UA EN

28 Березня 2024

“Наш Крим: неросійські історії українського півострова”

20 січня в Києві відбулась презентація публіцистичної збірки “Наш Крим: неросійські історії українського півострова”, присвячена Дню Автономної Республіки Крим.

Як зазначили автори книги, вони свідомо обрали 20 січня – День Автономної Республіки Крим, днем презентації своєї праці. Адже вкотре хотіли нагадати про легітимний кримський референдум 1991 року, коли кримчани проголосували за відновлення автономного статусу півострова у складі тоді ще Української РСР.

На думку науковців сьогодні є вкрай важливим нагадати про український статус кримської автономії, а також звернути увагу на спроби Росії маніпулювати історією півострова задля досягнення політичної мети – виправдання анексії Криму.

Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті, наголосив на тому, що російська інформаційна кампанія, яка призвела до анексії Криму, тривала десятки років, і вона виявилась достатньо успішною   зокрема через відсутність будь-якої інформаційної кампанії з українського боку. На його думку Крим був абсолютно відгороджений від українського інформаційного поля, від української історії. «Нажаль кримська історія залишалася не інтегрованою в загально український історичний наратив. За 25 років незалежності в Україні не вийшло жодної історії Криму. І те що ми робимо зараз – це спроба наздогнати ці упущення, це спроба протистояти цій (російській – ред.) інформаційній кампанії. Попри те, що ми втратили багато часу, ми переконані в успішності цих наших спроб, оскільки ті аргументи та факти якими ми володіємо абсолютно заперечують головні тези російської пропаганди про відвічно російський Крим», –  сказав керівник УІНП.

Як зазначив упорядник збірки, історик Сергій Громенко, всі матеріали, що зібрані під одною обкладинкою вже колись були надруковані в ЗМІ та користувалися популярністю.  «Це не є підручник з історії Криму, він стосується лише окремих найважливіших, найяскравіших питань про які ми або мало знаємо, або тих питань, які були найбільше перекручені від 15 століття до 1991 року», – наголосив Сергій Громенко.  У свою чергу історик Гульнара Бекірова, чиї матеріали також увійшли до збірки, зауважила, що ця книга може стати гарним помічником для вчителів історії, оскільки у новій шкільній програмі збільшується присутність кримської історії.

Завершуючи прес-конференцію автори книги зазначили, що вони і далі будуть продовжувати роботу над відродженням правдивої історії Криму.

“Ми мусимо протиставляти російський пропаганді не свою пропаганду, а, власне, історичні знання, історичну пам’ять, факти з історії Криму, з історії українського Криму,  з історії кримськотатарського Криму. Тому що, коли ми не будемо цього робити тоді буде дуже легко оперувати тими міфами про російський Крим, завдяки яким анексія 2014 року стала можливою”, – сказав історик Богдан Короленко, один з авторів книги.

Всім, для кого історична правда про Кримський півострів є важливою та цікавою,  можна безкоштовно ознайомитися з книгою “Наш Крим: неросійські історії українського півострова”, завантаживши її з сайту Українського інституту національної пам’яті.

«Закликаємо знайомитися з цією книжкою, поширювати її.  Ми переконані, що поширення інформації про неросійську історію українського півострову є надзвичайно важливим, зокрема з точки зору повернення Криму до суверенної української території», – констатував кримський історик, упорядник книги Сергій Громенко.

Особистості: видатний кримський лікар Олександр Яценко

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями кримських українців. Героєм сьогоднішньої історії стане відомий український хірург Олександр Яценко. Дата народження

У центрі Діорами “Штурм “Сапун-гори” українець Іван Яцуненко встановлює прапор Перемоги

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями непересічних українців Криму. Сьогоднішню березневу оповідь ми ведемо про Івана Яцуненка – Героя

Розмова у Таврійському виші про екологічні події в Україні та їх наслідки

Десятий рік поспіль через російську агресію Україна не лише стикається з політичними та соціальними труднощами, але й зазнає серйозних екологічних наслідків. Спочатку анексія Криму та військові дії

Перші акції українського спротиву в умовах російської окупації Криму

2 березня 2014 року в місті Сімферополі відбулася перша акція спротиву в умовах початку російської окупації, організована рухом «Євромайдан-Крим». Євромайданівці на  той час, усвідомлюючи всі загрози, все

28 Березня 2024