UA EN

28 Березня 2024

Діти-переселенці з Криму стали переможцями конкурсу (відео)

25 квітня в Полтаві відбувся фінал конкурс «Змагаймось за нове життя!», який присвячено видатній українській поетесі Лесі Українці. Творче змагання проводилося у чотирьох вікових категоріях та декількох номінаціях:  «Декламація», «Малюнок»,  «Аудіовізуальний твір», «Твір», «Вокал», «Інсценізація».

«Цей конкурс зародився в Криму і протягом десяти років розкривав багатогранні таланти кримських дітей,  – розповідає одна з організаторок заходу. –  Він сприяв вихованню почуття патріотизму, національної гідності, любові до країни, до мови. Бажаючих прийняти участь у творчому змаганні з кожним роком ставало дедалі більше. Минулого року до конкурсної комісії було надіслано 1,5 тисячі  заявок на участь. Та й географія всекримського конкурсу почала розширюватися, адже в ньому приймали участь і діти з інших регіонів України. Цього року на півострові стало неможливим проведення заходу і тому, за ініціативи полтавських педагогів, його було відроджено на теренах Полтавщини».

Взяти участь у творчому змаганні змогли четверо кримчан. Трьом з них: 14-річній Еліні Сукач, 15-річному Олександру Івановському та 8-річному Івану Юрченко у київському офісі громадської організації «Кримська діаспора» був організований скап-зв’язок з членами журі конкурсу.

Також до конкурсу долучився і маленький хлопчик з окупованого півострову – він надіслав свій відео-виступ через фейсбук. «Нажаль, задля безпеки дитини, ми не можемо назвати його ім’я, – зауважили організатори  конкурсу. – Його талант декламування був оцінений журі дуже високо і ми обов’язково передамо йому нагороду, яку він заслужив». Без нагород не залишилися і кримчани, які живуть зараз у Києві. Зокрема, Еліна, прочитавши уривок з поеми Лесі Українки «Одержима», одержала переконливу перемогу у  своїй віковій категорії в номінації «Декламація».

 

«Для мене стало справжньою несподіванкою, що наш Всекримський конкурс продовжує своє існування. Такі творчі змагання є надзвичайно важливими і цінними, бо тут ти вчишся пишатися, любити свою Батьківщину, а також розкриваєш свої таланти. І мені дуже хотілося б, щоб цей конкурс ніколи не припиняв свого існування», – зазначила переможниця.

Свої нагороди отримали і хлопці. Олександр посів перше місце у своїй віковій категорії за портрет поетеси, а декламація вірша Лесі Українки «Літо краснеє минуло» принесла перемогу 8-річному Івану, також він посів перше місце в номінації «Малюнок».

Як зазначили організатори заходу цьогорічний рівень учасників був різним, але зірочок не бракувало в кожній номінації: «На дуже високому рівні виступали учасники у номінації «Вокал». Досить потужно була представлена номінація «Декламування», цікавим був і конкурс малюнку.  Діти поставилися надзвичайно відповідально до змагання, тому конкурс плануємо зробити у Полтаві щорічним».