UA EN

29 Березня 2024

Новий 2016 навчальний рік в окупованому Криму… розпочато

На диво в цьому році серпень видався дуже тихий в освітній сфері окупованого Криму. Не чути переможних вигуків, прес-конференцій та інших заходів зі сторони колобарантського Міністерства освіти. В основному інформація з`являється в різних ЗМІ анексованого Криму, а сайт окупаційного МОН зберігає мовчання щодо майбутнього навчального року.

І так, що ж чекає кримську освіту в 2016 – 2017 навчальному році.

В перший раз за парти шкіл півострову сяде понад 25 тисяч дітей (біля 21 тисячі в Криму та 4,5 тисячі в Севастополі), що суттєво більше у порівнянні з минулим роком (22 294 учня – в Криму – 18 461, в Севастополі – 3833 учня). А от з 10 класами виникла проблема. Окупаційний міністр освіти Н.Гончарова повідомила, що до 11 класу піде біля 10 тисяч учнів, проте «многие десятиклассники воспользовались наличием аттестата об окончании девяти классов и попробовали поступить в систему профессионального образования».

Суттєве збільшення учнів, особливо в окупованому Севастополі привело до того, що більше половини шкіл міста будуть працювати в дві зміни (всього буде навчатися біля 41 тисяч учнів – в минулому році їх було 38 тисяч). Стрімке зростання кількості учнів відбулося за рахунок міграційної політики Росії – анексований півострів активно заселяється росіянами. Окрім того сюди переселяються мешканці з неконтрольованої території Донецької та Луганської областей.

На півострові продовжується епопея з ліцензуванням, яке було продовжено до 1 вересня 2018 року. На початок 2016 навчального року чверть шкіл у Севастополі та третина шкіл у Криму так і не отримали ліцензії.  Окрім того перевірка пожежників виявила, що 90% навчальних закладів Криму працюють з порушенням пожежної безпеки.

Активізувалася окупаційна влада щодо забезпеченням підвозу учнів до шкіл. Так в минулому році на ці потреби було закуплено 82 автобуси, а в цьому році за рахунок бюджету півострову буде придбано ще 80 автобусів, а ще 17 надійде по загальнодержавній програмі. Севастополь теж отримав 11 автобусів і ще чекають на 17.

Кількість навчальних закладів, які приймуть учнів на окупованому півострові ще не відома (в минулому році їх було 716), проте міністр освіти і науки Росії Ольга Васильєва пообіцяла припинити скорочення сільських шкіл в Криму.

Не залишається осторонь і посилення мілітаризації закладів. Про всі «виховні» заходи навіть і згадувати огидно. Але в окупованому Сімферополі пішли далі. В цьому навчальному році планується відкриття «кадетських» класів в усіх школах (як експеримент «кадетські» класи в минулому році були відкриті в школах №7 та №37).

Початок навчального року в окупованому Криму відбувається при невеликому дефіциті вчителів, особливо в сільській місцевості. Однією з причин того, що не вистачає педагогів – це заробітна плата. За інформацією  так званого міністра освіти середня зарплата вчителя – 25 тисяч рублів. Проте – це нагадує «середню температуру по лікарні». Зарплата на окупованому півострові складається з трьох частин – оклад, надбавки та стимулюючи (якими розпоряджається директор закладу). Так в Севастополі мінімальний оклад складає 6,3 тис. рублів, а максимальний – 7,8 тисяч, а інше це вже під питанням. Тим більше, ще навесні повідомляли, що вчителі отримують біля 15 тисяч рублів.

На жаль залишається поза увагою і питання медичного огляду дітей напередодні навчального року. А це і черги на декілька днів, і хамство медпрацівників, а то й просто їх відсутність. Батьки та діти знову витрачають тижні для проходження цього «медичного огляду», коли необхідно зібрати декілька лікарських «закорлючок», які працівники лікарень ставлять, часто не дивлячись дитину.

Окрім митарств з медичним оглядом батьків чекає і «збирання» дитини до школи. Окупаційний міністр освіти заявила, що для першокласників шкільний комплект обійдеться в 15 – 20 тисяч. А для дітей старшого віку – і до 30 тисяч рублів.

На початок вересня ще остаточно не завершиться набір до професійно-технічних закладів, які і цього року мають великий попит. Не зважаючи на те, що в минулому році кількість бюджетних місць було збільшено на тисячу, все одне бажаючих більше. Навіть учні 10-х класів переходять зі шкіл до ПТУ.

Не залишається осторонь і вища освіта. В цьому році головна філія Кримського федерального університету оголосила про наявність 2655 бюджетних місць, але 25 серпня в мережі «ВКонтакте» з’явилося оголошення «Уважаемые абитуриенты. По итогам приема на направлениях: СТРОИТЕЛЬСТВО, ФИЗИКА, ТЕХНОЛОГИЯ ПОЛИГРАФИЧЕСКОГО ПРОИЗВОДСТВА, САДОВОДСТВО, АГРОНОМИЯ план бюджетного приема не выполнен. Приглашаем». Окрім того проводився бюджетний набір в структурних підрозділах КФУ (Кримського федерального університету – ред.) в Ялті, Севастополі, Євпаторії та Армянську. А до Севастопольського державного університету вступило біля 4 тисяч абітурієнтів.

Приїжджають до окупованого півострову й молоді люди з інших країн, в основному з Середньої Азії або Африки. В минулому році в КФУ почало навчання 630 іноземних студентів, а в цьому році очікується на 50 більше. Не залишається осторонь і Російська Федерація, в цьому році до СДУ вступило біля 200 росіян.

Виїжджають кримчани і до російських вишів. Заступник окупаційного міністра освіти повідомив, що з анексованого Криму та Севастополя «поступали, в основном, в столичные университеты Центрального ФО и Южного ФО». Кількість вступників збільшилася на 0.33% (в минулому році до російських вишів вступило біля 2.5 тисяч кримчан).

І знов таки, не зважаючи на повідомлення про зменшення оплати праці в вишах окупованого Криму, директор Академії біоресурсів КФУ С.Додонов повідомив, що середня зарплата професорсько-викладацького складу вишу складає 36 тис. рублів.

P.S. 1 вересня школярі анексованого Криму отримують безкоштовні щоденники, в яких викладена «історія» півострову. Окрім російського погляду на історичне минуле Криму в щоденниках розповідається про те, що «С 1991 р. – рост националистических настроений среди вернувшихся после депортации татарского населения. Активній захват территорий сначало степной части Крыма, а в последнее время и попытки самозахвата территорий на южном берегу Крыма. Все это проходит при молчаливом попустительстве украинских чиновников и мощнейшей финансовой и идеологической поддержке турецких властей».

Олег Охредько, експерт з освітніх питань,

для ІА «Голос Криму»

Вже мінімум шість років у Росії нелегітимний президент, – Олександр Левченко

15-17 березня 2024 року в РФ та на підконтрольних путінському режиму окупованих територіях відбулися так звані «президентські вибори». Російська диктатура давно не має нічого спільного з демократією,

Особистості: видатний кримський лікар Олександр Яценко

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями кримських українців. Героєм сьогоднішньої історії стане відомий український хірург Олександр Яценко. Дата народження

У центрі Діорами “Штурм “Сапун-гори” українець Іван Яцуненко встановлює прапор Перемоги

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями непересічних українців Криму. Сьогоднішню березневу оповідь ми ведемо про Івана Яцуненка – Героя

Розмова у Таврійському виші про екологічні події в Україні та їх наслідки

Десятий рік поспіль через російську агресію Україна не лише стикається з політичними та соціальними труднощами, але й зазнає серйозних екологічних наслідків. Спочатку анексія Криму та військові дії

Перші акції українського спротиву в умовах російської окупації Криму

2 березня 2014 року в місті Сімферополі відбулася перша акція спротиву в умовах початку російської окупації, організована рухом «Євромайдан-Крим». Євромайданівці на  той час, усвідомлюючи всі загрози, все

29 Березня 2024