UA EN

28 Березня 2024

Скільки коштує в Криму український борщ?

Продуктова блокада окупованого Кримського півострова з боку материкової України, припинення торгівельних відносин з Туреччиною – призвело до суттєвих змін в овочево-фруктовому асортименті кримських ринків та супермаркетів.

 

картопляТак картопля, найпопулярніший овоч, який завжди потрапляв на місцеві ринки та супермаркети з материкової частини України, назавжди  залишив кримські прилавки.  Зараз кримчани купують картоплю з Курської та Воронезької областей Російської Федерації. Це знизило асортимент сортів картоплі. Якщо раніше на півострові могли обирати картоплю з 7-9 сортів, то зараз його асортимент знизився до 3-х сортів не дуже високої якості та з низькими смаковими показниками. Середня ціна одного кілограму такої картоплі становить 35 рублів, що в переліку дорівнює 11 гривням.

Інші  овочі, які є невід’ємною складовою українського борщу, і багатьох інших страв, що традиційно готують кримські господині, також змінили країну свого походження, знизили свою якість та підвищилися у ціні. Так на місцевих прилавках херсонську цибулю, моркву та буряк замінили їх «брати» з Курської, Воронезької, Пензенської областей Російської Федерації. Середні ціни на них становлять: морква, цибуля ріпчаста та капуста по 35 рублів (11 гривень), а буряк 30 рублів (9,5 гривень).

Цікавим є той факт, що на кримських прилавках відсутні овочі з Астраханської області та Краснодарського краю Російської Федерації, якість яких значно вища. Напевно, ці якісні овочі покликані займатись  «імпортозаміщуванням» для споживачів  Москви та Санкт-Петербургу.

фрукти

Традиційні зимові цитрусові теж змінили країни свого походження. Якщо раніше на кримські прилавки мандарини та апельсини потрапляли переважно з Грузії, Турції та Іспанії, то зараз, через припинення торгівельних відносин з Туреччиною та введені торгівельні санкції проти Євросоюзу, вони постачаються переважно з Марокко, Ірану та невизнаної республіки Абхазія. Середня ціна за кілограм мандарин становить 120 рублів, що дорівнює (38 гривням), а за апельсини просять 110 рублів – (35 гривень).

Заборона ввозу продуктів з боку ЄС, припинення торгівельних відносин з Туреччиною, торгівельна блокада з боку материкової України – це  негативно вплинуло на якість, асортимент та ціни на сільськогосподарську продукцію, що продається на кримських прилавках. Якихось інших серйозних наслідків поки що спостерігати не доводиться.

Богдан Михайловський з Криму,

для ІА «Голос Криму»