UA EN

29 Березня 2024

Ольга Скрипник: «У Криму є гласні і негласні розпорядження щодо оголошення про загиблих кримчан»

Кримська правозахисна група (КПГ) збирає дані про військових із Криму, які загинули у війні та потрапили в полон. За інформацією голови правління правозахисної організації Ольги СКРИПНИК, – офіційна влада окупованого Криму приховує інформацію від населення, ніде не публікують втрати кримчан на фронті російсько-української війни. Саме з метою, щоб кримчани розуміли, що їх реально відправляють на війну, де вони реально гинуть, щоб вони усвідомлювали це, – висвітлюється інформація .

«Чому важливо це публікувати відкрито? Щоб кримчани бачили це, і родини загиблих. Багато родичів звертаються, щоб допомогти знайти пропавших…

Для чого ми це робимо? Бо це право кримчан, родичів загиблих отримувати цю інформацію. Окрім цього КПГ розробила покрокову інструкцію, вона є на сайті, щоб кримчани мали можливість – здаватися в полон», – зазначила Ольга СКРИПНИК для ІА «Голос Криму».

Публічними джерелами збору такої інформації є, перш за все, різні пабліки, групи, оголошення  – безпосередньо в Криму. Так само здійснюється Кримською правозахисною групою моніторинг всіх відкритих українських джерел, де зафіксовані факти взяття в полон з кримських підрозділів. Як з’ясувалося під час моніторингів, що серед загиблих кримчан є не тільки контрактники, а ті, що призивалися примусово до російської армії.

«У Криму є також відповідні розпорядження гласні і негласні щодо оголошення, публікації про загиблих кримчан. Такі вимоги з’явилися орієнтовно в березні цього року, після того як масово почали відбуватися поховання в Криму. Але дуже багато з’являється інформації в місцевих соціальних групах, таких як, наприклад, телеграм-канал, де близькі та друзі загиблих висловлюють співчуття. Це досить активно поширюється. Зрозуміло, що це не є офіційною інформацією, але ж ми розуміємо, що це вже публічна інформація», – повідомляє Ольга СКРИПНИК.

За інформацією Кримської правозахисної групи 24 в полоні, щонайменше підтверджено загиблих кримчан 70. Звісно, що ця цифра може бути більшою, але для організації важливо отримати підтвердження кожного загиблого. Генеральний штаб ЗСУ підтвердив КПГ інформацію, що вже 139 кримчан вже загинуло. «Більше з них контрактники – це орієнтовно 90%. Є ще такі як добровольці, такі люди також є, але про них важко отримати інформацію та її підтвердження. Про них важко збирати інформацію», – зазначає Ольга СКРИПНИК.

Олекса БЕСКИД