UA EN

29 Березня 2024

Звернення щодо стану дискримінованої громади кримських українців.

10 грудня, день визначений ООН як День захисту прав людини, відбулось спільне засідання керівництва Громадської Спілки «Українська Всесвітня Координаційна Рада» і Крайової Ради Українців Криму (КРУК).

Фото: під час зустрічі обговорення представників УВКР та КРУК

У День прав людини представники Крайової Ради Українців Криму Андрій ІВАНЕЦЬ, Володимир ЛЯШЕНКО та Андрій ЩЕКУН обговорили з головою Української Всесвітньої Координаційної Ради Михайлом РАТУШНИМ і заступницею голови УВКР Ольгою КОБЕЦЬ проблеми захисту прав і свобод українців Криму та кримської громади українців; питання протидії щодо знищення української індентичності в Криму; подальшу спільну діяльність між організаціями.

Результативною частиною заходу стало прийнятття Звернення щодо стану дискримінованої громади кримських українців.

Звернення

Української Всесвітньої Координаційної Ради і Крайової Ради українців Криму щодо стану дискримінованої громади кримських українців

з нагоди всесвітнього дня прав людини

10 грудня 2021 р.                                                                                 м. Київ

Ми, представники УВКР і КРУК, констатуємо, що в результаті брутального порушення міжнародного права та зобов’язань за двосторонніми українсько-російськими угодами Росія окупувала частину території України і створила загрозу знищення української ідентичності та асиміляції громади українців Криму. Окупаційна влада знищила в АР Крим і м. Севастополі українські політичні та громадські організації, україномовні систему освіти та засоби масової інформації, переслідує лідерів та активістів української громади, конфесії, прихожанами яких є етнічні українці, здійснює масований інформаційно-психологічний українофобський тиск на кримчан, незаконно ізолювала їх від інформаційного та освітнього простору України, протиправно переміщає до окупованого Криму сотні тисяч колоністів-громадян РФ. Росія не виконує рішення Міжнародного суду ООН щодо відновлення діяльності української освіти. Держава-окупант на тимчасово окупованій території півдня України проводить послідовну політику дискримінації кримських українців і створює умови, що загрожують самому існуванню української громади.

У зв’язку з масовими і системними порушеннями Росією прав українців та української громади загалом на тимчасово окупованій території АР Крим і м. Севастополя ми звертаємося:

  1. До органів влади України

    1. Президентові України ініціювати внесення змін до Стратегії деокупації та реінтеграції АР Крим і м. Севастополя щодо необхідності відповідно до ст. 11 Конституції України забезпечити захист прав і свобод, ідентичності дискримінованої громади українців Криму як невід’ємної частини державної політики щодо тимчасово окупованого півдня України.

    2. Президентові України ініціювати запровадження санкцій до осіб причетних до переслідування політичних заручників Кремля Владислава Єсипенка, Галини Довгополої, Олега Приходька та інших українців Криму.

    3. Президентові України ініціювати відновлення у структурі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Управління з питань реінтеграції та деокупації АР Крим і м. Севастополя.

    4. Верховній Раді України невідкладно ухвалити Постанову «Про деякі питання захисту права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Православної Церкви України та збереження приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги», погоджену у 2019 р. Кабінетом Міністрів України та профільним комітетом парламенту.

    5. Кабінету Міністрів України утворити при Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Фонд деокупації та реінтеграції Криму, який би здійснював реалізацію державної політики України щодо окупованого півострова, зокрема, надавав грантову та цільову підтримку КРУК, українським громадським організаціям, газеті «Кримська світлиця» та іншим мас-медіа, що переміщені з тимчасово окупованої території Криму.

    6. Міністерству культури та інформаційної політики України відновити діяльність Державної організації «Всеукраїнський інформаційно-культурний центр» і зробити одним із його завдань моніторинг і задоволення етнокультурних потреб, захист прав та інтересів української громади Криму.

  2. До держав, міжнародних організацій та світового українства

    1. Державам, ООН, Раді Європи, Організації з безпеки і співробітництва в Європі та іншим міжнародним організаціям вжити заходів для припинення масштабного порушення прав людини і громадянина, політики дискримінації громади українців Криму та кримськотатарського народу, зокрема, запровадити дієві санкції до винних у цих порушеннях осіб та структур.

    2. Світовому українству у країнах проживання роз’яснювати важливість урядам та громадськості необхідність підтримувати політику деокупації та реінтеграції Криму та захисту прав і свобод української громади Криму.

    3. Учасникам Кримської платформи здійснювати систематичний моніторинг стану дискримінованої окупантами громади українців Криму та вживати заходів для захисту її прав та інтересів.

  3. До держави-агресора – Росії

    1. Негайно припинити незаконну окупацію АР Крим та м. Севастополя, компенсувати Україні та її громадянам завдані збитки.

    2. Звільнити громадян України, незаконно захоплених на тимчасово окупованих територіях України.

    3. Повернути до Росії громадян РФ, які були незаконно переміщені на територію АР Крим і м. Севастополя з моменту початку окупації.

Голова Української Всесвітньої Координаційної Ради Михайло Ратушний

Заступник Голови Української Всесвітньої Координаційної Ради по Україні Ольга Кобець

Представник Крайової Ради Українців Криму Андрій Іванець

Представник Крайової Ради Українців Криму Андрій Щекун