UA EN

28 Березня 2024

Прокуратура розслідує порушення прав громадян у Криму

На окупованій території півострова Крим зафіксовані чергові факти порушень прав громадян з боку незаконно створених органів. Повідомляється на сайті прокуратури Автономної Республіки Крим.

«За результатами аналізу та опрацювання даних мережі Інтернет прокуратурою Автономної Республіки Крим установлено, що 26.05.2016 в м. Сімферополі представниками незаконно створених силових органів, півострова Крим, одягнених у камуфльовану форму та зі зброєю, проведено нібито операцію по боротьбі з нелегальними мігрантами. У рамках цієї операції вказані особи провели неправомірні обшуки у житлі та іншому володінні кримських татар. Після проведення обшуків працівниками «окупаційної влади» Криму затримано та доставлено окремих громадян до незаконно утвореного органу «центр протидії екстремізму ФСБ Росії», де тривалий час їх утримували без їжі та можливості першої зустрічі із захисниками», – вказано у повідомленні.

За вказаними фактами прокуратурою АР Крим розпочато досудове розслідування низки кримінальних проваджень за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі), ст. 162 КК України (порушення недоторканості житла), ст. 374 КК України (порушення права на захист).

За вчинення зазначених кримінальних правопорушень передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком до 5 років.

Відповідно до ч. 2 ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» матеріали вищевказаних кримінальних проваджень надіслано до Генеральної прокуратури України для визначення підслідності.