UA EN

29 Березня 2024

Судять кримчанина, який воював 8 місяців в АТО

22 березня 2015 року Печерський суд виніс рішення про запобіжний захід – тримання  під вартою до 19 травня, кримського татарина, добровольця батальйону «Айдар» Енвера Веліляєва. Солдата як і його чотирьох фронтових товаришів: Олександра Бабича, Миколу Штирхуна, Віктора Гречка та Миколу Лящука,  звинувачують у самовільному залишені місця служби, в утриманні людини проти її волі. Також їм інкримінують  входження в озброєну банду, з метою нападів на підприємства, установи, організації та окремих осіб і вчинення інших злочинів.

«У мене не вкладається в голові той абсурд, який почався 18 березня цього року. Саме в цей день мого чоловіка Енвера, який приїхав до родини у короткострокову відпустку, затримують біля гуртожитку, де ми мешкаємо, спецпідрозділ СБУ «Альфа», – розповідає дружина Ельзара.  В той же день, але з незначною різницею у часі, у різних місцях та регіонах таким же чином обходяться і з  його бойовими товаришами.

«Ми з чоловіком рівно рік тому назад, взявши за руку двох неповнолітніх дітей та дві валізи, залишивши свій власний дім, виїхали з окупованого півострову, – згадує Ельзара Веліляєва. – На виїзді наполягав Енвер, бо поставив собі за мету йти воювати в українське військо, оскільки хотів спочатку звільнити Донбас, а потім Крим. Ми не знали куди занесе доля, адже, ані родичів, ані знайомих у нас на материку не було».

150406_183545_COLLAGE-1_1_

Родині допомогли волонтери і розмістили їх в студентському гуртожитку міста Житомира. Ельзара розповідає, що як тільки облаштувалися Енвер відразу вирушив до  Житомирського військкомату – хотів записатися до національної гвардії – пройшов медкомісію і йому сказали чекати виклику, але чоловік чекати не хотів, бо приїхав воювати. «Енвер познайомився з житомирськими хлопцями з добровольчого батальйону «Айдар» і вже в червні вирушив з ними на війну. За вісім місяців перебування на передовій пройшов усі жахи війни, виконував з друзями надскладні завдання, адже входив до складу розвідувально-диверсійної групи, звільняв села Металіст, Георгіївку, Сватове, Болотне, Сизе. За мужність та відданість у боротьбі двічі був представлений до Державної нагороди.  А тепер його звинувачують у дезертирстві, – розповідає дружина. – Це повний абсурд, доброволець, який іде свідомо воювати за свою землю ніколи не покине місце служби самовільно. Хлопці вже заплутались і не можуть зрозуміти, що відбувається, за що судять тих, хто не жалів життя, хто вміє воювати і хоче далі виконувати свій чоловічий обов’язок».

У дружини затриманого кримчанина не вкладається у голові, чим міг завинити 21 річний одесит Микола Штрихун, який також звинувачується в усіх вищезгаданих злочинах. «Він самий наймолодший із затриманих, але пройшов весь Майдан, в АТО отримав 4 поранення, у нього контузія після якої він почав заікатися, при цьому він не отримав від держави жодної копійки, – ледь стримуючи сльози розповідає Ельзара. – Я коли дивлюсь в очі цій дитині, то серце стискається від жалю, болю та образи».

Жінка, як і всі родичі та друзі затриманих, готові боротися до кінця. Хоча, як зауважила Ельзара, з огляду на швидкість розвитку подій і на проходження судового процесу відчуває, що знайти правду у цій справі буде не просто. «Але зараз найважливіше витягти хлопців з СІЗО, оскільки є загроза їхньому життю, адже  вони розвідники, тому володіють певною інформацією і комусь з тою інформацією стали не зручні», – переконана дружина Енвера. 

Другого квітня відбулося чергове засідання суду над Енвером Веліляєвим. Як і остерігалися друзі та знайомі  – після години виступу сторони захисту та надання слідству значного переліку доказів, які свідчать про повну відсутність вини Енвера у жодному із пред’явлених обвинувачень, судді зробили вигляд, що нічого не чули й не бачили, та постановили залишити в силі попереднє рішення про обрання запобіжного заходу. Тобто залишення під вартою протягом двох місяців без можливості внесення застави.

Під час оголошення вироку Енвер звернувся до народу України та до своїх побратимів із закликом захистити інтереси добровольців і патріотів України, які ще вчора були потрібні державі та гинули заради неї, а сьогодні зазнають гоніння за сфабрикованими справам через чиїсь політичні ігри.

Виступ Енвера Веліляєва у залі суду: