UA EN

28 Березня 2024

Українська церква в Криму: сім років в окупації

Сьогодні, 4 серпня 2020 року, Верховний Суд РФ відмовився переглянути рішення про виселення громади ПЦУ з кафедрального собору в Сімферополі. По суті це означає повну ліквідацію української православної громади в Криму. Про це повідомив Сергій Заєць, адвокат, який вів цю справу.

«Формально це не є геноцидом, але межує з ним. Росія знищує ще одну українську релігійно-культурну групу і продовжує зачистку Криму від усього українського. Нагадаю, що рішення про виселення з храму кримські суди винесли ще влітку 2019 року. Реальні спроби виселення почалися вже в кінці серпня 2019. Управління Кримської єпархії успішно протистояло владі протягом майже року», написав Заєць у соцмережі на власній сторінці Фейсбук.

Адвокат також повідомив, що спочатку виконання рішення було призупинено Арбітражним судом Центрального округу. Але цей суд досить швидко відмовив у скарзі і спроби виселити з храму поновилися. У грудні 2019 Верховний Суд РФ знову призупинив виконання рішення. Після того як Верховний суд РФ двічі (у березні і в червні 2020) продовжував термін розгляду касаційної скарги, з’явилася надія, що справа може вирішитися позитивно.

«На жаль. Одночасно влада РФ намагається знести каплицю в Євпаторії. За тиждень до цього архієпископ Климент отримав вимогу від судових приставів розібрати каплицю», – підсумував Заєць.

Так зараз виглядають приміщення, незаконно захоплені окупаційним «міністерством»

Ще раніше, як повідомив ІА «Голос Криму» Архієпископ Климент, кримське «міністерство майнових та земельних відносин Республіки Крим» незаконно зайняло весь перший поверх Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира і княгині Ольги (Православної Церкви України), що знаходиться у місті Сімферополі, на вулиці Севастопольській, 17-А.

«Війна» за перший поверх храму, тривала між очільником Кримської Єпархії ПЦУ владикою Климентом та окупаційними органами влади від початку незаконної окупації півострова. З 2017 року на першому  поверсі окупанти зробили ремонт, при цьому все церковне майно – хрести, ікони, церковний посуд зникли безслідно.

Сім років боротьби та протистояння

Приміщення, в якому розташований Кафедральний собор святих рівноапостольних князя Володимира і княгині Ольги ще 16 травня 2001 року постановою Верховної Ради Автономної Республіки Крим було передано Кримському Єпархіальному управлінню УПЦ КП в безоплатне користування до 2050 року.

Відразу після тимчасової окупації Криму Російської Федерацією розпочався тиск на ПЦУ. Владика Климент публічно підтримував політв’язнів, відкрито висловлював свою позицію, виходив на захист українських військових частин та відмовився від  перереєстрації церкви в Криму за російським законодавством.  За останні сім років різко зменшилася кількість парафій  та священиків ПЦУ – до 2014 року на Кримському півострові налічувалось 49 релігійних громад, нині лише – 7 і 4 священинки з 23-х.

Відкритий тиск окупантів розпочався з 2015 року, коли «Міністерство майнових і земельних відносин Республіки Крим» вирішило підвищити орендну плату за користування нерухомим майном в м. Сімферополі по вул. Севастопольській 17-А, де знаходились Кримське єпархіальне управління, Кримський православний духовний центр, а також  кафедральний собор Святих рівноапостольних Володимира та Ольги, та розпочали судовий процес.

Звісно, що представники Кримської єпархії УПЦ КП звернулися до Арбітражного суду Криму, щоб визнати недійсним рішення кримського «міністерства» щодо частини приміщення в 112,6 кв.м, яке з 2004 року знаходиться в користуванні УПЦ КП. Однак «Міністерство майнових і земельних відносин Криму» подало зустрічний позов. У січні 2016 року стало відомо, що «Арбітражний суд» усі позовні вимоги представників УПЦ КП залишив без задоволення, зате зустрічну позовну заяву «кримського міністерства» суд задовольнив. У підсумку, «суддя» Соколова зобов’язала не тільки звільнити приміщення площею 112,6 кв.м на першому поверсі будівлі за адресою вул. Севастопольська 17, міста Сімферополя, а ще й фінансово «покарати» церкву. У листопаді цього ж року представники «Фонду майна Криму» намагалися опечатати перший поверх Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги УПЦ КП. А вже через рік російські силовики заблокували кафедральний собор в місті Сімферополь, судові пристави незаконно вилучили церковне майно з храму – хрести, ікони, церковний посуд. Під захисту церковног майна постраждав архієпископ – йому були нанесені тілесні ушкодження.

Через два роки, а саме, у 2019, на адресу УПЦ КП в м. Сімферополі надійшов лист від «Міністерства майнових та земельних відносин Республіки Крим» про дострокове розірвання угоди оренди на приміщення, де знаходиться кафедральний собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги. Підставою для виселення стала відсутність перереєстрації релігійної громади згідно з вимогами законодавства РФ. У листі окупанти вимагали від архієпископа Сімферопольського і Кримського Української православної церкви (ПЦУ) Климента у 20–денний термін підписати погодження на дострокове розірвання угоди про оренду, та протягом наступних 10 днів звільнити будівлю.

Окупаційне міністерство здійснює свою діяльність в приміщеннях Кафедрального собору

«Міністерство майнових і земельних відносин Республіки Крим» у 2019 році також подало позови до суду проти Управління Кримської Єпархії УПЦ КП (нині Православної Церкви України) щодо стягнення грошових коштів, дострокове розірвання договору оренди, спонукання повернути нерухоме майно.  24 грудня 2019 року Верховний Суд РФ зупинив виконання судових рішень щодо повернення нерухомого майна та вочевидь виселення української релігійної громади з храму в місті Сімферополі по вулиці Севастопольська, 17-А, та затребував матеріали справи з суду першої інстанції.

Реалії сьогодення

Правозахисники та експери впевнені, що окупаційна влада на цьому не припинить тиск на ПЦУ, а й надалі продовжуватиме реалізовувати політику витіснення та знищення української церкви на півострові.

Питання захисту ПЦУ давно вже вийшло на міжнародний рівень. Про це, зокрема, свідчить те, що в США Комітет у закордонних справах Конгресу підтримав законопроект про підтримку релігійної свободи в Україні. Мета документа – протистояти порушенням Росією релігійних свобод на окупованих територіях України і в Криму, пише Голос Америки.

«Росія здійснила грубі порушення релігійних свобод на тих територіях. Зокрема це тортури, примусова госпіталізація в установи для душевнохворих, і більше. І це в той час, коли 13 тисяч громадян загинули під час конфлікту на Донбасі. За законами щодо військових конфліктів, включаючи Женевську конвенцію, Російська Федерація відповідальна за порушення релігійних свобод на території, яку вона окупувала або контролює», – заявив під час слухань в комітеті конгресмен-республіканець Джо Вілсон.

У разі схвалення, закон вимагає від Президента США враховувати особливо значні порушення релігійних свобод на цих територіях при прийнятті рішень щодо визнання Росії країною, яка викликає особливе занепокоєння.

За цим законопроектом, американський уряд повинен здійснити певні кроки щодо країни, яка порушує релігійні свободи. Такі як публічне засудження, скасування культурних і наукових обмінів, державних та інших візитів, скасування або призупинення допомоги з боку американського уряду, приватних і міжнародних інститутів, запровадження санкцій.

В Україні Кабінет міністрів України ухвалив проект постанови про передачу з комунальної в державну власність єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги Кримської єпархії Української Православної церкви (ПЦУ). Постанова, яка була двічі ухвалена двома складами Кабінету Міністрів України, спочатку підписана прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком, а потім вже новим  Денисом Шмигалем була направлена до Верховної Ради України, де мала б бути невідкладно прийнята, але цього не сталося ані в червні, ані в липні цього року.

Постановою визначено, що тимчасово, на період окупації, необхідно передати з комунальної власності Автономної Республіки Крим у державну власність Кафедральний собор, який знаходиться в місті Сімферополь. На КМУ покладено здійснити відповідні заходи щодо передачі цього майнового комплексу.

Уповноважений з питань Кримської Єпархії ПЦУ, громадський діяч Андрій Щекун закликав скоординувати всі дії центральних органів влади і прийняти невідкладно всі рішення для захисту української церкви та захисту вірян української церкви в Криму. «На превеликий жаль, представники державних органів влади за ці 7 років окупації, так і не навчилися координувати власні дії з питань захисту прав української церкви, захисту прав українців на тимчасово окупованій території. Бездарна українська політика в питаннях деокупації та інформаційної реінтеграції окупованого Криму тільки посилює апетити ворога. Жодних санкцій, жодних правових рішень щодо незаконних дій окупантів Україна так і не зробила, – це говорить про те, що ми сьогодні маємо в реаліях тільки підтримку міжнародних організацій, дружню підтримку США щодо питань захисту української церкви в Криму», – зазначив Андрій Щекун.

Нещодавно Посол США в ОБСЄ Джеймс Гілмор розкритикував рішення російської влади Криму про знесення храму Української православної церкви в Євпаторії. Про це він сказав під час виступу в Постійній раді ОБСЄ у Відні. Про це повідомляє “Крим. Реалії”. Гілмор назвав дії влади «кричущою зневагою основних свобод».

У липні 2020 року стало відомо, що в тимчасово окупованому Криму так званий «Євпаторійський міський суд» виніс рішення, в якому зобов’язує Православну церкву України знести храм в місті Євпаторії. «Зобов’язати в солідарному порядку відповідачів общину «Неопалима Купина» й Управління Кримської Єпархії ПЦУ провести роботи по демонтажу зведеної будови, а саме: стрічкового фундаменту і зведеного на ньому будівлі з дерев’яних брусів (зруб) заввишки більше 10 метрів», – йдеться в «документі».

Архієпископ Климент зазначив, що такі рішення перейшли рамки здорового глузду. «Це всі ознаки не тільки знищення української церкви в Криму, а й те, що такі дії направлені на політичне переслідування не тільки нас – церковнослужбовців, а на політичне переслідування вірян української церкви в Криму». Він також вважає, що в даному випадку ситуація, що склалася в Криму, має мати місце на міжнародних переговорах. “Якщо влада РФ уникатиме обговорення, – значить повинна бути належна реакція та дії міжнародної спільноти. Прошу у всього світу захисту не собі, а українській церкві та вірянам нашої церкви в Криму”, – наголосив архієпископ Кримський ПЦУ Климент.

Нагадаємо, що Хрестовоздвиженський храм у місті Євпаторія почали будувати ще до 2014 року і у ПЦУ на нього є відповідні документи. Неодноразові спроби знести храм були після 2014 року. Владика Климент повідомляв у ЗМІ, що ініціатором знесення церкви був заступник голови Кримського республіканського культурно-просвітницького товариства кримчаків «К’римчахлар» Пурим М.І. У 2014 році, під час того, як отець Ярослав, настоятель храму у Євпаторії перебував на Майдані, тітушки спалили купол церкви. Згодом, його було відновлено.

 Ольга ГЕРАСИМЧУК

фото ІА “Голос Криму”