UA EN

28 Березня 2024

Український атестат, вступ у виш: кримські діти прагнуть, влада… спостерігає, а іноземці працюють

забезпечення дотримання прав громадян України,

які проживають на тимчасово окупованій території України

з Програми діяльності нового Кабінету Міністрів України

Перші місяці 2016 року видалися бурхливими в освітньому полі тимчасово окупованого Криму – це і обговорення й прийняття Закону №1038, поява наказів МОН та громадські дії, початок вступної компанії та завершення навчального року. Проте підсумком цієї діяльності мабуть є пост в одній з груп у Facebook (подається мовою оригіналу без правок):

«Знаю, что в группе есть люди неравнодушные к проблеме образования крымских детей, да и другим будет интересно. Сын заканчивает 9 класс, естественно, местное свидетельство об окончании нас не устраивает, к тому же собирается получать профессию в украинском учебном заведенни. Так вот, с целью получить нормальный документ в начале учебного года поступили на экстернат в МУШ – международую украинскую школу, как советовало минобразования. Началось с того, что нам пришлось сдавать аттестацию за 8 класс, это 13 контрольных и 13 собесдований по всем предметам. Учитывая то, что это пришлось на блэкаут, все растянулось на 3 месяца, так как преподаватели тоже не всегда присылают задания вовремя. В марте мы закончили 8 класс, и “перешли” в 9. В начале апреля нам прислали новые программы – за апрель нужно сдать 1 семестр (15 контрольных, 15 собеседований), за май 2 семестр (аналогично), потом экзамены в Киеве. Мне интересно, те, кто составляют такие учебные планы сами понимают, насколько просто физически возможно все это успеть, или это специальный заведомо непроходимый квест для крымских детей?»

IMG_20160217_094534547Цей пост і є підсумком «державних потуг». Практично на сьогодні державна нічого не зробила для того, щоб громадяни України з окупованого Криму могли реалізувати свої освітні права. Як були мури та перепони, так вони і залишилися. Не дарма «потягнулися» до окупованого Криму  та півдня України представники багатьох іноземних вузів, пропонуючи численні переваги під час вступу.

Ще одним прикладом безвідповідального відношення стала прес-конференція щодо підсумків реєстрації на ЗНО. Керівник УЦОЯО не зміг назвати жодних цифр щодо кількості бажаючих з окупованого Криму пройти ЗНО, хоча зазначив, що ця інформація є, але зараз кількість бажаючих назвати не може навіть приблизно. «Якщо буде відповідний запит, то УЦОЯО порахує кримчан і ця інформація з`явиться на сайті Центру», — сказав керівник установи, відповідаючи журналісту ІА «Голос Криму». Тобто державі навіть не цікаво, як там справи з громадянами на окупованій території і якщо громадськості цікаво, то чиновники порахують.

Хоча кількість дітей, які намагаються отримати українську освіту зростає. Якщо в минулому році в Херсонській області ЗНО здавало 69 кримчан, то у цьому році за словами заступника начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Ніни Левенець: «… на сьогодні 199 дітей з Криму здобуває екстерном повну середню освіту на Херсонщині та зареєструвалися на основну сесію ЗНО». І це тільки екстернат, а скільки бажаючих навчатися дистанційно?

Чи є у кримських дітей ще шанс отримати українську освіту, не долаючи величезні перепони? Тим паче що 2016 рік є останнім роком, коли випускники з окупованого Криму ще мають українські документи про базову освіту. Адже з наступного навчального року для отримання атестату потрібно буде скласти іспити і за 9 клас.

Відповідно листа МОН № 1/9-436 від 14 вересня 2015 року «Щодо продовження здобуття загальної середньої освіти особами, які проживають на тимчасово окупованій території України», для учня, який буде навчатися у старшій школі пропонується «…для зарахування учня до старшої школи загальноосвітнього навчального закладу потрібно надати документ про попередньо здобуту базову загальну середню освіту державного зразка. У випадку відсутності вказаного документа про освіту чи наявності “документів” про базову загальну середню освіту, … окупаційною “владою” анексованої Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, учні можуть бути зарахованими лише до основної школи. Такі учні можуть завершити опанування навчальної програми 9 класу екстерном та в найкоротший термін отримати відповідний документ про освіту і продовжити навчання у 10 класі за обраною формою навчання у тому ж навчальному році»

Надія ще є, потрібно тільки створити відповідні механізми, використовуючи як міжнародний досвід (це і приклад сусідньої Молдови, і так звані «Намібійські винятки», Лісабонську конвенцію та інше), так і пропозиції вже міністра освіти, а тоді Голову Комітету з освіти і науки Лілії Гриневич: «… зараховувати не лише здобуті повністю кваліфікації, наприклад, повну загальну середню освіту, а часткові результати навчання. Наприклад, дітям, які навчались в російськомовній школі, можна перезарахувати математику, фізику, хімію. Але вони зобов’язані скласти повністю тут інший цикл предметів, яких вони не вивчали в такій школі: українська мова, українська література, історія України» (із стенограми пленарного засідання ВР від 16.03.2016 р.).

Також, в цьому році, можливо запровадити як виняток тимчасові умови для вступу кримчан з окупованої території без ЗНО через екзамени на базі Таврійського Національного Університету.

 

 Олег Охредько,

експерт з освітніх питань ЦГП «Альменда»

для ІА «Голос Криму»

 

Особистості: видатний кримський лікар Олександр Яценко

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями кримських українців. Героєм сьогоднішньої історії стане відомий український хірург Олександр Яценко. Дата народження

У центрі Діорами “Штурм “Сапун-гори” українець Іван Яцуненко встановлює прапор Перемоги

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями непересічних українців Криму. Сьогоднішню березневу оповідь ми ведемо про Івана Яцуненка – Героя

Розмова у Таврійському виші про екологічні події в Україні та їх наслідки

Десятий рік поспіль через російську агресію Україна не лише стикається з політичними та соціальними труднощами, але й зазнає серйозних екологічних наслідків. Спочатку анексія Криму та військові дії

Перші акції українського спротиву в умовах російської окупації Криму

2 березня 2014 року в місті Сімферополі відбулася перша акція спротиву в умовах початку російської окупації, організована рухом «Євромайдан-Крим». Євромайданівці на  той час, усвідомлюючи всі загрози, все

28 Березня 2024