UA EN

28 Березня 2024

«Приватбанк» та «Ощадбанк» вимагатимуть у Росії відшкодувати втрачені інвестиції в Криму

Незаконна окупація Криму та «націоналізація» всього майна «Приватбанку» стали причиною подачі позову банку в Арбітражний суд в Гаазі з вимогою до РФ відшкодувати всі фінансові втрати.

«Приватбанк» вирішив наслідувати приклад іншого українського банку – «Ощадбанку» – і теж подав позов про відшкодування збитків та втрачених в Криму інвестицій в результаті окупації його Російською Федерацією.

Безпосередньо судовий розгляд планується провести в Гаазі відповідно до Арбітражного регламенту Комісії Організації об’єднаних націй по праву міжнародної торгівлі (UNISTRAL).

Раніше, на засіданні уряду прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що український «Ощадбанк» подав позов до РФ на суму в 15 мільярдів гривень (близько 700 мільйонів доларів) «щодо відшкодування збитків, завданих РФ незаконної анексією Криму, і відповідно втратою банком доходів і майна на українській території, якою є автономна республіка Крим».

У Мінюсті оцінили втрати України у зв’язку з незаконною окупацією Росією території України – Криму приблизно в 1 трлн. гривень (85 млрд. доларів).