UA EN

28 Березня 2024

Життя в Криму з українським паспортом: розплата за право бути вільними

Окупаційна влада усіма доступними їй методами намагалась і намагається зробити з кримчан громадян Росії. Робили і роблять все, щоб людина без російського паспорта була позбавлена будь-яких можливостей для нормального існування,  а найстрашніше – права на життя.

Сьогодні ті, хто свого часу написав  відмову від російського паспорта або ж просто його не хоче отримувати,  на своїй землі позбавлені права займатися підприємницькою діяльністю, позбавлені права на працевлаштування, на соціальне забезпечення, на отримання медичних послуг  в лікарнях.

indexАле, не дивлячись на таке обмеження прав, люди залишаються громадянами України. І ця принципова громадянська позиція завдає їм багато незручностей та проблем в повсякденному житті: однією з яких є недоступність медичних послуг. Адже без російського паспорта неможливо отримати «СНІЛС» (Страховий номер індивідуального особистого рахунку),  а без нього не може бути і мови про отримання послуг у кримських лікарнях.

Тому найкращій вихід в цій ситуації – це просто не хворіти, але більшість із нас рано чи пізно вимушені звертатись за медичними послугами.

Так куди ж ідуть кримчани з українськими паспортами за необхідним їм лікуванням?

Дуже пощастить, якщо  ви маєте знайомих лікарів, оскільки вони можуть прийняти без страховки: поставлять діагноз, нададуть консультативні послуги та призначать лікування. Але якщо потрібна госпіталізація, то тут вони вже допомогти нічим не зможуть – доведеться лікуватись вдома.

А от якщо справи серйозні і домашнє лікування не можливе, то тоді єдиним шляхом для мешканця окупованого півострову з українським паспортом стає приватна клініка.

Нижче наведу ціни, за якими змушені лікуватися кримчани за відсутності  російського документу:

Одна консультація лікаря терапевта – 850 руб.  (325 грн.)

Консультація  лікаря з вузькою спеціалізацією (кардіолог, невролог, хірург, гінеколог та інші) – 850 – 1200 руб. (325 – 458грн.)

Загальний аналіз крові  – 300 руб.  (115 грн.)

Загальний аналіз сечі200 руб. (77 грн.)

УЗД (ультразвукове дослідження) – 500 -1000 руб. (191 – 282 грн.)

Рентгенографія – 500 – 1000 руб. (191 – 282 грн.)

 ЕКГ (електрокардіограма) – 400 руб. (153 грн.)

полисОкремою проблемою є послуги швидкої допомоги, яка відмовляється доправляти до лікарні за відсутності російського паспорта. Тому для них доступні лише послуги приватної швидкої допомоги:

Виїзд машини – 50 руб. (19 грн.) за один кілометр;

Вартість послуг спеціалізованої бригади швидкої допомоги – 2000  – 3300 руб. (770 – 1270 грн.)

Але найстрашніше те, що позбавлення права на отримання невідкладної допомоги для кримчан, які не дивлячись ні на що залишаються громадянами України, коштує їм власного життя.

Так сталось з молодою жінкою із Сімферополя: їй було зовсім зле і родичі зателефонували до швидкої. На іншому кінці дроту запитали про те, чи має хвора паспорт РФ та страховий поліс. Вона його не мала, тому швидкої не дочекалась.  Рідні телефонували куди тільки могли, аби отримати допомогу. Нарешті дівчину привезли до лікарні, але вже з зупинкою серця. Всі спробі врятувати життя були марними. Жінка померла, і в неї залишилась  маленька донечка, яка ще не розуміє, що сталося.

Нажаль, такі випадки на окупованому півострові непоодинокі.

Молода  дівчина, якій було всього 25 років, лежала в труні в українському вбранні, на могилі залишились синьо-жовті квіти, а в свідоцтві про смерть, яке видала окупаційна влада, в графі національність написано – українка.

Крим платить свою ціну за право бути вільним.

Богдан Михайловський з Криму,

для ІА «Голос Криму»

 

Особистості: видатний кримський лікар Олександр Яценко

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями кримських українців. Героєм сьогоднішньої історії стане відомий український хірург Олександр Яценко. Дата народження

У центрі Діорами “Штурм “Сапун-гори” українець Іван Яцуненко встановлює прапор Перемоги

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями непересічних українців Криму. Сьогоднішню березневу оповідь ми ведемо про Івана Яцуненка – Героя

Розмова у Таврійському виші про екологічні події в Україні та їх наслідки

Десятий рік поспіль через російську агресію Україна не лише стикається з політичними та соціальними труднощами, але й зазнає серйозних екологічних наслідків. Спочатку анексія Криму та військові дії

Перші акції українського спротиву в умовах російської окупації Криму

2 березня 2014 року в місті Сімферополі відбулася перша акція спротиву в умовах початку російської окупації, організована рухом «Євромайдан-Крим». Євромайданівці на  той час, усвідомлюючи всі загрози, все

28 Березня 2024