UA EN

29 Березня 2024

У Києві відбувся круглий стіл “Окупований Крим і археологічна спадщина” (резолюція)

12 жовтня в Києві відбувся круглий стіл “Окупований Крим і археологічна спадщина”, що був організований та проведений громадською організація «Кримський центр ділового та культурного співробітництва «Український дім» спільно з громадською організацією «Євромайдан-Крим», Науково-дослідним Інститутом українознавства Міністерства освіти і науки України, громадською організацією «Таврійська гуманітарна платформа», громадською організацією «Регіональний центр прав людини» та Інститутом археології Національної Академії наук України.

На заході були обговорені питання імплементації ІІ протоколу Гаазької конвенції про захист культурних цінностей в разі збройного конфлікту 1954 р., діяльності в цьому напрямку органів державної влади України, впровадження прийнятих Верховною Радою України змін до законодавства у зв’язку із проходженням справи по “скіфському золоту”, протидії агресору в гібридній війні ті ін.

Сергій Мокренюк
Катерина Чуєва

В обговоренні взяли участь Сергій Мокренюк  (керівник ГО “Євромайдан-Крим”), Евеліна Кравченко (канд. іст. наук, ст. наук. сп. Інституту археології НАН України, керівник Інкерманської експедиції ІА НАНУ),  Микола Яковина (в.о. міністра культури України у 1994-1995 р., голова правління ГО Blue Shield Ukraine (2014-2020), член правління ГО Blue Shield Ukraine.), Катерина Чуєва (президент ІCOM Україна, голова правління ГО Blue Shield Ukraine, директор Національного Музею мистецтв ім. Богдана і Варвари Ханенків), Андрій Іванець (канд. іст. наук, чл. Вченої ради НДІ українознавства МОН України, координатор ГО «Таврійська гуманітарна платформа»), Ельміра Аблялімова (експерт ГО «Кримський інститут стратегічних досліджень»), Денис Яшний (канд. іст. наук, пров. наук. сп. Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника), Ірина Снітко (кандидат архітектури, доцент Харківського національного університету будівництва та архітектури), Катерина Веприцька (аспірант Харківського національного університету будівництва та архітектури), Олександр Малишев (канд. юр. наук, ст. наук. сп. Інституту держави і права ім. В.М.Корецького НАН України, член правління ВГО «Спілка археологів України»),Дарина Підгорна (юрист Регіонального центру прав людини), Микола Кіккас (адвокат Регіонального центру прав людини,  випускник навчального курсу “Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні”), Дмитро Коваль (кандидат юридичних наук, викладач Національного університету “Києво-Могилянська академія”), Андрій Щекун (член правління ГО «Кримський центр ділового та культурного співробітництва «Український дім», редактор “Кримської світлиці”).

Евеліна Кравченко

До обговорення також долучились представники Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Міністерства культури та інформаційної політики, Прокуратури Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, журналісти і громадські діячі.

Підсумком роботи круглого столу стало прийняття спільної резолюцію із рекомендаціями органам державної влади.

12 жовтня 2020 р.

Київ, Україна

Резолюція круглого столу

«Окупований Крим і археологічна спадщина»

 

Крим є однією з найбагатших на культурні цінності, й археологічні зокрема, територій Європи. Ця спадщина належать різним народам, як нині існуючим, так і вже давно зниклим з етнічної мапи. Починаючи з 2014 року і по теперішній час, Російська Федерація, ігноруючи норми міжнародного права та порушуючи головні принципи у сфері охорони культурних цінностей, реалізує на окупованому Кримському півострові свою політику в галузі культури, яка полягає у створенні нових реєстрів культурних цінностей, не пов’язаних з офіційно існуючими українськими, у тому числі – археологічних пам’яток і речей, що походять із археологічних розкопок. Крім того, культурна політика РФ зміщує акцент на проросійськи ангажоване розуміння історії, державотворення, вивчення й охорону культурних цінностей. Увага населення свідомо зосереджується на захопленні території Криму Росією у різні періоди її історії. Водночас простежується намагання створити міф про російську присутність у Криму ще з часів хрещення у Херсонесі київського князя Володимира Святославовича.

Остання теза тісно пов’язана зі створенням спеціально викривленої церковної історії Росії, яка покликана починати так зване «російське православ’я» із Херсонеса, тим самим формуючи хибне уявлення про історію християнства східного обряду та історію Криму. Що найгірше, на тлі цих процесів відбувається тотальне нівелювання цінності автентичної кримськотатарської спадщини з метою знищення автентичності культури корінного народу України. Наслідком цих процесів є безконтрольна забудова пам’яток археології, відсутність належного контролю за їхнім збереженням та використанням, неправомірна забудова буферних зон Херсонеса Таврійського – єдиної, натепер, пам’ятки, що знаходиться під охороною ЮНЕСКО на території Криму. Всі свої дії у рамках культурної політики, згадані вище, Росія намагається легалізувати шляхом виконання так званих гуманітарних програм – реставрації пам’яток, наукових проєктів і оприлюднення їхніх результатів, залучаючи до цього якомога більше як іноземних громадян та організацій, передовсім – з країн Євросоюзу, так і намагаючись встановити контакти з організаціями та громадянами України.

На жаль органи державної влади України не розробили системи протидії агресору у даній сфері. Ефективна державна політика у сфері захисту культурних цінностей, що розташовані на тимчасово окупованих територіях АР Крим та м.Севастополя, досі не сформована.

На нашу думку, однією з причин цього є відсутність спеціального органу або посади, до компетенцій якого б входили такі питання як: створення стратегії роботи держави у сфері захисту культурних цінностей, розташованих на території окупованого Криму, акумулювання всієї інформації у питаннях порушень українського та міжнародного законодавства з охорони культурних цінностей на території Криму, підготовка необхідних документів, координація роботи органів державної влади, наукових та громадських організацій. У зв’язку з ратифікацією Верховною Радою України 30 квітня 2020 р. ІІ протоколу до Гаазької конвенції 1954 р. про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту та необхідністю імплементації її положень до українського законодавства, питання створення такої інституції стає дедалі актуальнішим.

Українська держава має вжити весь спектр заходів з питань протидії знищенню та привласненню Російською Федерацією культурних цінностей України у Криму, передбачених міжнародним правом, зокрема Гаазькою конвенцією: від моніторингу до інформування, від розслідування до притягнення до відповідальності, від висвітлення подій до переслідування винних осіб.

Учасники круглого столу, обговоривши проблемні питання захисту культурних цінностей на території Кримського півострову,

рекомендують Кабінету Міністрів України (в особі Міністерства культури та інформаційної політики та Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб) забезпечити постійний моніторинг дотримання Російською Федерацією норм міжнародного права щодо захисту культурних цінностей, які розташовані на тимчасово окупованій території Кримського півострову та періодичне оприлюднення його результатів.

рекомендують Кабінету Міністрів України (в особі Міністерства культури та інформаційної політики та Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб) оперативно створити спеціальний орган (представництво, офіс комісара, тощо) задля забезпечення належного документування порушень РФ норм міжнародного права щодо захисту культурних цінностей, знищення і пошкодження археологічних та інших пам’яток.

наполегливо рекомендують Міністерству культури та інформаційної політики створити окремий реєстр культурних цінностей України, які розташовані на тимчасово окупованих територіях Кримського півострову.

наполегливо рекомендують Міністерству культури та інформаційної політики спільно з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб створити окремий реєстр культурних цінностей України, що  зруйновані, пошкоджені або незаконно переміщені в зв’язку з окупацією Кримського півострову Російською Федерацією.

наполегливо рекомендують Міністерству культури та інформаційної політики створити окремий список культурних цінностей і установ із функцією зберігання рухомих пам’яток культурної спадщини, що знаходяться в місцях розташування військових баз (як на землі, так і в акваторії Чорного і Азовського морів), полігонів, злітно-посадкових смуг, законсервованих Україною пускових установок та інших об’єктів військової інфраструктури.

наполегливо рекомендують Міністерству культури та інформаційної політики створити окрему профільну сторінку (розділ) на офіційному сайті з інформацію по результатах моніторингу використання, збереження та захисту культурних цінностей на тимчасово окупованій території Криму.

рекомендують Міністерству освіти і науки здійснювати постійний моніторинг наукових видань, дисертаційних досліджень, наукових тем, грантових програм, конференцій, семінарів та ін. на предмет дотримання їх організаторами, учасниками, керівниками і виконавцями засад української санкційної політики, директив ЄС у руслі асоціативного і перспектив набуття повного членства України в ЄС і НАТО.

наполегливо рекомендують Міністерству культури та інформаційної політики вжити невідкладних заходів щодо виконання вимог Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей призначення керівників державних та комунальних закладів культури на тимчасово окупованих територіях”, прийнятий 14 січня 2020 року, щодо зміни керівництва розташованих на тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м.Севастополя музеїв, які виступають позивачами у так званій справі скіфського золота, яка наразі розглядається в апеляційному суді Амстердама (Королівство Нідерланди).

наполегливо рекомендують Верховній Раді України, Міністерству культури та інформаційної політики вжити всіх необхідних заходів для завершення процесу приєднання України до Конвенції Ради Європи про правопорушення, пов’язані з культурними цінностями (Нікосія, 2017).

наполегливо рекомендують Міністерству культури та інформаційної політики надати (а в подальшому періодично надавати) Прокуратурі Автономної Республіки Крим та м.Севастополя інформацію про виявлені Міністерством факти порушення норм українського законодавства та норм міжнародного права та міжнародного гуманітарного права щодо поводження з об’єктами культурної спадщини України в Криму.

наполегливо рекомендують внести об’єкт культурної спадщини “Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його хора”, що перебуває під охороною ЮНЕСКО, у список пам’яток під загрозою у зв’язку із окупацією Криму РФ і відсутністю можливості проводити постійний моніторинг стану об’єкту.

наполегливо рекомендують Міністерству культури та інформаційної політики і Постійному представництву України при ЮНЕСКО пришвидшити внесення до списку пам’яток під загрозою об’єктів культурної спадщини на території окупованого Криму, що номіновані Україною до внесення до списку пам’яток світового значення, які зараз перебувають у попередньому списку: Бахчисарайський палац кримських ханів, Комплекс пам’яток Судацької фортеці (VI – XVI століття), Пости та укріплення на торгових шляхах генуезців від Середземного до Чорного морів, Культурний ландшафт «Печерні міста Кримської Готії», Історичне середовище столиці кримських ханів у місті Бахчисараї, Кримська геофізична обсерваторія.

Вже мінімум шість років у Росії нелегітимний президент, – Олександр Левченко

15-17 березня 2024 року в РФ та на підконтрольних путінському режиму окупованих територіях відбулися так звані «президентські вибори». Російська диктатура давно не має нічого спільного з демократією,

Особистості: видатний кримський лікар Олександр Яценко

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями кримських українців. Героєм сьогоднішньої історії стане відомий український хірург Олександр Яценко. Дата народження

У центрі Діорами “Штурм “Сапун-гори” українець Іван Яцуненко встановлює прапор Перемоги

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями непересічних українців Криму. Сьогоднішню березневу оповідь ми ведемо про Івана Яцуненка – Героя

Розмова у Таврійському виші про екологічні події в Україні та їх наслідки

Десятий рік поспіль через російську агресію Україна не лише стикається з політичними та соціальними труднощами, але й зазнає серйозних екологічних наслідків. Спочатку анексія Криму та військові дії

Перші акції українського спротиву в умовах російської окупації Криму

2 березня 2014 року в місті Сімферополі відбулася перша акція спротиву в умовах початку російської окупації, організована рухом «Євромайдан-Крим». Євромайданівці на  той час, усвідомлюючи всі загрози, все

29 Березня 2024