UA EN

29 Березня 2024

Музей комунізму – Крим

Валентина Цимбал,

для ІА “Голос Криму”

127 монументів Володимиру Леніну та пам’ятник Йосипу Сталіну нарахували ентузіасти в Криму. І це дані не 50-ти літньої давнини, а досить свіжі: в тегах під фотографіями півострів значиться російським, тобто інформацію оновлювали вже за часів анексованого Криму. З огляду на вказане, повертатиметься цей регіон до складу України з великою “валізою без ручки” – радянським спадком, який вже віджив своє, проте зараз активно “воскрешається” в головах кримчан разом з реставрацією та встановленням комуністичних символів.

Тим часом, з 10 березня 2015 року материкова Україна стала до реалізації закону “Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки”, а злочинним вважається: “публічне заперечення, зокрема через засоби масової інформації, злочинного характеру тоталітарного комуністичного режиму 1917-1991 років в Україні, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, поширення інформації, спрямованої на виправдання злочинного характеру комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, діяльності радянських органів державної безпеки, встановлення радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, боротьби проти учасників боротьби за незалежність України в ХХ столітті, виготовлення та / або розповсюдження, а також публічне використання продукції, що містить символіку комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів”.

 

Пам’ятні знаки та фігури “вождів світового пролетаріату” – демонтуються; назви населених пунктів та їх підрозділів, як-от вулиць, скверів, майданів, установ – підлягають зміні.
А от в Криму поодинокі випадки громадського демонтажу пам’ятників Леніну, які мали місце ще рік тому, – закінчилися заявою компартії про загрозу міжнародного конфлікту через незаконне знищення радянських символів. А згодом – й реставрацією монумента “вождю” в Сімферополі. Окупаційний глава Криму Сергій Аксьонов затвердив не лише проект “реставрації Леніна”, але й організації інфраструктури навколо пам’ятника в “кращих традиціях” минулого століття. За словами окупаційного глави міської адміністрації Сімферополя Геннадія Бахарєва: “Там буде світлова гра, серйозна за технологіями, “стрибаючі” фонтани, без чаш, вбудовані в площину самого покриття площі, навколо зробимо зони відпочинку. Клумби залишаться, і будуть прикрашені світловими композиціями”.

Судячи з того, які недешеві й необов’язкові маніпуляції планують окупаційні чиновники, певне, вони вважають, що “ідеологічна їжа” для кримчан набагато важливіша, ніж “хліб насущний”. Бо прикрашання пам’ятників Леніну не можна назвати ні розвитком культури, ні поліпшенням життєвих умов кримчан. А якщо врахувати те, що й в самій Росії за комуністами, з доброї волі, вже давно мільйонні натовпи не йдуть, то штучне розпалювання “комуністичної самосвідомості” в Криму перетворює острів навіть не на частину Росії, а на законсервований музей псевдо соціалізму. Або ж на ігровий майданчик для реалізації чиїхось специфічних амбіцій й перетворення живих людей на колонію маріонеток (згадаймо хоча б прагнення організувати розважальну зону вздовж кримського узбережжя). До того ж, за рахунок своїх же громадян, адже Крим, як відомо, для Росії регіон дотаційний, котрий фінансують за рахунок врізання бюджетів інших федеративних одиниць. Тобто, не схоже, що окупаційну владу цікавлять саме люди, які мешкають на півострові. Все це більш нагадує великий соціальний експеримент.
Cправа не тільки в тому, аби дати минулому стати минулим і орієнтуватися на потреби та постійні зміни навколишнього життя. З соціалістичного минулого треба виносити уроки, не воювати з ним і не відтворювати, а цивілізовано перенести символіку в музеї. Тим більше, що такий підхід не викличе в людей “стокгольмського синдрому”, на відміну від нав’язування кримчанам незручних ідеалів, доброго ставлення до злочинів тоталітарних вождів та радості від постійного страху “інакодумства”. Та й фінансово легше забрати на зберігання пам`ятники “політичним лідерам”, особливо якщо вони в аварійному стані, як “Ленінський меморіал” в “Артеку”: “У 90-і роки пам’ятник, через свої розміри і співзвуччя гасла «Ленін живіший за всіх живих» з назвою нещодавно пущеного на екрани фільму «Кінг-Конг живий», отримав від артеківців неофіційне найменування «Кінг-Конг». Сьогодні комплекс меморіалу повільно сповзає по схилу вниз, внаслідок чого мармурові плити і сходи, що обрамляють пам’ятник, поцятковані тріщинами, крізь які росте трава. Символічне зображення піонерського вогнища, виконане з різнокольорового скла, розбили і розтягли на сувеніри. На майданчиках меморіалу багато побутового сміття. В даний час артеківські загони водять в обхід меморіалу”.

 

Як вже згадувалося, турботою про пам`ятники Леніну історія “неосоціалізму” в Криму не вичерпується. 5 лютого 2015 року під Ялтою встановили пам`ятник Сталіну. Щоправда, меморіальний комплекс складається з монументів трьох особистостей: Йосипа Сталіна, Франкліна Рузвельта й Вінстона Черчіля. На заперечення кримськотатарського Меджлісу, який відстоював права нащадків та самих кримських татар, постраждалих та депортованих за сталінських часів, – цього разу ніхто не зреагував. І на відміну від 2005 року, коли подарований пам`ятник вирішили не встановлювати, в 2015 його відкрили з почестями: “В окупованому Криму під Ялтою, біля Лівадійського палацу, 5 лютого відбулося відкриття пам’ятника учасникам укладення Ялтинських угод 1945 року – Йосипу Сталіну, Франкліну Рузвельту і Вінстону Черчілю. На церемонію в Лівадію, де проходила Ялтинська конференція, прибув спікер Державної думи Росії Сергій Наришкін. 10-тонний бронзовий пам’ятник роботи російського скульптора-монументаліста Зураба Церетелі встановили з нагоди 70-річчя Ялтинської конференції”.
І насамкінець – провокаційні заяви щодо пам`ятників від кримських монархістів, які, мабуть, вирішили попіаритися на хвилі “ленінопаду”. Олексій Васильєв та “братія” навели шороху в Фейсбук пропозицією замінити в Криму пам`ятник Тарасові Шевченку на увічнення застреленого Олеся Бузини. Безумовно, ніхто не повинен гинути від кулі без суду й слідства, проте спекулювати на смерті журналіста та політика й протиставляти його нашому ж, українському письменникові, – не кращий хід для піару. Та й загалом доводити все до абсурду – непродуктивна звичка. А вигадувати нових “кумирів” на зміну старим – це ходіння по колу.
Та дуже хотілося б, аби з потужним розвитком технологій і ми ставали мудрішими. Вчилися думати й не використовувати людей, не перетворювати їх на рабів жодних ідей та абстракцій. А навпаки, ідеї та абстракції використовували на користь людям.

Вже мінімум шість років у Росії нелегітимний президент, – Олександр Левченко

15-17 березня 2024 року в РФ та на підконтрольних путінському режиму окупованих територіях відбулися так звані «президентські вибори». Російська диктатура давно не має нічого спільного з демократією,

Особистості: видатний кримський лікар Олександр Яценко

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями кримських українців. Героєм сьогоднішньої історії стане відомий український хірург Олександр Яценко. Дата народження

У центрі Діорами “Штурм “Сапун-гори” українець Іван Яцуненко встановлює прапор Перемоги

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями непересічних українців Криму. Сьогоднішню березневу оповідь ми ведемо про Івана Яцуненка – Героя

Розмова у Таврійському виші про екологічні події в Україні та їх наслідки

Десятий рік поспіль через російську агресію Україна не лише стикається з політичними та соціальними труднощами, але й зазнає серйозних екологічних наслідків. Спочатку анексія Криму та військові дії

Перші акції українського спротиву в умовах російської окупації Криму

2 березня 2014 року в місті Сімферополі відбулася перша акція спротиву в умовах початку російської окупації, організована рухом «Євромайдан-Крим». Євромайданівці на  той час, усвідомлюючи всі загрози, все

29 Березня 2024