UA EN

28 Березня 2024

Переведення у виші:  кримському студенту треба скласти академрізницю в декілька років

Цього тижня в Кабінеті Міністрів України відбувся брифінг міністра освіти Сергія Квіта та його першої заступниці Інни Совсун щодо пріоритетів освіти на 2016 рік…  На ньому освітянські чиновники звернули увагу і на тимчасово окупований Крим. Заступник міністра Інна Совсун розповіла про можливості переводу студентів з тимчасово окупованого Криму до вузів України. Відповідь стосувалася наказу МОН від  07.05.2014  № 556 , в якому йдеться про механізм переведення студентів з вузів тимчасово окупованого Криму до українських вузів.  Спочатку дія Наказу та Тимчасового порядку  поширювалися до 1 вересня 2014 року, а потім, через два місяці після завершення терміну, 13 листопада 2014  року, був виданий «таємничий» Наказ МОН № 1311, відповідно до якого термін переводу студентів з окупованих територій був продовжений до 1 березня 2015 р. А «таємничим» він став тому, що інформація про це з’явилась тільки на сайті Верховної Ради і на сторінці «Нормативно-правова база» сайту МОН, а на сторінці «Для жителів Донбасу та Криму» цей наказ був відсутній. Разом з тим, багато вузів довгий час «не знали» про цей наказ. А потім, через чотири дні після завершення «другого» терміну, 4 березня 2015 року, з’являється новий Наказ № 233, який знову продовжує термін вже до 1 травня 2015 року. Проте, і цей наказ відшукати на сайті МОН доволі складно.

І ось, на брифінгу міністерська чиновниця розповіла про черговий наказ (Наказ МОН України від 12.01.2016 № 7). Через вісім місяців після завершення терміну виходить ще один наказ, яким термін дії Наказу №556 зовсім прибирається.

Під дії цього документі потрапляють тільки студенти, які вступили до вузів Криму у 2012 та 2013 році. Всього на 2013 – 2014 навчальний рік, відповідно даним Державної служби статистики України у вузах IІІ – IV рівнів акредитації навчалося біля 20 тисяч студентів І та ІІ курсу. За даними МОН у 2014 – 2015 роках до вузів України перевелося біля 8 тисяч студентів. Тобто хто бажав, вже перевівся.

Окрім того, сам механізм переведення створює «мур» для студентів з тимчасово окупованого Криму. Відповідно Тимчасового порядку для студентів з анексованого Криму враховуються тільки дані про навчання, які є у Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБПО), а це оцінки до 2014 року. А також відповідно п.5 Тимчасово порядку студенту потрібно здати академічну різницю. З досвіду переведення студентів з тимчасово окупованого Криму у 2014 році ця різниця для студентів І курсу сягала 20 предметів.

Отже маємо, що студенти з тимчасово окупованого Криму можуть перевестися на І або ІІ курс або спробувати здати всю академрізницю за декілька років.

А також, переїхавши до материкової України кримчани отримують статус ВПО і проблеми з гуртожитком хоча, відповідно чинного законодавства вони повинні забезпечуватися місцями в гуртожитку першочергово та безкоштовно.

Таким чином, можливо побачити чудову імітацію дій Міністерства освіти і науки України щодо турботи про студентів з окупованих територій.

Олег Охредько,

експерт з освітніх програм ЦГП “Альменда “

для ІА “Голос Криму”

 

 

Особистості: видатний кримський лікар Олександр Яценко

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями кримських українців. Героєм сьогоднішньої історії стане відомий український хірург Олександр Яценко. Дата народження

У центрі Діорами “Штурм “Сапун-гори” українець Іван Яцуненко встановлює прапор Перемоги

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями непересічних українців Криму. Сьогоднішню березневу оповідь ми ведемо про Івана Яцуненка – Героя

Розмова у Таврійському виші про екологічні події в Україні та їх наслідки

Десятий рік поспіль через російську агресію Україна не лише стикається з політичними та соціальними труднощами, але й зазнає серйозних екологічних наслідків. Спочатку анексія Криму та військові дії

Перші акції українського спротиву в умовах російської окупації Криму

2 березня 2014 року в місті Сімферополі відбулася перша акція спротиву в умовах початку російської окупації, організована рухом «Євромайдан-Крим». Євромайданівці на  той час, усвідомлюючи всі загрози, все

28 Березня 2024