UA EN

28 Березня 2024

Кримчани-переселенці відстоюватимуть право на життя для «Кримської світлиці»

Громадська спілка «Координаційна Рада вимушених переселенців з Криму» на нараді прийняла рішення щодо сприяння у встановленні діалогу між Міністерством культури України та керівництвом кримської україномовної газети «Кримська світлиця».

«Кримська Світлиця» – ввійшла в історію України як незламна україномовна газета на півострові. На протязі 23 років незалежності редакція постійно виборювала кожен випуск видання. Необдумана політика зі сторони державних органів влади щодо інформаційного поля Криму постійно загрожувала національним інтересам України, тому результат не забарився – окупація півострову, – констатує голова громадської організації «Кримського центру ділового та культурного співробітництва «Український дім» Андрій Щекун. – Нібито повинні було б зробити висновки – але ж ні… Замість того, щоб підтримати патріотичний інформаційний продукт, організувати правильний менеджмент щодо розвитку газети, влада повела себе ганебно – припинила фінансувати друк газети. Був обраний простіший вихід із складної ситуації – економія бюджетних коштів. Думаю, що це знову ж таки говорить про некомпетентність і зраду українських інтересів та  національної безпеки в інформаційній галузі».

Учасники Координаційної ради вважають, що фінансування газети повинно неодмінно відновитися й, більш того, на державному рівні повинна бути розроблена програма інформаційної діяльності щодо окупованої території. «Сьогодні близько 40 тисяч кримчан знаходяться на материковій частині України, при правильному менеджменті вони могли б стати носіями інформаційних продуктів в усіх куточках країни. Це б дало змогу всеукраїнській газеті відновитися й успішно розвиватися», – зазначив голова Правління громадської спілки Сергій Ковальський.

Нагадаємо, що з лютого 2015 року кримська україномовна газета «Кримська світлиця» припинила своє існування у паперовому вигляді. З 6 лютого газета виходить виключно в електронному форматі (онлайн-варіант). Генеральний директор Національного газетно-журнального видавництва Міністерства культури України, яке видає газету «Кримська світлиця», зауважив, що питання про закриття видання не розглядається, але грошей на її друк у держави не має. В той же самий час  окупаційна влада Криму створила нестерпні умови для діяльності колективу газети. Редакція працює практично підпільно, адже з орендованого приміщення її виселено, працівники виконують свої професійні обов’язки за місцем власного проживання.

Керівництво газетно-журнального видавництва запропонувало перевести редакцію в сусідню Херсонську або Миколаївську область. Ця пропозиція була відхилена головним редактором «Світлиці» Віктором Качулою.