UA EN

28 Березня 2024

Ірина Седова: “Ми маємо розповідати про знущання над кримськими політв’язнями, щоб спонукати до посилення санкції проти РФ” (відео)

Програма  “Голос Криму” на UA:Крим, ведуча – Ліна Голуб. В гостях у нашій студії – Ірина Седова, кримчанка, співробітниця Кримської правозахисної групи. У нашій програмі ми поговоримо про життя кримських переселенців, про те, що змушує їх полишати півострів і, звісно, про права людини.  

  Які конкретні кроки зараз робить Україна і недержавні організації як наприклад Кримська правозахисна група задля визволення незаконно ув’язнених українців?

Ірина Седова: Кримська правозахисна група постійно збирає інформацію про ув’язнених. Ми оприлюднюємо цю інформацію не тільки в ЗМІ, а і міжнародним організаціям, органам влади. Ми вимагаємо негайно звільнити наших політв’язнів. Зараз вся ця інформація зібрана в аналітичних звітах, які ми постійно публікуємо. Це величезна проблема, бо люди потерпають від окупаційної влади, вони сидять в СІЗО абсолютно незаконно, де жахливі умови. Наразі в Криму 40-ка градусна спека, по 20 людей сидять в камерах, які розраховані лише на 8. В людей погіршується самопочуття, а медична допомога не надається. Такий приклад – Володимир Балух, який сидить за те, що вивісив прапор України на своєму будинку та написав “вулиця Небесної сотні”. Після цього до нього прийшло ФСБ, підкинуло йому зброю і посадило в СІЗО. В нього погіршилося здоров’я, зараз адвокат буде вимагати комплексне медичне обстеження. Його мати не може за собою доглядати, бо вона старенька і погано ходить, а Володимир сидить у СІЗО, і ніхто не може їй зараз допомогти. Таких випадків багато, ми їх фіксуємо і намагаємось розповісти світу.

Є гучні справи, відомі вже по всьому світу. Це справи Ахтема Чийгоза, Ільмі Умєрова,… справа так званих диверсантів.  Як Ви вважаєте, такий розголос важливий і корисний, чи для Росії може мати зворотній ефект? Тобто що робити далі, наприклад, з арештами менш відомих людей?

Ірина Седова: В нас є кейси, де людей катували і під цими катуваннями вони давали проти себе свідчення. Це кейс Андрія Коломійця, українця, який не є кримчанином, його спіймали в РФ і катували. Зараз він сидить в колонії, але слідство проти нього велось в Криму. Ця справа говорить про те, що можуть спіймати любого українця, який немає відношення до Криму і звинуватити його за участь в Майдані. Справа Володимира Балуха, про якого я уже говорила, тобто, це жахливі дії влади, яка намагається знищити українську ідентичність. Це має бути оприлюднено, за ці дії РФ має бути покарана. То ми маємо розказувати про ці кейси, щоб посилили санкції проти РФ і за грубі порушення прав людей у Криму.

Проти українців і кримських татар в Криму вже три роки розгортається якась боротьба. Вона не висвітлюється у місцевих ЗМІ проте нам часто доводиться чути про обшуки і арешти активістів, про погрози, побиття зокрема через українську символіку. Чи можна стверджувати, що цих людей цілеспрямовано витискають з Криму?

 Ірина Седова: Насправді, хочуть щоб люди замовчали, не могли нічого говорити у підтримку України, не могли висловити свою позицію, що вони люблять Україну. Переслідують всіх кримських татар і українців. Коли була річниця депортації 18 травня, то були грубі порушення свободи мирних зібрань і людям присилали попередження не виходити на мітинги і, навіть, щоб покласти квіти. Справи політв’язнів пов’язані з катуванням, ці всі катування потрібно фіксувати, тому що це є воєнним злочином. Ці докази потрібно збирати постійно.

Нещодавно до Києва перебралося подружжя Виноградових, спершу Андрій, а потім терміново виїхала з півострова його дружина – Наталя Харченко. Вона не встигла зібрати речі, не змогла поки забрати дітей, її здоров’я не в найкращому стані. Кримська правозахисна група спілкувалася з подружжям. Розкажіть коротко, що трапилося у цих людей, чому їх переслідують? Як формуються подібні справи?

Ірина Седова: Це ще один приклад переслідування людей за проукраїнську позицію. До пані Наталії в січні прийшли співробітники ФСБ, провели незаконний обшук, забрали чотири комп’ютери, які досі не повернуто. Давили на Наталію, хотіли доступи до соціальних мереж, бо вони там знайшли якісь проукраїнські записи, які їм не сподобались. Вони її залякували. В жінки є хвороби, вона постійно нервує після цих допитів. Чому вона виїхала, бо з’явилась інформація, що на неї відкриють карну справу за ці дописи. В Криму не тільки не можливо вийти на мітинг, а і не можливо написати щось в підтримку України. Таким чином люди виїжджають з півострова. А ті, хто не може виїхати саджають, як Володимира Балуха. Наталія з чоловіком просто змушені виїхати, щоб людину не посадили в тюрму. Діти залишились з мамою в Криму. Тепер їм потрібно знайти житло, роботу. Вони не встигли, бо це було дуже швидко, а зараз вони потребують допомоги. Будемо надавати рахунки, щоб допомогти. Людям якось потрібно влаштовувати своє життя і забрати дітей.

Ірино, які на Вашу думку основні проблеми переселенців? Які з них Ви відчули на собі?

Ірина Седова: Проблеми є в тому, що наші переселенці стикаються з дискримінацією. Яскравий приклад цього – постанова, яка забороняє кримчанам користуватись банками. Це постанова, яка говорить, що ми є нерезидентами, ми не є громадянами власної країни, потрібно брати довідки переселенця, щоб відкрити якийсь рахунок в банку. Були у нас такі випадки, коли дитина жила в Криму, а заочно навчалась в Дніпропетровську. Вона не могла отримувати стипендію тому, що вона не була переселенкою, вона не могла відкрити карту в банку. І ця проблема досі існує, вона не вирішена. Державі потрібно приділяти увагу, щоб не дискримінувати людей. І ще один приклад Постанова 1035, яка забороняла людям вивозити свої речі. В мене досі є речі в Криму, побутова техніка, яку ми не змогли вивезти, поки влаштовувались тут. Хоча зараз через суд Українська Гельсінська група відмінила її, то митниця наша не пропускає через кордон ці речі. Тобто, вони чогось чекають. Ми не знаємо чого, адже рішення суду повинно виконуватися. 

Хто захищає зараз права переселенців в Україні? Про які успішні кейси можна розповісти? 

Ірина Седова: Можна назвати цей кейс успішним про відміну постанови 1035. Тепер останній крок змусити митницю виконувати рішення суду, яке відмінило цю дискримінаційну постанову.

Ми займаємось допомогою, постійно консультуємо тих, хто хоче переїхати. Адже зараз є проблема в людей, які виросли в Криму і в них не було українського паспорту, а вони зараз хочуть його отримати. Їм потрібно везти з собою трьох свідків, щоб довести, що вони є громадянами України. Треба жити на території України два тижні. Це величезна дискримінаційна проблема, яку потрібно вирішувати…

Що треба в першу чергу розуміти кримчанам, які хочуть перебратися до материкової України?

Ірина Седова: Прочитати наше законодавство, вивчити з якими вони можуть зіштовхнутися проблемами. До проблем відноситься такі питання: жило і робота, проблеми з отриманням паспортів, якщо діти уже повнолітні, а до періоду окупації не були. Проблеми з банками, також треба шукати місце, де отримати довідку переселенця, де ви будете жити, тому що можуть прийти і перевірити чи дійсно ви там живите, щоб потім у вас цю довідку не відібрали. З такими проблемами в першу чергу стикаються.