UA EN

28 Березня 2024

Масандру «купив» бізнесмен, близький до Путіна: як  реагують кримчани

14 грудня в тимчасово окупованому Криму продали на аукціоні найстаріший винзавод «Масандра».

Його придбала компанія «Южний проєкт» за 5,327 мільярда рублів (72,8 млн доларів), яку пов’язують з бізнесменом Юрієм Ковальчуком – він є найближчою людиною в оточенні президента РФ Владіміра Путіна.

Інформація опублікована на офіційному сайті Росії для розміщення інформації про проведення торгів, передає «Обозреватель» з посиланням на «Кримінформ».

Компанія “Південний проект” – «дочка» банку «Росія», основним акціонером якого є мільярдер Юрій Ковальчук.

Російське видання «Проект» зазначає, що Ковальчук – можливо, найближча людина до Путіна. У 2008 році він працевлаштував у своєму медіахолдингу депутата Держдуми Аліну Кабаєву, незадовго до публікації про її можливе весілля з президентом РФ. Одним із співвласників банку «Росія» і гірськолижного курорту, куди інвестував банк, стала давня знайома Путіна, яка народила дуже схожу на нього дитину. Ковальчук регулярно відпочиває разом з Путіним в Сочі, стверджує «Проект». Він контролює багато важливих призначень, зроблених президентом РФ, впевнені розслідувачі.

Не менш цікавим є той факт, що наприкінці 2017 року «Южний проєкт” придбав кримський завод шампанських вин “Новий світ” за 1,5 млрд руб.

«Дочку» банку “Росія» називали також претендентом і на Інкерманський завод марочних вин, але в підсумку власником підприємства весною 2019 року став винороб Валерій Захар’їн. Однак у березні 2020 газета «Ведомости» з посиланням на свої джерела повідомляла, що «Інкерманом» управляє компанія ТОВ «Моє вино» – структура, пов’язана з Юрієм Ковальчуком і Геннадієм Тимченком.

Віцепрем’єр-міністр України Олексій Резніков, коментуючи інформацію про продаж окупантами «Масандри», заявив, що в список успішних судових справ України проти Росії може увійти справа про пограбування кримського винзаводу «Масандра».

«Питання пограбування українського винзаводу «Масандра», цілком ймовірно, увійде до переліку успішних судових кейсів проти РФ. Ми знаємо про цю ситуацію (про продаж «Масандри» — ред.)… Такі випадки в тому числі будуть предметом фіксації центру, про який ми з вами говоримо», — сказав віце-прем’єр.

Так, раніше він повідомив, що наразі триває робота над створенням в Україні центру реагування на порушення прав людини, який, зокрема, здійснюватиме моніторинг і систематизуватиме доказову базу щодо порушень, пов’язаних зі збройною агресією Російської Федерації.

«Питань успішних судових кейсів буде багато. Я хочу навести приклад справи Ощадбанку, переможну, вони вже мають судові рішення на стягнення з Російської Федерації коштів, які втратив банк; справа НАК «Нафтогаз». Так само і питання пограбування в тому числі нашої Масандри увійде до цього переліку… Ми точно це фіксуємо і ми знаємо про цей факт», — додав Резніков.

Представництво Президента в АР Крим зібрало та передало до Прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя інформацію про незаконну «націоналізацію» Державного концерну «Національне виробничо-аграрне об’єднання «Масандра», який станом на 1 січня 2014 року належав до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя під час досудового розслідування встановила, що представниками незаконно створених на тимчасово окупованій території АР Крим та міста Севастополя «Державної Ради Республіки Крим», «Ради Міністрів Криму» та інших незаконних органів влади, прийнято низку рішень про так звану «націоналізацію» та розпродаж майна, яке перебуває на балансі державних підприємств, установ, організацій у зв’язку з цим державі заподіяні збитки в особливо великих розмірах. Передані Представництвом матеріали перевіряються та долучаються до кримінальних проваджень.

 «Це воєнний злочин, тому що відповідно до конвенцій про захист цивільного населення під час війни державі-окупанту забороняється привласнювати як публічну, так і приватну власність на окупованій території. Під час війни, під час збройного конфлікту держава-окупант має право користуватися публічним майном лише у військових цілях. В даному випадку ми бачимо, що в Криму після окупації півострова, після утвердження окупаційної адміністрації РФ майно було націоналізовано, передано у федеральну власність, або у місцеву власність, і відповідно ніякої військової необхідності у такому привласненні і передачі майна не було», вважає Ігор Поночовний, керівник прокуратури Автономної Республіки Крим і міста Севастополя.

Реакція кримчан

Звісно, такі події викликають неабияке обурення. І серед кримчан, знайшлося чимало тих, хто не побоявся висловитися публічно, в соціальних мережах. Ми зібрали найцікавіші на наш погляд дописи та переклали їх українською мовою.

«…Поки ми всі в турботах обговорювали проблеми з епідемією, водою, депутати Держради по-тихому вирішили розпродати Крим. Йдеться не тільки про знамениту Масандру, в список потрапило багато інших об’єктів… Чому я кажу, що по-тихому? Тому що сесію провели дистанційно. Без трансляції по ТБ, без дебатів і коментарів. Дуже зручно, прикриваючись ковідом, розпродати і призупинити. По-тихому. І зауважте: в той час, як на передовій лікарі, вчителі та інші кримчани, депутати, перші злякавшись, влаштовують собі дистанційку. Вони так налякані, що бояться зустрічатися один з одним. Це потім вони один одного урочисто нагородять грамотами і медальками, показавши все це по ТБ, а поки вони, сховавшись по домівках і офісах, дистанційно «керують» Республікою…» – пише на своїй сторінці Александр Юрьєв.

Пенсіонерка з Феодосії Людміла Синіцина в коментарях під цим дописом висловлює свою думку: «Я про те ж, ми кримчани не потрібні Росії взагалі  – бачили вони нас в білих тапочках. Просто потрібні їм наші кримські моря, гори, наше кримське багатство. Нас задавили – подивіться скільки всього закрили – задавили податками, а самі злодії за копійки викуповують. Ось вам Росія, скоро юшку будемо сьорбати з одної миски і працювати на олігархів».

Через місяць Юрьєв знову відреагував постом про продаж «Масандри»: «Продають з молотка легенду Криму, унікальний завод «Масандра». Початкова ціна всього 5,3 мільярда рублів. При Україні на частини рвали Крим, але «Масандру» боялися зачепити. А ось «герої» Кримської весни плювати хотіли на легенди і надбання, все з молотка пускають за копійки. Спочатку «Новий світ», тепер «Масандру». Мерзенні підспівувачі вже затягнули свої пісні, що так краще для підприємства і виноробства в Криму… І знову промовчимо, і знову стерпимо...».

«А як з виноградниками, землею !? Буде оренда або придумали чик і все! …Ця новина мене застала 27.05.2020 року на під’їзді до Ялти, підписаний в соціальних мережах на «Російську газету». Був шокований і заїхав на завод. Шокований перш за все тому, що за шість років є втома від неефективності наших державних унітарних підприємств, скільки убитих санаторіїв, дитячих таборів, все сьогодні збиткове в запустінні, а ось те, що ліквідне, в те, що вкладали купу грошей, закуповувалися трактори, висаджувалися нові сорти винограду, потрапляє під приватизацію, як нещодавно завод «Новий світ» і ось добралися до державного підприємства ПАТ «Масандра», його включили в перетворення в господарське товариство, де воно повністю залишиться у власності республіки. Про це заявила міністр майнових і земельних відносин РК Анна Анюхина. Це питання можна сказати засунули на голосування цілим пакетом, обговорення не було, так роблять завжди з тим, що є смачне в республіки», – пише і розповідає у відеоблозі Андрєй Прокудін.

Владислав Дорошенко із Сімферополя пише, що ціна Масандри дуже занижена: «Не всі в Криму знають, що ще в 2010-му році, за два мільярди доларів, Масандру пропонував купити Китай. Янукович зажадав два з половиною і виставив ряд додаткових умов: 1) Усі чотири тисячі людей, які працюють на заводі, повинні зберегти свої робочі місця. 2) Всі одинадцять тисяч гектарів землі, які належить заводу, повинні працювати тільки на виробництві і зміна їх статусу неможлива. 3) Будівництво висоток та інших будівель на цій землі заборонені. Ну і ще пара десятків подібних пунктів. Після звернення ряду депутатів Верховної Ради, серед яких був і наш кримчанин Грач, Верховна Рада заявила: Навіть під час окупації Криму під час Великої Вітчизняної Війни (Другої Світової війни – ред.), наші діди врятували обладнання та колекцію Масандрівських вин від окупантів, тому передача заводу з державної власності в руки приватників, пряма зрада дідів,які воювали на фронтах в роки Другої Світової, яке можуть вітати тільки ті виродки, які воювали на боці Гітлера. Проголосувавши, депутати Верховної Ради України, заборонили продаж Масандри і законодавчо закріпили її за державою, щоб не провокувати різних шахраїв на неадекватні і підступні спроби підім’яти завод під себе. Зауважу, що два з половиною мільярда доларів, це аж ніяк не три з половиною мільярда рублів, (грубо кажучи двісті мільярдів) але за остаточною оцінкою незалежних експертів, зараз завод коштує близько трьохсот мільярдів рублів. Але тут взагалі виникає питання про те, навіщо взагалі продавати завод, у якого тільки колекція вин перевищує ціну за яку його швиденько вирішила спихнути команда Аксьонова? Відповідь досить проста: Президент країни (йдеться про президента РФ – Владіміра Путіна) вже досить давно планував позбутися цієї самої команди, у зв’язку з чим навіть відмовився зустрічатися з Аксьоновим під час своїх двох останніх приїздів до Криму, практично відкрито говорячи про те, що Сергію Валерійовичу прийшов час переїхати в «Лєфортово»…

Знайшлися й ті, хто не лише у соцмережах висловлював свої думки, а й писав російській владі звернення з вимогою пояснити чому продають «Масандру». Так, наприклад, Марія Фідельская оприлюднила у групі «Кримський погляд» відповіді, які вона отримала.

Фідельская написала лист Президенту РФ, що підтверджує документами та скрінами.

Їй відписали, що це компетенція так званої «Ради Міністрів Республіки Крим».

Згодом надійшов лист від так званого «Міністерства сільського господарства Республіки Крим» за підписом «замміністра» С. Пєтєліна, у якому є чимало цікавої інформації.

Так, зокрема, окупаційна адміністрація детально описує що вона робила документально для того, щоб продати «Масандру», що, звісно, має бути, насамперед, цікавим для правоохоронних структур України, зокрема Прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Крім того, у листі є дані про кількість отриманих земельних ділянок та об’єкти капітального будівництва. А також окупанти пишуть про те, що, на їхній погляд, в найближчі 10 років треба замінити 60% насаджень на площі більше 6 тисяч гектар, зношена сільськогосподарська техніка (в 2014 –  96%)  та є велика потреба оновити необхідне обладнання, а на даний момент «Масандра» не має можливості фінансувати такі потреби, і саме тому завод виставили на продаж.

 

Довідково:

У жовтні 2020 року стало відомо, що так зване «Міністерство майнових і земельних відносин Криму» продає кримський винзавод «Масандра». Під час заочного голосування 14 жовтня «депутати парламенту Криму» погодили проведення приватизації виробничо-аграрного об’єднання «Масандра». За рішення про приватизацію проголосували 60 депутатів, проти – 13, утримався – 1, не голосував один депутат. Окупанти на торги виставили 100% акцій АТ «Виробничо-аграрне об’єднання «Масандра» із початковою вартістю – 5,3 мільярда рублів або близько 70 мільйонів доларів. Аби взяти участь в аукціоні, необхідно було заплатити 20% від стартової ціни акцій – тобто близько 1 мільярда рублів.

«Масандра» є найстарішим і найбільшим винзаводом Криму –  в 1998 році його колекцію вин занесли в Книгу рекордів Гіннеса як найбільшу в світі. Виноробне підприємство, зазначимо, належить Мінагрополітики України. Підприємство Росія «націоналізувала» (читайте – вкрала державне майно України – ред.) після окупації півострова навесні 2014 року. «Масандру» окупанти оголосили власністю управління справами президента Росії. Проте на материковій частині України продовжує діяти концерн «Національне виробничо-аграрне об’єднання «Масандра».

Національне виробничо-аграрне об’єднання «Масандра» (НВАО Масандра) — виноградно-виноробний комбінат харчової промисловості України в смт Масандра на Південному березі Криму. Колекція вин Масандри (близько 1 млн пляшок) — одна з найбільших у світі і занесена в 1998 до Книги рекордів Гіннеса. До НВАО «Масандра» входить 9 заводів первинного і вторинного виноробства та 3 самостійних заводи. Головне підприємство НВАО Масандра — Ялтинський завод марочних вин.

Станом на 2012 рік було вісім виноробних підприємств: ДП «Лівадія» (Лівадія), ДП «Гурзуф» (Гурзуф), ДП «Таврида» (Кипарисне), ДП «Алушта» (Алушта), ДП «Малоріченське» (Малоріченське), ДП «Привітне» (Привітне), ДП «Морське» (Морське), ДП «Судак» (Судак).

Крім того, Масандра має найстаріше винне підземне сховище в Україні. Головний блок тунелей побудовано у 1897 р. — це 7 тунелей довжиною 150 метрів і шириною 5 метрів кожен. Тунелі розходяться віялом від центральної галереї. У них завжди зберігається температура 10—12 °C — найбільш прийнятна для витримки вина.

Після захоплення Криму Росією 2014 року комбінат «Масандра» зіткнувся зі складнощами в роботі через російські норми, які відносять його продукцію до розряду «винних напоїв». Російські норми, на відміну від міжнародних, відносять до «винних напоїв» усі вина, для кріплення яких використовуються будь-які види спирту, крім виноградного.

До початку окупації Криму РФ виноробний комбінат «Масандра» випускав 60 марок марочних і ординарних вин. У 2006 р. вироблено 658 625 декалітрів вина, у 2009 р. — 1,5 млн декалітрів. вин. Щорічно розливалось близько 10 мільйонів пляшок.

Лілія КАРП’ЯК

Читайте також по темі: Знищення «Масандри» або дерибан по-російськи.

Особистості: видатний кримський лікар Олександр Яценко

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями кримських українців. Героєм сьогоднішньої історії стане відомий український хірург Олександр Яценко. Дата народження

У центрі Діорами “Штурм “Сапун-гори” українець Іван Яцуненко встановлює прапор Перемоги

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями непересічних українців Криму. Сьогоднішню березневу оповідь ми ведемо про Івана Яцуненка – Героя

Розмова у Таврійському виші про екологічні події в Україні та їх наслідки

Десятий рік поспіль через російську агресію Україна не лише стикається з політичними та соціальними труднощами, але й зазнає серйозних екологічних наслідків. Спочатку анексія Криму та військові дії

Перші акції українського спротиву в умовах російської окупації Криму

2 березня 2014 року в місті Сімферополі відбулася перша акція спротиву в умовах початку російської окупації, організована рухом «Євромайдан-Крим». Євромайданівці на  той час, усвідомлюючи всі загрози, все

28 Березня 2024