UA EN

28 Березня 2024

Владика Климент призначений громадським захисником Володимира Балуха

Сьогодні “Роздольненський районний суд”    задовільнив прохання адвокатів Володимира Балуха і призначив Архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента УПЦ КП громадським захисником активіста.

Як зазначив владика Климент  – це зокрема дає більше можливостей щодо спілкування з Володимиром поза межами судової зали. Архієпископ зможе відвідувати ув`язненого в будь-який день, коли це буде необхідно. Раніше намагання владики отримати дозвіл на відвідини активіста в ізоляторі судом відхилялись.

Нагадаємо, що Володимира звинувачують у «дезорганізації діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства». «Цю кримінальну справу проти українця відкрили у  серпні 2017 року, після того, як Балух і його адвокат подали скаргу в поліцію на незаконні дії начальника Роздольненського ІТТ Валерія Ткаченко, який ображав і вдарив українця. У відповідь Ткаченко подав свою скаргу на українця. За заявою Ткаченко Слідчий комітет РФ 22 серпня 2017 року порушив кримінальну справу проти активіста. За інформацією захисту українця, начальник ІТТ селища Роздольне Ткаченко сам напав на Володимира, а саме, вдарив, ображав нецензурною лайкою, принижував за національною ознакою. Все це було зафіксовано на відео в ІТТ. Однак за заявою Балуха розслідування відносно Ткаченко так і не почали»,  – повідомляє Кримська правозахисна група.

Окупаційна влада почала активно переслідувати Володимира три роки тому за його проукраїнську позицію, яку він не  побоявся висловлювати відкрито: над його будинком в кримському селі Серебрянка Роздольненського району весь час майорів український прапор,  а наприкінці 2016 року на його будинку з’явилась табличка з написом «вулиця Небесної Сотні, 18». На той момент він вже мав проблеми з «правоохоронними органами» —  отримував адміністративні покарання від окупаційного режиму. За «Небесну Сотню» в будинку кримчанина провели черговий обшук, під час якого нібито знайшли патрони та тротилові шашки.

Вперше його заарештували 8 грудня 2016 року, і до грудня 2017 року утримували під вартою. Першого грудня минулого року Володимиру змінили запобіжний захід на домашній арешт. Але вже 16 січня 2018 року, після оголошення вироку (засудили до 3 років та 5 місяців у колонії-поселенні), кримчанина в залі “Роздольненського районного суду” знову взяли під варту та розпочали розгляд нової сфабрикованої кримінальної справи.

19 березня 2018 року Владимир Балух оголосив безстрокове голодування.

Читайте по темі:  Патріарх Філарет передав благословення кримському політв’язню Балуху 

Володимир Балух, засуджений в Криму за український прапор, голодує вже два тижні

Фото з відкритих джерел