UA EN

29 Березня 2024

Андрій Щекун: У Кабміну останній шанс до 15 квітня виправити помилки

Виконавча влада в Україні не працює системно в питаннях  повернення Криму. Відсутні як нормативна база, так і цілісна структура, яка могла б опікуватися і займатися стратегією повернення Криму. Про це у коментарі Голос Криму повідомив Співголова Координаційної ради організацій вимушених переселенців з Криму Андрій Щекун.

«Всі декларації  КМУ щодо питань Криму, а саме постанови № 297 від 17 липня 2014 року та № 625 від 22 жовтня 2014 року за підписом прем’єр – міністра України Арсенія Яценюка не діють. Державну  службу з питань АРК, міста Севастополя, що передбачалася цими документами, так і не створено. Вона функціонує лише на папері. Це свідчить про саботаж Кабміном усіх своїх постанов та порушення законодавчої бази. Адже, згідно Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», який був прийнятий у червні, передбачалося  створення єдиного органу виконавчої влади з питань Криму», – підкреслив громадський діяч.

Громадська організація «Український дім», яку очолює А. Щекун звернулася до Мінфіну з проханням оприлюднити видатки на цю структуру. На запит відповіли, що, «касові видатки у 2014 року та у січні – лютому 2015 року не здійснювалися, хоча в Держбюджеті було закладено на 2014 рік 1 мільйон 492 тисячі 700 гривень, а на 2015-й рік  – 2 мільйони 862 тисячі 500 гривень.

«Багато накопичилося соціальних потреб у вимушених переселенців, і не тільки у кримчан, а й переселенців зі сходу. Закон про права та обов’язки внутрішньо переміщених осіб, який прийнятий 20 жовтня 2014 року, ним передбачається (пункт 3, стаття 10) розробка КМУ цільових програм протягом три місячного терміну, за наявності більше 100 тисяч переселенців. Сьогодні вже березень, більше мільйона внутрішньо переміщених осіб, а не сто тисяч, і жодної розробленої програми Кабміном немає»,  – наголосив Андрій Щекун.

Він вважає, що назріває проблема у вирішенні питань внутрішньо переміщених осіб, які держава ігнорує і думає, як на них зекономити. Все це породжує гнів і бунт всередині громадськості, оскільки вона активно не може реалізувати первинні задачі по налаштуванню діалогу влади та громадськості.

«Під час круглого столу, який проігнорувала влада, ми прийняли резолюцію, де вирішили дати останній шанс КМУ – до 15 квітня 2015 року виправити свої помилки і вирішувати справи не на папері, а реально. Також ми пропонуємо створити громадські ради при Кабміні та Президентові України з числа організацій, які займаються питаннями деокупації та реінтеграції Криму. Якщо нас знову проігнорують ми вдамося до більш радикальних законних дій. Ми організуємо акції проти Кабміну, адже громадськість готова відстоювати свої права», – підсумував  співголова Координаційної ради організацій вимушених переселенців з Криму.