UA EN

29 Березня 2024

Для переселенців створять електронний реєстр

Верховна Рада України, намагаючись вдосконалити чинне законодавство у сфері надання допомоги вимушеним переселенцям та посилити гарантії дотримання їх прав та свобод, 19 травня проголосувала у першому читанні за проект закону № 2166 “Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”.

«Цей законопроект став продуктом спільної тривалої роботи народних депутатів України з правозахисними організаціями, – наголосили під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі народні депутати та громадські активісти, які брали участь у розробці законопроекту.

Результатом цієї роботи стала значно спрощена процедура реєстрації переселенців, також розширився список осіб, які потрапляють під поняття тимчасово переміщена особа. Зокрема, цей статус зможуть тепер отримати іноземці або особи без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах і мають право на постійне проживання на її території.

Також законопроект передбачає створення реєстру тимчасово переміщених осіб. «А це означає, що державні органи повинні самі входити і дивитися цей реєстр, а не людина повинна бігати по різним органам і показувати довідку про те, що вона є переселенцем», – констатував Георгій Логвинський, народний депутата, один з розробників законопроекту. У свою чергу Олена Шкрум також народний обранець, яка долучилась до написання цього документу зазначила, що відсутність реєстру не дає можливості сьогодні назвати точну кількість переселенців і знати їх потреби. «Нам необхідно мати чітку картину,  щоб зрозуміти кому ми можемо допомогти, що ми ще не зробили, яка реальна кількість, скільки нам треба робочих місць створити, яких нам потрібно залучити інвесторів під час перемовин з міжнародними донорами та інше», – зазначила народний депутат.  

Законопроект також пропонує врахувати низку окремих рекомендацій Парламентської асамблеї Ради Європи та удосконалити загальні процедури обліку та реєстрації, встановлені для внутрішньо переміщених осіб законом України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”. Тобто, пропонується зменшити бюрократичні перепони, що стоять на шляху до отримання особою статусу внутрішньо переміщеної особи.

Зокрема буде вдосконалена процедура отримання довідки внутрішньо переміщеної особи; скасована необхідність реєстрації місця проживання та розшириться перелік прав вимушених переселенців. Крім того, законопроектом пропонується внести зміни до статті 3 закону України “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання”, про виключення довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи з переліку документів, у які вносяться відомості про місце проживання та місце перебування особи.

Також законопроектом передбачене спрощення  пов’язані з прийомом документів. Зокрема, розширили  список організацій, які можуть вносити цих осіб в реєстр, відповідно це зменшить черги, які сьогодні існують.

У документі також задекларовано принцип возз’єднання родини. «Мета закону дати людині можливість повернутися на ту територію, де він проживав, якщо це буде безпечно і можливо. У випадку якщо ж ні, то ми повинні забезпечити усі можливості для нормального проживання на підконтрольній території України», – зазначив Георгій Логвінський.

Як зауважили учасники прес-брифінгу, основне завдання – щоб законопроект був не лише прийнятий, але й імплементований Урядом. Народні обранці зазначили, що готові контролювати як спрацює Уряд, які постанови та акти будуть прийняті щоб цей закон виконувався і на місцях і в Києві. Представники громадських організацій також долучаться до моніторингу впровадження цього закону в дію.