UA EN

29 Березня 2024

Всекримський конкурс, присвячений Лесі Українці, переїхав до Полтави

Щорічний Всекримський регіональний конкурс учнівської та студентської творчості «Змагаймось за нове життя!», присвячений Лесі Українці, відбудеться на теренах Полтавщини. Творче змагання проводитиметься у чотирьох вікових категоріях та декількох номінаціях. Зокрема, серед учнів 1-6-х класів у номінації «Декламація», «Малюнок»; серед учнів 7-9-х класів – «Декламація», «Малюнок», «Аудіовізуальний твір», «Твір», «Вокал»; серед учнів 10-11-х класів студентської молоді – «Декламація», «Інсценізація», «Аудіовізуальний твір», «Твір», «Малюнок», «Вокал».

Взяти участь у цьому конкурсі зможуть і кримчани, які мешкають на тимчасово окупованій території півострову, а також внутрішньо переміщені особи із Криму, які переселилися до інших регіонів України. Для цього їм необхідно до 18 квітня надіслати заповнену онлайн заявку (https://docs.google.com/forms/d/1ODmUG3UREFL_PkMLtQuEMxnKrFxrYdmwjDPYmMaqRSM/viewform) на дистанційну участь у будь-якій номінації на електронну адресу pedcentracademia@ukr.net та diaspora.crimea@gmail.com, телефони для довідок:

050-0452579 (м. Полтава), 067-6767850 (м. Київ).

25 квітня з 13:00 до 16:00 години, під час проведення конкурсу у м. Полтава, громадською організацією «Кримська діаспора» (м. Київ, вул. Марини Раскової, 19, к. 914) буде наданий майданчик для он-лайн участі у творчому змаганні кримчанам, які сьогодні є мешканцями Києва та Київської області у номінаціях «Декламація», «Малюнок», «Вокал».

Всім учасникам конкурсу будуть надані листи-подяки, подарунки, а за найкращі виступи у номінаціях журі обіцяє й інші приємні сюрпризи.

 

ПОЛОЖЕННЯ
ПРО РЕГІОНАЛЬНИЙ КОНКУРС

УЧНІВСЬКОЇ ТА СТУДЕНТСЬКОЇ ТВОРЧОСТІ
«ЗМАГАЙМОСЬ ЗА НОВЕ ЖИТТЯ!»,

ПРИСВЯЧЕНОГО УКРАЇНСЬКІЙ ПОЕТЕСІ ЛЕСІ УКРАЇНЦІ

  1. Загальні засади

Громадська організація Педагогічний центр «Академія» ініціює відродження на теренах Полтавщини Всекримського конкурсу учнівської та студентської творчості «Змагаймось за нове життя!», присвяченого українській поетесі Лесі Українці, що був  започаткований відомою громадською діячкою п. Марією Фішер – Слиж (Торонто, Канада), та останні 10 років проводився в Автономній Республіці Крим Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України (Кримська філія) і Всекримським товариством зв’язків з українцями за межами України (Товариство «Україна – Світ»). Конкурс проводитиметься у м. Полтава за підтримки Представництва президента України в АР Крим (м. Херсон), Управління освіти Полтавського міськвиконкому, Музею родини Драгоманових у Гадячі, ВНЗ Укоопспілки «Полтавського університету економіки і торгівлі» (ПУЕТ), телевізійної студії «Місто», театру «Чемоданчик», громадських організацій: «Кримська діаспора» (м. Київ), ІДЦ «Інтеграція і розвиток» (м. Київ), Громадської ініціативи «Крим-SOS» (м. Херсон), Громадського руху «Кримська хвиля» (м. Львів), громадської організації «Інститут розвитку громадянського суспільства» (м. Коломия) та Полтавського приватного навчально-виховного комплексу «Паросток».

ІІ.    Метою конкурсу є:

—   сприяння глибшому ознайомленню та вивченню молоддю спадщини великої української поетеси Лесі Українки;

—   долучення підростаючого покоління до збереження і розвитку культурної спадщини українського народу шляхом вивчення історії рідного краю, спонукання осмислення державотворчих зусиль нашого народу та його перспектив;

—   виховання  відповідальності за збереження місцевих пам’яток культури;

—   виховання почуття патріотизму, національної гідності та особистої відповідальності за прийдешнє нашої Батьківщини.
ІІІ.    Завдання конкурсу:

—   популяризація знань з літератури, історії, культури  українського народу;

—   виховання в молодого покоління громадян України толерантного і шанобливого ставлення до літературної спадщини українського народу та народів, що проживають на теренах України;

—   підтримка учнівської та студентської молоді, яка цікавиться літературою, історією, культурою, традиціями українського народу і виявила здібності до наукових пошуків, написання публіцистичних, художніх та науково-пошукових робіт, художньої творчості, образотворчого мистецтва.
 ІV. Для організації та проведення  Регіонального конкурсу учнівської та студентської творчості «Змагаймось за нове життя!», присвяченого українській поетесі Лесі Українці, створюється  організаційний комітет і журі.

  1. Умови організації та проведення конкурсу

1.​ У конкурсі можуть брати участь учні 1 -11 класів загальноосвітніх навчальних закладів м. Полтави та Полтавської області (при бажанні, молодь з інших регіонів) різних форм власності, учні та студенти навчальних закладів І–ІV рівнів акредитації, які виявили особисте бажання взяти в ньому участь.

2.​ Конкурс проводиться як творче змагання учнівської та студентської молоді за   номінаціями: «Декламація», «Інсценізація», «Твір», «Малюнок», «Аудіовізуальний твір», «Вокал». Мова конкурсу – українська.

3.​ Конкурс проводиться в чотирьох  вікових категоріях: серед учнів 1 – 6 класів (номінації «Декламація»,  «Малюнок»),   серед учнів 7 – 9 класів (номінації «Декламація»,  «Малюнок», «Аудіовізуальний твір», «Твір», «Вокал»), серед учнів 10 – 11 класів студентської молоді  (номінації «Декламація», «Інсценізація», «Аудіовізуальний твір», «Твір», «Малюнок», «Вокал»).

Номінація «Декламація»

Учасники – учні 1 – 6 класів, учні 7 – 9 класів, учні 10 – 11 класів та студенти (при поданні більше 30 заявок на окрему вікову категорію формується окрема група конкурсантів). До декламування пропонуються вірші Лесі Українки, уривки з її драматичних чи прозових творів (відповідно вікової категорії).

Заявки на участь  надсилаються до 18 квітня за адресою: 36000, м. Полтава, вул. Жовтнева, 46,  Громадська організація Педагогічний центр «Академія», телефони для довідок: (0532) 611-537, 050-045-25-79. Заявка обов’язково дублюється на електронну адресу pedcentracademia@ukr.net

Термін та місце проведення: 25 квітня, ВНЗ Укоопспілки «Полтавського університету економіки і торгівлі» (ПУЕТ).

Номінація «Інсценізація»

Учасники – учні 9 – 11 класів, учні та студенти навчальних закладів І – ІV рівнів акредитації. До інсценування рекомендуються літературні композиції, вірші, фрагменти моновистав, уривки з драматичних чи прозових творів Лесі Українки (відповідно вікової категорії).

Умови: тривалість інсценізації – до 10 хвилин, учасники – не більше чотирьох  осіб.

Заявки на участь  надсилаються до 18 квітня за адресою: 36000, м. Полтава, вул. Жовтнева, 46,  Громадська організація Педагогічний центр «Академія», телефони для довідок: (0532) 611-537, 050-045-25-79. Заявка обов’язково дублюється на електронну адресу pedcentracademia@ukr.net

Термін та місце проведення: 25 квітня, ВНЗ Укоопспілки «Полтавського університету економіки і торгівлі» (ПУЕТ).

Номінація «Малюнок» (за життям і творчістю Лесі Українки)

Учасники – учні 1 – 11 класів, учні та студенти навчальних закладів І – ІV рівнів акредитації.

Конкурс  проводиться в два тури:

І тур – заочний: надсилаються малюнки формату А-3 (техніка виконання – за вибором автора) до 18 квітня за адресою: 36000, м. Полтава, вул. Жовтнева, 46,  Громадська організація Педагогічний центр «Академія», телефони для довідок: (0532) 611-537, 050-045-25-79. Заявка обов’язково дублюється на електронну адресу pedcentracademia@ukr.net

ІІ тур – очний. (Учасникам на вибір пропонуються для малювання уривки із творів Лесі Українки).  Термін та місце проведення: 25 квітня, ВНЗ Укоопспілки «Полтавського університету економіки і торгівлі» (ПУЕТ).

Номінація «Аудіовізуальний твір»

Учасники – школярі 7-11 класів, студенти, автори теле- і радіопередач для молоді.

До участі в конкурсі можуть бути подані: теле- та радіопередачі, телефільми, радіопостановки, відео-презентації обсягом до 30 хвилин.

Теми: «Леся Українка і Полтавщина», «Життя і творчість Лесі Українки в загальносвітовому контексті».

Носії творів: компакт-диск у форматі mp3 (для радіопрограм, аудіо-творів) і avi (для відео-творів).

Заявки на участь та твір  надсилаються до 18 квітня за адресою: 36000, м. Полтава, вул. Жовтнева, 46,  Громадська організація Педагогічний центр «Академія», телефони для довідок: (0532) 611-537, 050-045-25-79. Заявка обов’язково дублюється на електронну адресу pedcentracademia@ukr.net

Номінація «Твір»

Учасники – учні 7 – 9, 10 – 11 класів та студенти.

Жанр творів: есе, відгук, твір-роздум, нарис, етюд, оповідання, публіцистична стаття, поезія (при наявності достатньої кількості поетичних творів виділяється окремо номінація «Поезія») тощо.

Обсяг твору: 2 – 5 сторінок формату А-4 (кегль 14, інтервал 1,5). На титульному аркуші мають бути вказані назва роботи, ім’я та прізвище автора, телефон, найменування навчального закладу, клас, ім’я та прізвище вчителя, який підготував учасника.

Твори надсилаються до 18 квітня за адресою: 36000, м. Полтава, вул. Жовтнева, 46,  Громадська організація Педагогічний центр «Академія», телефони для довідок: (0532) 611-537, 050-045-25-79.  Заявка та твір в електронному варіанті обов’язково дублюється на електронну адресу ulianich.olena@list.ru

Пропоновані теми творів:

​ · Берімось краще до роботи,
Змагаймось за нове життя! (Леся Українка)

​ · А в серці тільки ти,
Єдиний мій, коханий рідний краю! (Леся Українка)

​ · Про що ти думаєш?
– Про прийдешність? (Віктор Гюго)
(Епіграф до вірша Лесі Українки «Коли втомлюся я життям щоденним»)

​ · Завжди терновий вінець буде кращим,
Ніж царська корона!      (Леся Українка)

​ · Мріє, не зрадь! Я так довго до тебе тужила…   (Леся Українка)

​ · Я вийду сама проти бурі
І стану, – поміряєм силу!    (Леся Українка)

​ · Мандрівки  Лесі Українки Полтавщиною.

Номінація «Вокал»

Учасники – учні 7-11 класів та студенти навчальних закладів І – ІV рівнів акредитації.

Умови: виконання 1-2 вокальних творів на слова Лесі Українки відомих композиторів, а також авторські твори. Заявки на участь надсилаються до 18 квітня за адресою: 36000, м. Полтава, вул. Жовтнева, 46,  Громадська організація Педагогічний центр «Академія», телефони для довідок: (0532) 611-537, 050-045-25-79. Заявка обов’язково дублюється на електронну адресу pedcentracademia@ukr.net

Термін та місце проведення: 25 квітня, ВНЗ Укоопспілки «Полтавського університету економіки і торгівлі» (ПУЕТ).

Заявка на участь у  конкурсі 

Інформація про учасника Конкурсу
1.​ Прізвище, ім’я учасника
2.​ Клас
3.​ Школа, навчальний заклад (повна назва)
4.​ Номінація
5.​ Назва твору
6.​ Контактний тел.
7.​ е-mail
Інформація про вчителя чи консультанта, що підготував конкурсанта
1.​ Прізвище, ім’я, по батькові вчителя, консультанта
2.​ Місце роботи / посада / категорія /вчене звання / науковий ступінь
3. Контактний тел.

Роботи, що не задовольняють вимог даного Положення, до участі в Конкурсі не допускаються.
VІ. Нагородження переможців

Переможці конкурсу нагороджуються дипломами, цінними подарунками та поїздкою по Лесиних місцях у м. Гадяч. Учасники конкурсу  відзначаються свідоцтвами учасника та пам’ятними подарунками.

Нагородження переможців  відбудеться у ВНЗ Укоопспілки «Полтавського університету економіки і торгівлі» (ПУЕТ) (об 11 год.) та  Музеї родини Драгоманових у Гадячі.

Реєстрація учасників: 25 квітня з 10.00 год. за адресою: ВНЗ Укоопспілки «Полтавського університету економіки і торгівлі» (ПУЕТ).

Телефони для довідок: (0532) 611-537, 050-045-25-79.