UA EN

29 Березня 2024

Соціальні «надбання» кримчан: сир у мишоловці виявився платним

Серед кількох причин, що спонукали кримчан голосувати за Росію на «референдумі» у березні 2014 року одне з перших місць займало соціальне питання – так хотілося безкоштовного сиру, який залишився в пам’яті з часів СРСР. Про безкоштовну медицину (коньяки, цукерки та інше у вигляді подарунків для докторів не приймалося до уваги), безкоштовну  освіту (хабарі при вступі до вишів не рахуються), безкоштовне житло (простояти в черзі на квартиру можна було все життя) мріяли кримчани. Але всі ці райдужні мрії розбилися об сувору реальність російської дійсності, в якій за все доводиться платити.

Як кримчани не мріяли, але повністю безкоштовної освіти, як за часів СРСР,  в Росії немає. Більш того, ціни на освітні послуги значно вищі, ніж в Україні. Але, слід зазначити, що незважаючи на радикальне скорочення вузів в Криму, кількість бюджетних місць навіть зросла та досягла приблизно 3200 для бакалаврів та спеціалістів  в фактично єдиному вузі півострова – Кримському федеральному університеті ім. В.І. Вернадського. І хоча для кримчан передбачені певні пільги при вступі (за результатами іспитів замість ЄДЕ – єдиного державного екзамену), дати безкоштовну освіту всім бажаючим все одно не виходить – школи Криму в 2015 році закінчило більше 12000 дітей. Натомість вартість комерційної освіти в Криму різко зросла: так рік навчання на рівні бакалавру стартує від 75000 рублів (24500 гривень за курсом НБУ) на сільгоспспеціальності  до 130000 рублів (50000 грн) на фізичне виховання або стоматологію. Вартість навчання в магістратурі коливається від 95000 до 170000 рублів (31000-56000 грн). Навіть з урахуванням середньої зарплати по Криму в 23000 рублів (хоча вона значно менша) вчити дитину за такими розцінками дуже складно. Додамо, що середня ціна за навчання у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка, дипломи якого, на відміну від дипломів КФУ, визнає світ, середня ціна за рік навчання складає 18200 гривен для рівня бакалавра и 18440 гривен для магістра. За навчання на найдорожчих спеціальностях (право, журналістика та міжнародні відносини) потрібно сплатити 30-35 тис. гривен на рік.

Середня та дошкільна освіта поки такими сумами не оперує, але певні корективи у батьківські бюджети російська дійсність внесла. Наприклад, у РФ не передбачені безкоштовні (тобто за рахунок держави) сніданки для учнів молодших класів. На безкоштовну їжу можуть розраховувати тільки діти-інваліди.

З 1 січня 2016 року кримських батьків чекав ще один неприємний сюрприз – їм доведеться сплачувати повну суму за харчування та перебування дитини у дитячому садку, хоча раніше до 70% цих  витрат брала на себе держава (місцеві бюджети). При цьому сума оплати буде визначатися місцевою «владою». Першими розрахунки батькам презентували у Сімферополі. Так, місяць перебування дитини в садочку обійдеться батькам у значну суму: 2640 рублів (майже 900 грн по курсу НБУ) для дітей до трьох років та 3360 рублів (1110 грн.) для дітей віком від 3 до 7 років.

А якщо дітей двоє? А якщо мама одна виховує дитину? І зарплата у неї аж ніяк не 23000 рублів, а ледве дотягує до 10000?

«Я не знаю, що буду робити з такими цінами. В мене двоє діток – 3 та 5 років. Обидва ходять до садочку, але тепер я повинна буду платити 6000 рублів за них. Це половина моєї зарплати. А чим я буду годувати моїх дітей?», – каже Марина, мама двох хлопчиків, яка сама виховує їх.

Окупаційна влада обіцяє частково компенсувати ці витрати батькам, але, як відомо, обіцяного можна чекати довго, а платити за дитячий садок потрібно вже зараз.

Усі претензії кримських батьків марні, бо в Росії вже декілька років батьки повністю сплачують за перебування дитини у дитячому садочку. Ціни по регіонам різні, але у середньому складають 2500-3000 рублів за дитину, що цілком відповідає встановленим сімферопольською «владою» тарифам.

Незважаючи на суворість російського законодавства до корупції і нібито повне фінансування шкіл, побори з батьків за допомогою «батьківського комітету» зберігаються і складають різні суми, починаючі від 150-200  рублів (50-70 грн) у фонд класу. До того ж не зникли дорогі подарунки вчителям, обов’язкові екскурсії по завищеним цінам та свята. Так, наприклад, випускний для дітей, що закінчили школу, коштує батькам від 8000 до 10000 рублів (2600 грн – 3300 грн) у минулому році.

Багато гуртків для дітей теж залишилися платними, незважаючи на невдоволення батьків, при цьому ціни на послуги викладачів значно зросли. Тому багато кримчан змушені відмовитися від таких послуг. «У нас двоє дітей, які ходять до школи. Раніше обидва займалися в гуртках та спортивних секціях. Зараз ми собі це дозволити не можемо – грошей вистачає тільки на тренування для старшого сина», – розповідає житель кримської столиці Кирило.

У підсумку кримчани, що бажали радянської  «халяви», виявилися замкнутими в мишоловці, де ще й за сир треба платити.

Аліна Громова

для ІА «Голос Криму»

 

Вже мінімум шість років у Росії нелегітимний президент, – Олександр Левченко

15-17 березня 2024 року в РФ та на підконтрольних путінському режиму окупованих територіях відбулися так звані «президентські вибори». Російська диктатура давно не має нічого спільного з демократією,

Особистості: видатний кримський лікар Олександр Яценко

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями кримських українців. Героєм сьогоднішньої історії стане відомий український хірург Олександр Яценко. Дата народження

У центрі Діорами “Штурм “Сапун-гори” українець Іван Яцуненко встановлює прапор Перемоги

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями непересічних українців Криму. Сьогоднішню березневу оповідь ми ведемо про Івана Яцуненка – Героя

Розмова у Таврійському виші про екологічні події в Україні та їх наслідки

Десятий рік поспіль через російську агресію Україна не лише стикається з політичними та соціальними труднощами, але й зазнає серйозних екологічних наслідків. Спочатку анексія Криму та військові дії

Перші акції українського спротиву в умовах російської окупації Криму

2 березня 2014 року в місті Сімферополі відбулася перша акція спротиву в умовах початку російської окупації, організована рухом «Євромайдан-Крим». Євромайданівці на  той час, усвідомлюючи всі загрози, все

29 Березня 2024