UA EN

19 Березня 2024

Представники КРУК передали звернення стосовно української церкви в Криму

28 жовтня 2020 року відбулася зустріч представників Крайової Ради Українців Криму (КРУК) з народним депутатом України Рустемом Умєровим. Під час якої народному обранцю було передано звернення до голови українського парламенту, де   Крайова Рада Українців Криму закликає голову Верховної Ради України Разумкова Дмитра Олександровича, народних депутатів України розглянути та прийняти проєкт Постанови Верховної Ради України  щодо питань захисту права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви (ПЦУ) та збереження приміщень Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги, розробленого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та погодженого Комітетом Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, Комітетом Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Рустем Умєров та Сергій Мокренюк

Крім того, під час зустрічі було обговорено ще цілу низку проблемних питань, що хвилюють українців Криму. «Ми обговорили з десяток тем. По всіх однакове бачення. Освіта, спорт, культура, релігійні питання – весь гуманітарний блок. Це абсолютно конкретні речі. Звісно, залишилося важче – діяти. Але відкритість до спільних дій пана Рустема дає мені право бути оптимістом», – розповів представник КРУКу Сергій Мокренюк інформаційній службі «Український голос Криму».

Представник КРУКу Андрій Щекун передав народному депутату розповів про сучасний стан української церкви в Криму, про необхідність прийняття постанови  щодо питань захисту права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви (ПЦУ) та збереження приміщень Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги.

«Ми обговорили також можливість співпраці і є розуміння того, що ця зустріч була корисною, так як Рустем Умєров кримчанин і обізнаний досить добре з проблематикою питань де окупації Кримського півострову, бездіяльністю та спротивом реалізації питань важливих для кримчан. Більш того, він на себе взяв відповідальність скасувати або ж внести відповідні зміни до ганебного закону про ВЕЗ Крим (Закон України «Про створення вільної економічної зони “Крим” та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України»), згідно якого кримчан зробили нерезидентами. Як на мене  – це важлива дія, яка характеризує цього народного обранця», – висловив думку інформаційній службі «Український голос Криму» представник КРУКу Андрій Щекун.   Також було наголошено на тому, що з 16.06.2020 року Верховною Радою України проєкт Постанови включено до порядку денного. З цього часу це питання не виносилося в парламент на голосування.

Андрій Щекун, Андрій Іванець та Рустем Умєров

Як зазначив учасник зустрічі, представник КРУКу Андрій Іванець розмова між представниками Крайової Ради Українців Криму та народним депутатом Рустемом Умєровим була змістовною та багатообіцяючою. «Було досить глибоко обговорено широке коло проблем деокупації Криму, захисту прав дискримінованої окупантами громади українців Криму та громадян України – кримчан загалом. І головне  – досягнуто домовленості про подальшу співпрацю у їх вирішенні. Для нас, зокрема, важливо, що народний депутат продемонстрував розуміння проблем громади українців, яка є другою за чисельністю в Криму, та бажання їх розв’язувати», – зазначив у своєму коментарі інформаційній службі «Український голос Криму» представник КРУКу Андрій Іванець.

Інформаційна служба «Український голос Криму»

 

Текст звернення

Голові Верховної Ради України

Разумкову Д.О.

 ЗВЕРНЕННЯ

Протягом семи років тимчасової окупації Російською Федерацією невід’ємної частини території України – Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, окупаційна влада системно порушує права релігійних громад та громадян, які проживають на тимчасово окупованій території.

Кримська єпархія Української Православної Церкви (ПЦУ) єдина з релігійних громад на півострові відмовилась від «перереєстрації» релігійної громади відповідно до незаконних вимог Російської Федерації, що, в свою чергу, стало однією з причин переслідування вірян, священнослужителів УПЦ (ПЦУ) та членів їх сімей.Сім років боротьби архієпископа, а нещодавно вже митрополита Сімферопольського і Кримського Климента за захист прав релігійної громади не підтримуються державою.

Кримська єпархія УПЦ (ПЦУ) з часу початку тимчасової окупації як самостійно, так і за підтримки українських громадських організацій, здійснює спроби захистити в так званих «судах» Російської Федерації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя і в Європейському суді з прав людини право своїх вірян відвідувати українську церкву та молитися українською мовою. Сім років поспіль держава не спромоглася підтримати та захищати права релігійної громади та української церкви в Криму.

10 грудня 2019 року Архієпископ Кримської єпархії Української православної церкви (ПЦУ) Климент оголосив безстрокове голодування перед будівлею Кабінету Міністрів України, вимагаючи захисту релігійних свобод на території Криму і забезпечення безпеки духовенству Кримської єпархії Української православної церкви (ПЦУ), однак за тиждень на прохання митрополита Київського всієї України Епіфанія та міністерки Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Оксани Коляди призупинив свою акцію.

3 березня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв проект постанови Верховної Ради України щодо питань захисту права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви (ПЦУ) та збереження приміщень Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги.

Ухвалене рішення мало б захистити права та свободи релігійної громади, яка знаходиться на тимчасово окупованому Кримському півострові, зберегти культурні, релігійні та історичні цінності, які там знаходяться і які РФ протягом шести років намагається нищити.

6 травня 2020 року Уряд України повторно погодив проєкт постанови Верховної Ради «Про деякі питання захисту права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви та збереження приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги». «Метою проєкту акта є захист гарантованого Конституцією України права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви (Православної церкви України), а також культурних цінностей, що мають значення для формування культурного простору України на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя шляхом збереження приміщення кафедрального собору Святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги від знищення внаслідок незаконних дій Російської Федерації», – мовиться у пояснювальній записці до проєкту Постанови.

3 червня 2020 року Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав проєкт Постанови про захист права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви (Православної церкви України) та збереження приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги (реєстр. № 3447).

16.06.2020 року Верховною Радою України проєкт Постанови включено до порядку денного (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68775). З цього часу це питання не виносилося в парламент на голосування.

Священнослужителі, які залишилися вірні Українській Православній Церкві (ПЦУ) і, попри утиски, продовжили свою діяльність на півострові, не підтримуються та не захищаються державою протягом семи років. На сьогоднішній день не розроблено жодного алгоритму реагування держави на порушення прав у сфері релігійної свободи на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя з боку Російської Федерації.

Крайова Рада Українців Криму закликає голову Верховної Ради України Разумкова Дмитра Олександровича, народних депутатів України розглянути та прийняти проєкт Постанови Верховної Ради України  щодо питань захисту права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви (ПЦУ) та збереження приміщень Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68775), розробленого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та погодженого Комітетом Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, Комітетом Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

28 жовтня 2020 року

м. Київ                                                                  Крайова Рада Українців Криму