UA EN

28 Березня 2024

Чи перетвориться «ДОМ» у дім для окупованих територій? 

Першого березня цього року в Україні з’явився новий телеканал «ДОМ». Він мовить на тимчасово окуповані території України цілодобово. Основний контент – розважально-інформаційний. Канал створений на базі колишнього іномовлення UATV.

Хоча, «ДОМ» створювався нібито для мовлення виключно на тимчасово окуповані Росією територій України Донеччини та Криму, однак, на практиці телеканал мовить також і на суміжні з ними неокуповані райони, а також для жителів всієї України на Youtube-каналі. Проаналізуємо, який контент там демонструється, хто творить редакційну політику для українських громадян, які залишалися в окупації, де його знайти та інші не менш цікаві питання.

«Де тебе шукати, як тебе знайти»?

Як і де кримчани можуть побачити цей телеканал? У каналу «Дом» залишилася супутникова ліцензія каналу UATV. 2 березня, після презентації, на спеціально скликаному засіданні її переоформила Нацрада з питань телебачення і радіомовлення. Канал вилучив із цієї ліцензії супутник Hotbird-13C і залишив один супутник Turksat.

Канал «Дом/Дім» поки що не планує здійснювати супутникове мовлення – це умова медіагруп. На супутник канал підніметься, коли матиме достатньо власного контенту і не порушуватиме авторські права медіагруп. Незважаючи на те, що 2 березня юристка каналу сказала, що він буде транслюватися в кабельних мережах на окупованих територіях, члени Нацради так і не прояснили цього питання, тож незрозуміло, чи це була обмовка чи є домовленості з окупантами чи Росією. 

Трансляції каналу «Дом/Дім» в інтернеті поки що не буде (це теж умова медіагруп). Але творці каналу пообіцяли викладати в інтернеті власні новини мовника й інші програми, коли вони з’являться.«Дом» є в цифровому та аналоговому ефірі на лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями.

Але учасники презентації так і не озвучили перелік міст і частот мережі каналу. Ми знайшли ці дані у відкритому доступі і повідомляємо для кримчан. Аналогове мовлення: Херсонська область: Чаплинка (25 ТВК), Чонгар (8 ТВК). Цифрове мовлення: Херсонська область: Скадовськ (51 ТВК), Чаплинка (51 ТВК), Чонгар (50 ТВК, заміна на 51 ТВК).

Раніше, ініціатори каналу, наголошували, що по окупованих територіях Донбасу канал «Дом» покриє все, а в Криму сигнал упреться в гори, тож до південного берега не дійде, але покриє степовий Крим.

«ДОМ» дорівнює «Квартал 95»?

За задумом творців телеканалу він транслюватиме найкращі продукти, що було вироблено на вітчизняному телевізійному ринку. Контент надаватимуть чотири медіагрупи: StarLightMedia, «1+1», «Україна» та «Інтер». Заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко під час презентації наголошував, що крім новинного контенту там будуть серіали, ток-шоу, розважальні шоу, наприклад футбольні матчі, різні спортивні трансляції. Окреме питання, як футбол, наприклад, сприятиме поверненню до політичного і громадського порядку денного України жителів тимчасово окупованих територій.

Один з тих, хто допомагав формувати концепцію телеканалу  – російський актор та режисер телесеріалу  «Слуга народу» Олексій Кірющенко раніше в інтерв’ю виданню the Бабель заявляв, що головною концепцією каналу є тема примирення та пошук спільних цінностей й зазначив, що «…На каналі немає концепції війни. Потрібно припиняти боротьбу то за захід, то за схід. Треба душити добром і шукати спільні цінності, героїв».

Консультантами телеканалу стали, окрім Кірющенка, ведучі політичного шоу «Пульс» на проросійському телеканалі 112-Україна (канал нардепа Медведчука) Володимир Полуєв і Ганна Степанець.

Президент Зеленський у квітні 2020 року заявляв, що його здобутком стало створення телеканалу «Дом» «з проукраїнським інформаційним і розважальним контентом» за допомогою якого «на окупованій території Донбасу поширюються українські наративи та правдива інформація про Україну». Однак, він сказав неправду. Телеканал «Дом» майже повністю російськомовний. Його творці, у березні під час презентації обіцяли, що співвідношення української та російської мов на каналі буде 50/50, але за фактом увесь розважальний контент виходить російською. Українська мова з’являється лише у випусках новин, де синхрони україномовних коментаторів не дублюють російською. Хоча вже для власних телепередач та розлогих інтерв’ю — оригінальна українська мова співрозмовників дублюється російською. Фейсбук сторінка також ведеться російською мовою.

Посада генерального директора телеканалу вакантна. Нині виконувачкою обов’язків генерального директора каналу є Юлія Островська, яка раніше працювала директоркою з виробництва студії «Квартал 95».

За словами Островської, які вона озвучила виданню «КП в Україні» мета телеканалу – повернути Україну до порядку денного на непідконтрольних територіях.

«На непідконтрольних територіях і в сірій зоні 54% жителів не мають доступу до українського телебачення. Взагалі, ми робимо все для того, щоб будь-який глядач знайшов у нас щось цікаве для себе. Інформаційні атаки на телеканал «Дом» з боку російського телебачення показують, що нас знають і дивляться», – говорить вона.

Островська наголошувала, що канал не займатиметься контрпропагандою, у нього об’єктивний погляд на події. «Ми взагалі не ділимо людей на тих, що залишилися, і тих, котрі виїхали. Для чого ми працюємо? Для того, щоб Україна повернула вільні від загарбників Донбас і Крим. Але шлях цей довгий і складний»”, – вважає вона.

Також, в.о. гендиректора стверджує, що для реінтеграції потрібно робити щось з ментальністю громадян, проводити деокупацію їх свідомості. Деокупацію вона пропонує проводити виключно російською мовою. Далі – цитата.  «Перед нами стоїть завдання розмовляти не тільки з непідконтрольними територіями, а й з усіма жителями колишнього СРСР, де б вони не жили. Тому що скрізь вони піддаються справжній інформаційній атаці з боку російських ЗМІ. А ми хочемо стати міжнародним українським російськомовним каналом (!) (ще раз нагадуємо, що на каналі планувалося мовлення не лише російською, а й українською мовами, у співвідношенні 50:50), який формує об’єктивний образ України», – підсумувала Юлія Островська.

Викликає чималі сумніви та побоювання, що менеджери «95 кварталу» зможуть якісно та професійно «поборотися» за мізки людей, які лишилися на тимчасово окупованих територіях. Адже у їхній планах  – транслювати  футбол та розважальні шоу? Мовлення вестиметься російською, а нам з вами зрозуміло. Що мова – це один з важливих індикаторів відмінності між українцем і росіянином. Та й як розважальним продуктом можна повернути Крим чи Донбас, здійснити так звану деокупацію та реінтеграцію, нам не відомо. 

Отже, складається стійке враження, що створення цього телеканалу є певним прикриттям для чогось? Або ж, можливо, його організатори мають іншу мету  – ніяк не інтегровувати населення, яке зараз перебуває в окупації. 

Фінанси і романси 

Від самого початку «ДОМ» підпорядковувався Міністерству культури та інформаційної політики. Однак, у червні цього року стало відомо, що триває процес передачі телеканалу до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Після створення телеканалу на 10 місяців 2020 року бюджет каналу складав 257 млн грн. (як і у випадку з попередником UATV, бюджет для каналу надавався урядом України як частина бюджету державного інформагентства Укрінформ).

Перший заступник міністра культури, молоді та спорту Анатолій Максимчук під час презентації повідомив, що телеканал «Дом» фінансуватиметься з держбюджету, але надалі матиме комбіноване фінансування. Міністерство домовляється з міжнародними партнерами і донорами про підтримку каналу. Надалі в державному бюджеті планують закладати більші кошти, щоб канал міг нарощувати власне виробництво.

Ми з партнерами – газетою «Кримська Світлиця», 20 липня підготували інформаційний запит до Кабміну, в якому попросили надати інформацію на кілька важливих питань, а саме:

  1. Як здійснюється реалізація державної політики за допомогою телеканалу «ДОМ» на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим?
  2. Які створенні програми та вкажіть їхню кількість для мешканців, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим?
  3. Скільки бюджетних коштів закладено на фінансування телеканалу для окупованих територій «ДОМ» у 2020 році. І чи фінансується канал з небюджетних надходжень?
  4. З яких програм держбюджету здійснюється фінансування?
  5. Де і як мешканці Криму можуть побачити контент телеканалу «ДОМ»?
  6. Хто формує контент на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим.
  7. Чи спілкуються гості та ведучі, яких запрошено в ефір виключно російською мовою чи також іншими мовами, наприклад, українською чи кримськотатарською?

Ми не даремно в запиті просимо назвати суму фінансування, адже з певних публічних джерел дізналися, що така сума складає вже 400 мільйонів гривень на 2020 рік. І тут почалося найцікавіше – «перефутболювання» нашого запиту, якому згодом, чиновники самостійно (!) надали статус не запиту, а звернення. Але про все по черзі.

29 липня Секретаріат Кабміну надіслав відповідь на наше звернення та проінформував, що наш запит опрацьовано і скеровано до Міністерства культури та інформаційної політики.

04 серпня ми отримали лист від Мінкультури та інформаційної політики із вихідним №1886/5.11.1/20 про те, що вони розглянули наше звернення (!!! хоча це від самого початку був запит і це чітко було вказано у листі). Тобто, чиновники самостійно вирішили запит перетворити у звернення, очевидно, для того, щоб продовжити час на його розгляд та надання відповіді від Державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України», яке має надати відповідь на запит.

Окрім того, МКІП у своєму листі, з якого нічого не зрозуміло, посилається на рішення Національної ради і питань телебачення та радіомовлення.

Відповідно, ми знову пишемо черговий запит до Нацради, в якому, відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» просимо надати копії таких Рішень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення: Рішення №462 від 19.03.2020, № 662від 04.07.2019, № 684 від 04.07.2019, №1464 від 09.10.2019, №384 від 02.03.2020. 

Нагадаємо лише, що запит до Нацради ми зробили у середині вересня (перший запит до органів влади з цієї тематики було зроблено 20 липня). Набираємося терпіння і чекаємо відповіді від Нацради.

Відповіді від Державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України» не отримано.

«Ми констатуємо той, факт, що центральні державні органи влади або не володіють реальною ситуацію, або ж уникають публічного інформування суспільства про здійснення інформаційної діяльності та фінансового стану телеканалу «ДОМ». Очевидним є те, що на запит про публічну інформацію відповіді не надано, так само як і відповіді не отримано на переформатування інформаційного запиту на звернення», – повідомив головний редактор газети «Кримська світлиця».

У зв’язку з цим маємо підстави розцінювати це як приховування інформації. Якщо ми отримаємо відповіді, ми вас про це обов’язково проінформуємо.

Як бачимо, створення нового каналу, на функціонування якого виділяються чималі кошти з держбюджету, не означає, що він виконає своє завдання, та на тимчасово окупованих територіях дивитимуться виключно його продукт.

По друге, чи не простіше та якісніше, було б функції реінтеграції населення в український інформпростір, здійснювати на основі бази вже діючого потужного українського каналу?

По третє, розважальний контент, що переважає на телеканалі, часто низької якості, та дивитися його цілодобово навряд чи будуть.

І на завершення. Чи не логічніше було б ті фінансові вливання у новий телеканал перенаправити на інші вже існуючі проекти – інтернет-видання, газети та цікаві проекти, які вже поширюються та до яких залучені жителі Криму?

Питань чимало, але відповідей у держави, як і чіткої державної політики щодо окупованих територій немає. Це означає, що деокупації Криму, як і Донбасу, ще довго чекати. 

Ольга ГЕРАСИМЧУК

Сім причин звільнити Крим

Деокупація і реінтеграція АР Крим і Севастополя є категоричним імперативом для української нації та має ним стати для цивілізованої частини людства загалом.  «Крим – це Україна!» –

АВТОНОМІЇ: поняття, класифікація, позитивні та негативні наслідки утворення на досвіді іноземних країн і ситуація в Україні (частина І)

У статті «Про права корінних народів та імплементація їх у законодавство України», що опублікована на сайті інформаційної агенції “Голос Криму” досліджувалось питання самовизначення корінних народів, а саме:

АВТОНОМІЇ: поняття, класифікація, позитивні та негативні наслідки утворення на досвіді іноземних країн (частина ІІ)

Як зазначалося у статті «Про права корінних народів та імплементація їх у законодавство України», зміст принципу самовизначення народів більш докладно розкривається в Декларації про принципи міжнародного права,

28 Березня 2024