UA EN

28 Березня 2024

Енергоблокада: чи змінились думки кримчан про Україну та Росію?

22 листопада, внаслідок енергетичної блокади, Кримський півострів поринув у темряву. Під ранок, після включення аварійних генераторів,  Кримській півострів почав функціонувати в режимі надзвичайної ситуації: світло в оселях деяких кримчан почало з’являтись на 2-3 годину на добу, в когось більше, а в когось менше.

крим темріва

 

На півострові раптово скінчився опалювальний сезон: тепла немає навіть в лікарнях, школи та дитячі садки закриті, магазини майже не працюють,

крим світло 1

тролейбуси не ходять, палива на заправках закінчується,

кр. т 2

 

ліфти в багатоповерхівках недоступні для мешканці, мобільний зв’язок працює з великими перебоями.

Тим часом кримська «влада» вже назвала енергоблакаду  півострова терористичним актом. Всі місцеві ЗМІ розповідають про радикальних українців та кримських татар, які знущаються над кримчанами, блокуючи постачання електроенергії, про українську владу, яка це дозволяє. Не забувають вселити в людей віру та надію в те, що місцева «влада» робить все можливе  для забезпечення потреб кримчан, а Росія, поспішає на допомогу, поставляючи велику кількість генераторівта та й запуск енергомосту не за горами. Одним словом, все буде добре.

крим без електрики

 

І ось, спостерігаючи за всім, що  відбувається намагався зрозуміти, чи змінилися думки, погляди кримчан на «Кримнаш».  Як у цих умовах змінюється ставлення кримчан до України? Збільшується чи зменшується кількість проукраїнські налаштованих мешканців півострову?

Якщо казати про кримчан, які спокійно сприйняли окупацію: не були ані проукраїнські налаштовані, ані проросійські, то серед них збільшилась кількість людей,  які незадоволені діями російської та місцевої «влади». Їх обурює той факт, що майже за два роки країна-окупант не змогла забезпечити півострів російською електроенергією. А також вони не задоволені  розподілом електроенергії по населеним пунктам, районам міст, – на їх думку він є несправедливим. Але в той же самий час ставлення цих людей до України також погіршилося, адже вони переконані, що материк вимкнув електроенергію, а тому вони теж винні.

Кількість радикально проросійських кримчан  не змінилась, тільки посилилась їх антиукраїнська риторика. Вони вважають, що Україна знущається над кримчанами, а Росія робить все, щоб нас врятувати. Вони вже вдячні Росії за неіснуючий еноргомост і за спасіння від енергетичного колапсу, який влаштувала Україна. Ці люди втратили причино-наслідковий зв’язок внаслідок дії російської пропаганди. У лютому 2014-го року вони не думали про можливі наслідки, а зараз, коли наслідки почали з’являтися, вони забули про їх причини.

Енергоблокада не змінила кількість проукраїнські налаштованих кримчан. Ось тільки різниться їх ставлення до цієї блокади. Одні вважають, що це правильний шлях: непотрібно на окуповані території постачати електрику, Крим повинен почувати максимальний дискомфорт без України і це наблизить його повернення. Інші  ж вважають, що такі дії тільки посилять проукраїнські настрої: дії України повинні бути направлені проти окупантів, а не проти простих кримчан.

Тим не менш, кримчан, які бачать світло в своїх оселях по три години на добу, місцеві та федеральні ЗМІ «сповнюють» надією, розповідаючи чергову казку про енергоміст, який вже 22 грудня повинен почати постачання електроенергії з Російської Федерації. І багато кримчан бачать порятунок не у відновленні постачання електроенергії з України, а саме в цьому «чудодійному» енергопроекті.

Чи відновить Україна постачання електроенергії? Чи збудують енергоміст? Чи зможе він забезпечити Крим повністю? Хто винен: Росія, яка окупувала півострів, чи Україна, яка вимкнула світло?

На ці питання кримчани відповідають по різному, але  в чергах за свічками стоять всі, незалежно від поглядів на ситуацію та своєї політичної позиції.

Богдан Михайловський з Криму,

для ІА «Голос Криму»

Особистості: видатний кримський лікар Олександр Яценко

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями кримських українців. Героєм сьогоднішньої історії стане відомий український хірург Олександр Яценко. Дата народження

У центрі Діорами “Штурм “Сапун-гори” українець Іван Яцуненко встановлює прапор Перемоги

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями непересічних українців Криму. Сьогоднішню березневу оповідь ми ведемо про Івана Яцуненка – Героя

Розмова у Таврійському виші про екологічні події в Україні та їх наслідки

Десятий рік поспіль через російську агресію Україна не лише стикається з політичними та соціальними труднощами, але й зазнає серйозних екологічних наслідків. Спочатку анексія Криму та військові дії

Перші акції українського спротиву в умовах російської окупації Криму

2 березня 2014 року в місті Сімферополі відбулася перша акція спротиву в умовах початку російської окупації, організована рухом «Євромайдан-Крим». Євромайданівці на  той час, усвідомлюючи всі загрози, все

28 Березня 2024