UA EN

28 Березня 2024

Валентина Потапова: «Я кримчанка і точно знаю, що багато школярів хочуть отримати українські атестати»

Кримські старшокласники зможуть отримати український атестат дистанційно, зареєструвавшись на сайті Міжнародної Української школи в рубриці екстерну. Поки що це єдиний шлях, як отримати документ українського зразка, для вступу в українські вищі навчальні заклади.

«Нас дуже здивувало, що тільки після того, як громадські організації почали дзвонити у МОН на гарячі лінії з питаннями як кримським старшокласникам отримати український атестат, з’явився лист про те, що можна буде отримати атестат Міжнародної української школи. Але він був оприлюднений тільки 20 січня 2015 року. Погодьтеся, було б логічно, щоб цей документ МОН видало ще у серпні – вересні минулого року. Я не думаю, що чиновники сподівалися на те, що до цього часу Криму повернеться до України. Ми розуміємо, що це складні дипломатичні питання, які швидше за все роками будуть вирішуватися», – коментує ситуацію координатор освітніх програм Центру громадянської освіти “Альменда” Валентина Потапова.

Експерт зауважила, що минулорічне ЗНО було провальним, а кримські школярі втратили можливість вступу до українських ВНЗ: «У 2014 році, коли відбулася анексія Криму, школу закінчували 12 тисяч 79 випускників. ЗНО в Автономній республіці Криму було провальним, адже дуже довго Міністерство освіти радилося з так званим «міністром освіти» Криму –  Н. Гончаровою – чи буде тестування в Криму, потім дітей перекинули в Херсон. Таким чином, у компанії 2014 року взяло участь тільки 300 учасників. Хоча на Крим відведено біля 5000 атестатів, які, власне, діти не отримали. Я кримчанка і я серйозно заявляю, що багато дітей хочуть отримати атестати саме українські. В цьому році приблизно така ж кількість випускників, цифра коливається у межах 200-300 осіб».

Валентина Потапова переконана, що кримські випускники шкіл повинні навчатися в українських вишах: « У світі відбувається старіння населення, народжуваність достатньо низька. Тому європейські країни – Польща, Чехія роблять все, щоб залучити українських випускників на навчання до себе. Але невже ті тисячі випускників не потрібні Україні? Тим більше, що повернути Крим фізично чи територіально зараз не можливо, але потрібно забрати з Криму, те що наше. Бо це наші діти, вони до 10 класу вчилися за українськими програмами. Можна було і треба було в цьому плані діяти дуже активно».

Експерт також радить не опускати руки, якщо старшокласнику з Криму відмовляють у  навчанні: «Вже є прецеденти, коли випускник з Криму звернувся до школи в Херсоні, а йому відмовили, сказали – ви спізнилися. Після нашого втручання – взяли документи. Але цей учень знав мене і він міг мені подзвонити. А скільком таким учням відмовлять?  Я з понеділка ( 2 лютого 2015 р. – ред.) піду в Міжнародну Українську школу і потім вам розповім, що з цього вийшло. Тому що в мене великі сумніви, що все так легко.

Ні батьки ні учні не повинні опускати руки. Їм Міністерство освіти України гарантувало отримання атестату. Якщо директор школи відмовив – пишіть скаргу в Міністерство. Не чують там, пишіть – в Адміністрацію Президента, Кабінет Міністрів. Учні і батьки повинні відстоювати своє право».

Довідка: Приймальна комісія екстернату приймає заявки від кримчан до 10 лютого. Після зарахування учні отримують індивідуальний план, завдання через інтернет, можливість користуватися веб-ресурсами школи, логін і пароль. Консультації будуть проходити в скайпі і чатах з викладачами школи, за ними закріплюється куратор. Навчання, за словами експерта, безкоштовне і без виїзду за територію Криму. Єдиний раз, коли необхідна фізична присутність учня в Міжнародній Українській школі – це при здачі державної підсумкової атестації.

Сторінка Міжнародної Української школи: http://ukrintschool.org.ua

Особистості: видатний кримський лікар Олександр Яценко

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями кримських українців. Героєм сьогоднішньої історії стане відомий український хірург Олександр Яценко. Дата народження

У центрі Діорами “Штурм “Сапун-гори” українець Іван Яцуненко встановлює прапор Перемоги

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями непересічних українців Криму. Сьогоднішню березневу оповідь ми ведемо про Івана Яцуненка – Героя

Розмова у Таврійському виші про екологічні події в Україні та їх наслідки

Десятий рік поспіль через російську агресію Україна не лише стикається з політичними та соціальними труднощами, але й зазнає серйозних екологічних наслідків. Спочатку анексія Криму та військові дії

Перші акції українського спротиву в умовах російської окупації Криму

2 березня 2014 року в місті Сімферополі відбулася перша акція спротиву в умовах початку російської окупації, організована рухом «Євромайдан-Крим». Євромайданівці на  той час, усвідомлюючи всі загрози, все

28 Березня 2024