UA EN

19 Березня 2024

Кримська тематика у підручниках з Всесвітньої історії для 11 класу (аналіз)

Своєрідним фіналом історичної шкільної освіти є курс історії в одинадцятому класі, що охоплює другу половину ХХ – початок ХХІ ст. Курс історії в школі складається з 2 предметів – історії України та Всесвітньої історії. Ці предмети доповнюють один одного. Якщо Всесвітня історія розглядає загальносвітові тенденції розвитку у зрізі провідних країн, то історія України інтерпретує ці тенденції на сучасну територію нашої держави. Разом ці предмети і створюють загальну картину світу на конкретній території української землі. А також саме вони й формують ідентичність сучасних дітей. У цьому процесі одну з найважливіших ролей відіграє підручник. І саме підручники з Всесвітньої історії для 11 класу надають можливість побачити загальносвітовій розвиток та місце України в ньому. Також Всесвітня історія в 11 класі – це період сучасності, період, коли відбулася окупація Росією Криму.

Для аналізу щодо історичних подій на Кримському півострові в другій половині ХХ – початку ХХІ ст. в рамках Всесвітньої історії були розглянуті підручники з Всесвітньої історії для 11 класу загальноосвітніх навчальних закладів, які отримали рекомендації Міністерства освіти і науки України (Наказ МОН від 12.04.2019 №472):

Всесвітня історія (рівень стандарту) : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти  / О. В. Гісем, О. О. Мартинюк.

Всесвітня історія (рівень стандарту) : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти  / П. Б. Полянський.

 Всесвітня історія (рівень стандарту) : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти  / І. Я.  Щупак.

 Всесвітня історія (рівень стандарту) : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти  / Ладиченко Т. В.

Аналіз проводився на кількісному та якісному рівнях. Кількісний рівень включає контент аналіз та статистичну обробку кількості матеріалу. Якісний аналіз розглядає зміст матеріалу текстового та ілюстративного характеру.

Контент аналіз проводився через пошук вживання певних назв і термінів та похідних від них: «Крим, Севастополь, татари». Статистичний матеріал розраховувався за допомогою визначення кількості тексту та відношення до загальної кількості з врахуванням похибок та округлення до цілого. Якісний аналіз визначав наявність текстів дискримінаційного характеру та забарвленості матеріалів.

Під час аналізу були використані наступні скорочення:

ПВІ11Г Всесвітня історія (рівень стандарту) : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти  / О. В. Гісем, О. О. Мартинюк. – Харків : Вид-во «Ранок», 2019. – 224 с. : іл.
ПВІ11П Всесвітня історія (рівень стандарту) : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти  / П. Б .Полянський. – К.: Грамота, 2019. – 256 с. : іл.
ПВІ11Щ Всесвітня історія (рівень стандарту) : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти  / І. Я.  Щупак. – К. : УОЦВ «Оріон», 2019. – 256 с. : іл., карти .
ПВІ11Л Всесвітня історія (рівень стандарту) : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти  / Ладиченко Т. В. – Київ : Генеза, 2019. – 160 с. : іл., карти.

Результати аналізу

Більшість підручників має матеріали щодо історичних подій на Кримському півострові у другій половині ХХ – початку ХХІ ст. Підручник ПВІ11Г практично не згадує про Крим (є два речення в різних параграфах).

Абсолютна більшість матеріалу про Кримський півострів в підручниках з Всесвітньої історії для 11 класу загальноосвітніх навчальних закладів  присвячена окупації Криму Російською Федерацією

Кількість матеріалу про Крим у підручниках різна:

підручник Кількість сторінок[1] Співвідношення у %[2]
ПВІ11Г 5 2%
ПВІ11П 0 0%
ПВІ11Щ 4 1,6%
ПВІ11Л 1 0,6%
Середня[3] 3,3 1,4%

________________________

[1] Приблизна кількість сторінок, визначається кількістю рядків на стандартній сторінці (близько 40 рядків) – Гарнітура Шкільна
[2] Визначається шляхом ділення кількості загальних сторінок в підручнику на кількість сторінок з  матеріалом, присвяченим Криму  (другий стовпчик)
[3] Без врахування підручника ПВІ11Г

________________________

У підручниках активно використовується назва Кримська (Ялтинська) конференція, обговорюються її результати та вплив на світову спільноту. Проте окрім місця проведення міжнародної конференції в Криму в м. Ялта (звідси і назва), іншої інформації про Крим вона не надає. Разом з тим активне використання назви створює ілюзію наявності інформації про Крим в підручниках.

У підручнику ПВІ11Г на С.111 наведені слова президента Чехії М. Земана, який засуджує окупацію, проте він відомий своєю проросійською позицією і цей уривок створює хибне уявлення про чеського політика.

У підручниках використовується термін «анексія» по відношенню до окупованого Криму та міста Севастополь Російською Федерацією[1], хоча інформація щодо некоректності вживання даного терміну була поширена ще до часу написання підручників.

У підручнику ПВІ11Г на С.196 розташований QR-код практичного заняття «Агресія Росії проти України та її вплив на міжнародні відносини», проте посилання пропонує інше заняття.

У підручнику ПВІ11П розташовані світлини «Мітинг на підтримку територіальній цілісності України. м. Севастополь, 26 лютого 2014 р.» та «Російські окупанти в Українському Криму. 2014 р.».

У підручнику ПВІ11Щ на С.75 розміщено зображення результатів голосування в ООН щодо резолюції, яка засуджує окупацію Криму та на С.140 карта з «гарячими» місцями, серед яких є Крим.

Загальні висновки

У більшості підручниках з Всесвітньої історії для 11 класів загальноосвітніх навчальних закладів є матеріал, присвячений історичним подіям в Криму в другій половині ХХ – початку ХХІ ст. В середньому це 3,3 сторінки або 1,4% від загального тексту.

У підручнику авторів О. В. Гісем, О. О. Мартинюк, видавництва «Ранок» практично відсутній матеріали щодо Криму, а QR-код практичного заняття «Агресія Росії проти України та її вплив на міжнародні відносини» не відповідає заявленій тематиці на момент аналізу підручника.

Олег ОХРЕДЬКО
експерт ЦГП “Альменда”

Джерело

Також по темі:

Результати аналізу підручників з історії для 5 класів «Вступ до історії України». Кримська тематика

Кримська тематика в підручниках з історії для 6 класу (аналіз)

Кримська тематика у підручниках з «Всесвітньої історії» для 7 класу (аналіз)

Кримська тематика у підручниках з історії для 7 класу (аналіз)

Кримська тематика в підручниках з історії для 8 класу (аналіз)

Кримська тематика в підручниках з історії для 9 класу (аналіз)

Кримська тематика у підручниках з історії для 10 класу (аналіз)

Кримська тематика у підручниках з історії  України для 11 класу (аналіз)

Сім причин звільнити Крим

Деокупація і реінтеграція АР Крим і Севастополя є категоричним імперативом для української нації та має ним стати для цивілізованої частини людства загалом.  «Крим – це Україна!» –

АВТОНОМІЇ: поняття, класифікація, позитивні та негативні наслідки утворення на досвіді іноземних країн і ситуація в Україні (частина І)

У статті «Про права корінних народів та імплементація їх у законодавство України», що опублікована на сайті інформаційної агенції “Голос Криму” досліджувалось питання самовизначення корінних народів, а саме:

АВТОНОМІЇ: поняття, класифікація, позитивні та негативні наслідки утворення на досвіді іноземних країн (частина ІІ)

Як зазначалося у статті «Про права корінних народів та імплементація їх у законодавство України», зміст принципу самовизначення народів більш докладно розкривається в Декларації про принципи міжнародного права,

19 Березня 2024