UA EN

29 Березня 2024

Нардеп: Необхідно створити єдиний державний орган, який буде займатися проблемами ВПО

“Ми бачимо, що проблемами внутрішньо переміщених осіб майже ніхто не займається. На кожній зустрічі чи форумі ми говоримо про одне й теж – необхідно створювати єдиний державний орган, який буде займатися проблемами ВПО. Це повинен бути або окремий Віце-прем’єр з питань внутрішньо переміщених осіб або Міністерство”. На цьому наголосила Народний депутат України (фракція «Самопоміч») Наталія Веселова під час прес-конференції, що була присвячена аналізу наслідків відхилення Президентом України законопроекту №2166 “Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”.

«Зараз в Уряді така ситуація: майже в кожному Міністерстві є окремий відділ, який складається з не менш, ніж 10 осіб, які повинні займатися проблемами переселенців. Але ми бачимо, що ніякі проблеми не вирішуються. Дуже багато людей потребують компенсації за втрачене майно, але ці проблеми покладаються на плечі лише органів місцевого самоврядування. А місцеве самоврядування не завжди має ці кошти. Тому, звертаємося до Прем’єр – міністра, Уряду, щоб вони розглянули таку проблему, як створення єдиного державного органу, який буде займатися державною політикою, по відношенню до внутрішньо переміщених осіб, вирішуватиме ці проблеми , створюватиме політику та захищатиме права»,  – підкреслила Веселова.

Народний депутат також зауважила, що була здивована тим, що Президент наклав вето на законопроект №2166.

«Я подавала багато правок до другого читання законопроекту 2166, вела адвокаційну роботу серед своїх колег. Для мене було дуже неприємним сюрпризом вето президента. Коли я почитала його пропозиції, то причини для вето сумнівні – Президент пропонує визначити орган, який буде вести контроль за внутрішньо переміщеними особами. Це актуальна проблема і болюча. Мабуть, таке рішення Президента засноване на тому, що у нас немає єдиної державної політики, не тільки щодо ВПО, а й щодо окупованих територій. Над законопроектом вели роботу і самі внутрішньо переміщені особи, і юристи, і правозахисники, що постійно моніторять стан дотримання прав переселенців. Прийняття цього законопроекту вимагала і міжнародна спільнота. Врешті-решт він був підтриманий Парламентом. Я звертаюсь до усіх депутатів підтримати цей проект закону і подолати вето 300 голосами”, – заявила Веселова.

Нагадаємо, законопроект було зареєстровано у лютому 2015 року і він повинен був значно полегшити життя внутрішньо переміщених осіб, громадян України, що змушені були покинути окуповані території – Крим та Донбас. 3 листопада 2015 року Верховна Рада у другому читанні прийняла цей законопроект. 25 листопада 2015 року Президент наклав на нього вето, і вимагає створення органу, який буде контролювати переміщення внутрішньо переміщених осіб та їх повернення до місць проживання.