UA EN

28 Березня 2024

Триває моніторинг освітніх центрів «Крим-Україна» (частина третя)

Продовжуємо знайомити наших читачів з моніторингом вступної кампанії 2017 року для тимчасово окупованого Криму, який проводится Центром громадянської просвіти «Альменда».  Представляємо результати третього моніторингового дослідження з оцінкою ситуації на початок червня.

Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

В ПДАБА існує два сайти, присвячені вступній кампанії, один на основному сайті Академії і другий – спеціальний сайт для вступників. На обох сайтах є опції Освітнього центру «Крим Україна». На основному сайті інформація в розділі Освітнього Центру дуже обмежена. На додатковому сайті з’явилася інфографіка для вступників, підготовлена Крим.Реалії та ЦГП «Альменда», також розміщена покрокова інструкція з датами.

Освітній центр ПДАБА «Крим Україна» розпочинає прийом документів з 3 липня, хоча відповідно Порядку прийому для здобуття вищої та професійно-технічної освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України (Пункт 4 розділу II в редакції Наказу Міністерства освіти і науки № 105 від 30.01.2017) «4. Центри працюють з 19 червня до 30 вересня».

В частині «Нормативні документи» знаходиться багато інформації щодо переводу студентів. У відеороліку «ЗНО-2017: Спрощена процедура для вступників з Криму» розповідається про систему вступу без ЗНО. З’явився мобільний номер з Viber, але відсутня інформація про кількість місць (квоти), які виділяються в рамках 20% для кримчан.

Запорізький національний університет

У порівнянні з аналізом, який проводився минулого місяця, змін на сайті не відбулося. Залишилися ті ж недоліки роботи: відсутній мобільний номер з послугами програми Viber або інших; на період вступної кампанії робота Освітнього центру «Крим – Україна» у суботу та неділю не планується; відсутня інформація про квоти, хоча й є перелік акредитаційних програм; на основному сайті відсутня інформація про детальну інформацію на сайті для вступників. Подана інформація як для вступників, так і студентів, які навчаються в ВНЗ тимчасово окупованого Криму та бажають перевестися до ВНЗ України. Інформація, що «Процедура проведення атестації та визнання періодів навчання студентів з АР Крим проводиться протягом року» створює непорозуміння для вступників.

Чорноморський державний університет імені Петра Могили

Змін за місяць не відбулося. Так само відсутня інформація про квоти; не відомо, чи встановлена програма Viber для мобільного зв’язку; на період вступної кампанії робота Освітнього центру «Крим – Україна» у суботу та неділю не планується. Крім того залишилися контакти в соцмережі «ВКонтактє», яка заборонена в Україні.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка

Змін практично не відбулося. Основними недоліками є наступне: складно знайти на сайті інформацію про Освітній центр «Крим – Україна»; відсутня інформація про уповноваженого для роботи в Освітньому центрі «Крим – Україна»; відсутній мобільний номер з послугами програми Viber або інших; на період вступної кампанії робота Освітнього центру «Крим – Україна» у суботу та неділю не планується; відсутня інформація про квоти, хоча є перелік спеціальностей. Подана інформація як для вступників, так і студентів, які навчаються в ВНЗ тимчасово окупованого Криму та бажають перевестися до ВНЗ України.

Окремо потрібно звернути увагу, що Порядок прийому для здобуття вищої та професійно-технічної освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України поданий в редакції Наказу Міністерства освіти і науки № 105 від 30.01.2017.

Національний університет «Львівська політехніка»

З’явилася нова інформація, а саме: додаток 14 Зміни до Правил прийму 2017 (Крим); відеороліки; інфографіка «6 кроків».

Разом з тим залишилися і певні недоліки, а саме: відсутня інформація про квоти (є за 2016 рік); на період вступної кампанії робота Освітнього центру «Крим – Україна» у суботу та неділю не планується; багато матеріалів за 2016 рік (наприклад графік роботи поданий за 2016 рік). Подана інформація як для вступників, так і студентів, які навчаються в ВНЗ тимчасово окупованого Криму та бажають перевестися до ВНЗ України.

Львівський навчально-науковий інститут ДВНЗ «Університет банківської справи»

Змін не відбулося. Вся інформація залишилася в одному файлі, отже певні недоліки залишилися, а саме: інформація не корегувалася з 2016 року: Наказ №560 поданий без змін, внесених Наказом №105 (Порядок вступу є минулорічним), Освітній центр починає роботу з 1 липня (повинен працювати з 19 червня); всі дати не відповідають дійсності та інше.

Херсонський державний університет

На сторінці Освітнього центру «Крим Україна» є інформація про місцезнаходження Центру, графік роботи (під час вступної кампанії буде працювати також і в суботу), телефон, відповідальна особа, додані посилання на документи – Накази МОН №537, 560 та 105.

На жаль не вирішені питання або відсутня інформація про мобільний зв’язок з додатком Viber,ідсутній список квот (в рамках 20%), розміщена інформація як для вступників, так і для студентів. Також залишилась заплутана інформація для вступників (наприклад в інструкції «Бажаєш здобути українську освіту?» в частині вступу екстернатом пропонується навчатися дистанційно, що не відповідає дійсності).

Херсонський національний технічний університет

На сторінці Освітнього центру з’явилася додаткова інформація, а саме: посилання на соціальні мережі; етапи вступної кампанії та перелік документів; консультаційні телефонні лінії в Херсоні.

Привертає увагу розміщення пропозицій на 2017 рік щодо квот, що чітко дає зрозуміти кількість місць для абітурієнтів з тимчасово окупованого Криму в розрізі кожної спеціальності. Пропозиції: бажано розмістити шлях, як добиратися до ВНЗ.

Херсонська державна морська академія

На сайті додана інформація: перелік конкурсних предметів при вступі на основі повної загальної середньої освіти (2017 рік). Але залишилися певні недоліки: порядок прийому для здобуття вищої та професійно-технічної освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України, затверджений в січні 2017 року розроблений без урахування змін Наказом МОН №105, що привело до надання недостовірної інформації. Відсутня інформація про часи роботи Освітнього центру «Крим Україна»; відсутня кількість місць (квот) для абітурієнтів з тимчасово окупованого Криму; невідомо, чи встановлена програма Viber на мобільні номери.

Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет

Жодних змін не відбулось. Інформація про будь-яку діяльність Освітнього центру «Крим Україна» відсутня.

Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

На сайті з’явилась інформація про Правила прийому з урахуванням особливостей для вступу дітей з тимчасово окупованого Криму (Додаток 13) з урахуванням всіх змін.

Проте залишилися недоліки: відсутній мобільний номер з послугами програми Viber або інших; відсутня інформація про квоти; незручне розташування інформації про роботу Освітнього центру «Крим – Україна» (інформацію про роботу Освітнього центру можливо отримати тільки з файлу «Структура», проте відсутня інформація про дні роботи).

Таврійський національна університет імені В. І. Вернадського (Київ)

Інформації про те, що діє Освітній центр «Крим Україна» на сайті не має, проте вся необхідна інформація є в частині «Інформація» – «Абітурієнтам з АРК і м. Севастополь». В розділі «Приймальна комісія» є посилання «Освітні центри “Крим-Україна” та “Донбас-Україна”, в якій розміщена інформація фонду «Відкрита політика». Інформація про Порядок прийому для абітурієнтів з тимчасово окупованого Криму знаходиться в розділі «Приймальна комісія» за посиланням «Див. тут: Порядок прийому на навчання».

В «Порядку прийому» зазначено, що Освітній центр починає працювати з 1 липня (п.2.7.), хоча відповідно Порядку Центри повинні розпочати роботу з 19 червня і будуть функціонувати до 30 вересня. Також в Порядку визначено, що 12 липня починається початок прийому документів. Терміни вступної кампанії (Додаток 7.1.3) не відповідають Порядку прийому для здобуття вищої та професійно-технічної освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України (Накази МОН №560 та 105).

На сайті в розділі «Абітурієнтам з АРК і м. Севастополь» є список профільних екзаменів та посилання на документи (накази), проте відсутні зміни, запроваджені Наказом МОН №105. Також в цьому розділі серед списку необхідних документів є вимоги подати «документ про базову (9 класів) та повну (11 класів) загальну середню освіту, отриманий на тимчасово непідконтрольній Україні території», що протирічить українському законодавству.

Не зрозуміла ситуація з графіком прийому. Так на сайті МОН в списку ВНЗ, на базі яких діють Освітні центри вказано, що в неділю Приймальна комісія працює, а на сайті ТНУ вказано що неділя неробочий день.

Міністерство освіти і науки України

На сайті відомства з’явилися Умови прийому до вищих навчальних закладів в 2017 році та Зміни до наказу Міністерства освіти і науки України від 13 жовтня 2016 року № 1236 «Про затвердження Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2017 році», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 листопада 2016 року за № 1515/29645. Інших змін не відбулося.

Підсумки моніторингу: 

  • Відбулися певні зміни на сайтах вищих навчальних закладів, на базі яких діють Освітні центри «Крим Україна» – з’явилася додаткова інформація, пояснення та документи.
  • На жодному сайті ВНЗ та МОН не має інформації про квоти на цей рік (кількість місць в рамках 20% виділених для абітурієнтів з тимчасово окупованого Криму).
  • Не всі Освітні центри мають номери мобільних телефонів.
  • Деякі з Освітніх центрів «Крим Україна» розпочинають роботу або прийом документів не 19 червня, як потрібно відповідно п.4 розділу ІІ Порядку прийому для здобуття вищої та професійно-технічної освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України.
  • Деякі нормативні документи, які знаходяться на сторінках Освітніх центрів «Крим Україна» мають зміни відповідно прийнятих документів (наприклад Наказу №105 від 30.01.2017 р. та інші).

Олег Охредько,

координатор моніторингової групи ЦГП «Альменда»,

для ІА «Голос Криму»

 

Ознайомитися з результатами моніторингу за травень можна за посиланням:

Чи готові освітні центри Крим-Україна» до вступної кампанії? (моніторинг)

Чи готові освітні центри «Крим-Україна» до вступної кампанії? (моніторинг, частина друга)

Особистості: видатний кримський лікар Олександр Яценко

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями кримських українців. Героєм сьогоднішньої історії стане відомий український хірург Олександр Яценко. Дата народження

У центрі Діорами “Штурм “Сапун-гори” українець Іван Яцуненко встановлює прапор Перемоги

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями непересічних українців Криму. Сьогоднішню березневу оповідь ми ведемо про Івана Яцуненка – Героя

Розмова у Таврійському виші про екологічні події в Україні та їх наслідки

Десятий рік поспіль через російську агресію Україна не лише стикається з політичними та соціальними труднощами, але й зазнає серйозних екологічних наслідків. Спочатку анексія Криму та військові дії

Перші акції українського спротиву в умовах російської окупації Криму

2 березня 2014 року в місті Сімферополі відбулася перша акція спротиву в умовах початку російської окупації, організована рухом «Євромайдан-Крим». Євромайданівці на  той час, усвідомлюючи всі загрози, все

28 Березня 2024