UA EN

28 Березня 2024

G7: “Ми вкотре спільно засуджуємо незаконну анексію Кримського півострова Російською Федерацією та підтверджуємо нашу політику невизнання анексії”

«Ми вкотре спільно засуджуємо незаконну анексію Кримського півострова Російською Федерацією та підтверджуємо нашу політику невизнання анексії.

Ми знову висловлюємо нашу повну підтримку зусиллям з пошуку дипломатичного шляху розв`язання конфлікту у східній Україні, особливо у рамках Нормандського формату і тристоронньої контактної групи. Ми вітаємо ключову роль ОБСЄ у пошуках мирного вирішення. Ми закликаємо усі сторони повністю дотримуватися Мінських угод, включаючи Пакет заходів для їхнього впровадження, підписаний 12 лютого 2015 року у Мінську, через створену тристоронню контактну групу та чотири робочі групи. Ми стурбовані нещодавньою активізацією бойових дій по всій лінії зіткнення; ми нагадуємо про наш заклик до усіх сторін повністю шанувати і дотримуватися режиму припинення вогню, а також відвести важке озброєння. Ми також нагадуємо, що тривалість санкцій має бути чітко пов`язана з повним виконанням Росією Мінських угод і шануванням суверенітету України. Вони можуть бути зняті, коли Росія виконає ці зобов`язання. Однак ми готові ухвалити подальші обмежувальні заходи, аби підняти ціну для Росії – у разі, якщо цього вимагатимуть її дії. Ми очікуємо, що Росія припинить надавати транскордонну підтримку сеператистським силам і використає свій вагомий вплив на сепаратистів, аби ті повністю дотримувалися своїх зобов`язань у рамках Мінських угод.

Ми схвалюємо і підтримуємо кроки, які робить український уряд задля впровадження всеохопних структурних реформ; ми закликаємо керівництво України рішуче продовжувати необхідну засадничу трансформацію у відповідності до зобов`язань перед МВФ і ЄС. Ми підтверджуємо нашу налаштованість щодо спільної роботи з міжнародними фінансовими інституціями та іншими партнерами задля надання Україні фінансової та технічної підтримки – оскільки країна рухається у напрямі своєї трансформації. Ми просимо послів країн G7 у Києві створити групу підтримки України. Її завданням буде просувати процес економічних реформ України через скоординовані поради та допомогу».

З повним текстом декларації можна ознайомитися за таким посиланням

Leaders’ Declaration

G7 summit, Germany