету) Крайової Української Ради в Криму. Отримав доручення від Надзвичайної Дипломатичної Місії УНР на Кавказі захищати права кримських українців на правах консула. У середині 1920-х рр. переїхав з Ялти до Києва і почав працювати у Всенародній бібліотеці України (тепер НБУ імені В. Вернадського). На початку 1930-х рр. під час чистки був звільнений як “буржуазний націоналіст.
Помер 10 січня 1935 р. у Києві.
Активісти громади кримських українців, які змушені були залишити свої домівки після окупації Криму, та Крайова Рада Українців Криму вже кілька років проводять публічні заходи біля могили Павла Горянського у Лук’янівському заповіднику в Києві, зокрема, у День захисту прав української громади Криму (28 серпня).
Прес-служба
Крайової Ради Українців Криму