UA EN

29 Березня 2024

РНБО України застосувала санкції проти дій окупантів щодо ПЦУ в Криму

Рада національної безпеки і оборони України на засіданні 30 грудня 2021 року під головуванням Президента України Володимира Зеленського застосувала санкції до деяких фізичних та юридичних осіб.

До санкційного списку внесено 18 фізичних осіб, які причетні до винесення неправосудних судових рішень про відчуження майна Кримської єпархії Православної церкви України на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь. Про це повідомив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов на брифінгу по завершенні засідання.

Згідно з пропозицією Кабінету Міністрів України ухвалено рішення щодо розширення переліку фізичних та юридичних осіб, стосовно яких застосовані персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції).

18 серпня 2021 року, на своєму засіданні Кабінет Міністрів України схвалив 2 пакети санкцій до суддів РФ та інших посадових осіб, безпосередньо причетних до переслідування цивільного населення на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь. Про це офіційно повідомляло Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Відповідні проєкти рішень було підготовлено Мінреінтеграції спільно з представниками громадськості, зокрема Крайової Ради Українців Криму (КРУК) – інституційним об’єднанням кримських організацій, що представляють інтереси українців в Криму.

Як вже зазначалося, осінню 2020 року представники Крайової Ради Українців Криму передали Міністерству з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України задокументовані факти переслідування вірян Православної Церкви України в Криму та факти нищення структури, захоплення майна української церкви на Кримському півострові.

27 жовтня 2020 року в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій відбулася зустріч з представниками Крайової Ради Українців Криму (КРУК). Представники КРУКу передали міністерству задокументовані факти переслідування Російською Федерацією Кримської єпархії Православної церкви України (ПЦУ) та матеріали причетності до цих переслідувань суддів, прокурорів, слідчих, судових виконавців, які приймали неправомірні рішення щодо ПЦУ.

Про необхідність введення санкцій до фізичних осіб, що здійснюють протиправну діяльність проти Православної Церкви України в Криму зазначалося і на Форумі експертної мережі в панелі представниками робочої експертної групи «Кримська платформа – гуманітарна політика».

Санкції також запроваджено щодо 6 фізичних осіб та 24 юридичних осіб, які причетні до незаконного спорудження і експлуатації залізничної частини транспортного переходу через Керченську протоку, організації пасажирського залізничного сполучення тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь з територією Російської Федерації та нанесення шкоди національній культурній спадщини на території м. Севастополь.

Санкції застосовано і до 52 фізичних осіб, які, обіймаючи керівні посади в структурі окупаційної адміністрації РФ на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь, завдають істотної шкоди національним інтересам і безпеці Українського народу.

Олекса БЕСКИД