UA EN

29 Березня 2024

Кримські події з 14 по 20 грудня 2015 року

Крим 

Аксьонов поскаржився, що Кремль не дав Криму ні копійки

Тимчасово окупований Крим в 2015 році не отримав фінансування в рамках федеральної цільової програми (ФЦП) розвитку Республіки Крим та Севастополя. «По ФЦП в 2015 році повинні були освоїти 15 млрд руб. Сьогодні вже грудня, на сьогодні ще жодної копійки, »– сказав Аксьонов. Нагадаємо, что уряд РФ в серпні 2014 року схвалив ФЦП до 2020 року з фінансуванням у 681 млрд рублів. Програма повинна забезпечити динамічний розвиток Кримського федерального округу, модернізувати інженерну, транспортну і соціальну інфраструктуру регіону, сприяти розвитку пріоритетних для округу секторів економіки, підвищенню якості життя населення.

 

Водна проблема Криму: чи врятує ситуацію військовий стан? 

На початку грудня питання з водопостачанням окупованого півострова знову стало актуальним — Білогірське і Тайганське водосховища різко обміліли, з Аянського рекордними темпами почала зникати вода. На тлі водного дефіциту, викликаного припиненням поставок води по Північно-Кримському каналу навесні 2014 року, втрата і без того відсутніх водних ресурсів загрожує Криму вже не лише аграрною, а й гуманітарною катастрофою.

 

До бюджету Криму заклали 300 мільйонів рублів на форс-мажор

«Мінфін» Криму врахував ситуацію з енергоблокадою Криму і збільшив резервний фонд бюджету республіки в десять разів – з 30 до 300 млн рублів.  «Цього року ми з самого початку заклали резервний фонд у сумі 3000млн. Коли настав режим надзвичайної ситуації, ми були змушені просити депутатів терміново зібратися на позачергову сесію і збільшити резервний фонд до 400. Ми врахували нюанси, які у нас були, і в бюджеті 2016 заклали резервний фонд», – сказала перший заступник «міністра» фінансів Республіки Ірина Ківік.

 

Два кримськотатарських ЗМІ заявили про закриття

Дитячий кримськотатарський телеканал Lâle і сайт “15 хвилин”, які входять до медіахолдингу ATR, повідомили про закриття. “Через позбавлення ліцензії на мовлення телеканал ATR був змушений покинути Батьківщину і почати незалежне мовлення з Києва. Закриття Lâle і “15 хвилин” стало вимушеним кроком у зв’язку з посиленням репресій проти кримських татар“, – сказано в заяві.

 

Прокуратура Криму розпочала провадження за фактом злочину вчиненою «Радою міністрів»

Прокуратурою автономії за результатами проведеного моніторингу засобів масової інформації, у тому числі мережі «Інтернет», виявлено факт скоєння службовими особами незаконно утвореного на території анексованого півострову Крим органу – «Ради міністрів Республіки Крим» злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

 

Україна про Крим

Для кримчан запровадили додаткові онлайн послуги

Державне агентство з питань електронного урядування України додатково запровадило ряд послуг, що на сьогодні можуть отримати онлайн і громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

 

Продукти харчування: що і скільки дозволено ввозити до Криму

Кабінет Міністрів прийняв постанову №1035 «Про обмеження поставок окремих товарів (робіт, послуг) з тимчасово окупованої території на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію». Заборона розповсюджується на період тимчасової окупації на поставки товарів (робіт, послуг) під всіма митними режимами за винятком особистих речей громадян, що переміщуються у ручній поклажі та/або супроводжуваному багажі, та соціально значущих продуктів харчування, сумарна вартість яких не перевищує еквівалент 10 000 гривень, а сумарна вага – не більше 50 кг на одну особу.

 

 Джемілєв: Росія завезла до Криму ядерну зброю

“Россия завезла в Крым ядерное оружие. Достоверно известно, что они почти полностью реставрировали ядерное хранилище в урочище Кызылташ вблизи Ялты, которое было закрыто и опустошено после подписания Будапештского меморандума” . про це під час інтерв’ю виданню «Фокус» повідомив народний депутат України Мустафа Джемілєв.

 

У Мінагрополітики переконані, що повернуть Україні бренд «Масандра»

Українські споживачі вже на новорічні свята побачать ігристі вина торгової марки «Новий Світ», яка поновлена на материковій частині України. Бренд «Масандра» також буде збережено за Україною. Мінагрополітики й надалі продовжує здійснювати заходи щодо захисту національних інтересів підприємств, які залишились в тимчасово окупованому Криму. Про це  заявив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

 

Андрій Дещиця: Питання окупації Криму не може залишатися безкарним

Наприкінці минулого тижня у  Посольстві України в Варшаві відбулася презентація результатів моніторингу ситуації з засобами масової інформації в окупованому Криму.

«Світ повинен знати про безчинства Росії в Криму. Поширення інформації, у тому числі, про утиски свободи слова і ЗМІ на окупованому українському півострові, допоможе постійно утримувати питання Криму на міжнародному порядку денному, а, по-друге, сприятиме зусиллям в напрямку припинення окупації Криму Росією», — зазначив Посол України в Польщі Андрій Дещиця.

 

Майже 900 вимушених переселенців освоїли нові професії протягом року

Майже 900 вимушених переселенців безкоштовно освоїли нові професії протягом року за сприяння громадської організації  «Кримська діаспора». Про це під час прес-конференції «Звіт ГО «Кримська діаспора» про результати навчання переселенців на безоплатній основі» повідомила менеджер проектів з навчання переселенців, переселенка з Севастополя Ірина Сірик.

 

Россія в Криму

В уряді РФ здивовані заявою Аксьонова про ненадання коштів Криму

За інформацією фахівців кабміну РФ, “професіоналізм і якість роботи регіональних влад викликає серйозну заклопотаність у керівництва уряду”. В уряді РФ здивовані заявою голови Криму Сергія Аксьонова про ненадання коштів республіці і стурбовані рівнем професіоналізму регіональної влаи. “Сенсаційна заява Аксьонова викликала здивування у чиновників кабміну”, – заявив ТАСС джерело в уряді РФ. За його словами, “18 вересня 2015 з Республікою Крим і Севастополем були укладені угоди і з федерального бюджету було перераховано 2770000000 руб. На проектування та будівництво 139 об’єктів Програми (Республіці Крим – 1980000000 руб.)”Проте “на даний момент з доведених субсидій органами влади цих регіонів контракти укладені лише на 308 млн руб”.

 

Путін проти того, щоб Севастополь розвивався тільки як база флоту

“Упевнений, що Севастополь має розвиватися відразу по декількох напрямках, з кількох векторах”, – сказав глава держави. Севастополь не має розвиватися виключно як база флоту, він також є важливим елементом військово-морської інфраструктури Європи. Про це заявив президент РФ Володимир Путін на великій прес-конференції. При цьому Путін підкреслив, що Севастополь дуже важливий елемент військово-морської інфраструктури в цьому регіоні світу, в Європі. “Ми оснащуємо чорноморський флот новими кораблями, підводними човнами. І, звичайно, Севастополь, як база флоту теж буде розвиватися”, – сказав президент.

 

Росія перетягла “вишки Бойка” під прикриттям військових кораблів

Сторожовий катер Прикордонної служби ФСБ РФ і ракетний катер Чорноморського флоту РФ примусили торговельне судно під турецьким прапором змінити курс в Чорному морі, коли росіяни перетягали ближче до Криму “вишки Бойка”. Про це повідомляє сайт компанії “Чорноморнафтогаз”. За інформацією компанії, торгове судно нібито перешкоджало пересуванню двох бурових установок, які переміщали з Одеського газового родовища, що розташоване на північно-західному шельфі Чорного моря в 150 км від берега Криму.

 

Світ про Крим

ЗМІ: Німецький Siemens в обхід санкцій виготовляє турбіни для Крима

Німецька корпорація Siemens в обхід санкцій виробляє турбіни для Криму. Газотурбінні установки можуть стати базовими для вирішення питання виробництва електроенергії на Кримському півострові. Перевагою ГТУ є широкий діапазон палива для роботи – від природного газу до важких  нафтопродуктів і сирої нафти. “Для розвитку інфраструктури “Кримського федерального округу” застосовуються стандартні тендерні процедури, де переможець призначається заздалегідь – не в Криму, і не так званою кримською владою“, – зазначає видання.

 

 

Міжнародна федерація плавання визнала Ялту російською

Міжнародна федерація плавання визнала Ялту російською і анонсувала Гран-прі зі стрибків у воду, які пройдуть там в 2016 році. Дата змагань поки не вказана.
В анонсі Гран-прі 2016 зі стрибків у воду на сайті Міжнародної федерації плавання (FINA) Ялта зазначена як російське місто. Змагання пройдуть в дев’ять етапів – в Ялті, а також Малайзії, Сінгапурі, Іспанії, Австралії.