UA EN

29 Березня 2024

Дев’ятикласники окупованого Криму – Україна чекає на Вас!

Вже два роки Крим знаходиться під п’ятою окупантів. Російські агресори, швидко захопивши півостровів, почали встановлювати власні порядки. Не залишилась осторонь і освіта. Понад двохсот тисяч учнів щороку відвідують школи тимчасово окупованого Криму.

Два роки Україна намагається організувати можливість для дітей з анексованого півострову отримувати українську освіту. Шлях був непростим: від, практично, повного ігнорування до створення все ж таки певних умов. На сьогодні учні з окупованого Криму мають можливість використовувати різні технології – від екстернату до дистанційної освіти.

Проте більше уваги приділяється випускникам та можливості отримання українського атестату та вступити до вищих навчальних закладів. І в цьому році Україна зробила революційний крок – зараз приймається Порядок, який відкриє можливості для кримських випускників отримувати українську вищу світу (див. «Український атестат для кримчан: який шлях обрати? (відеоконсультація)»).

А що ж інші? Що робити учням дев’ятих класів, адже російська освіта в окупованому Криму не користується попитом (див. «Прощавайте кримські ВУЗи: вища освіта на півострові не в фаворі»). І тут Україна теж пропонує рішення.

Наразі завершилося громадське обговорення проекту наказу МОН України Порядок прийому для здобуття вищої та професійно-технічної освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України“.

Відповідно до запропонованого Порядку учні після 9 класу мають право продовжити освіту в Україні – в гімназіях та ліцеях, коледжах та технікумах, професійно-технічних та середньо-спеціальних закладах.

Що ж для цього потрібно зробити? Пройти невеликий шлях та отримати документ про базову середню освіту українського зразку й вступити до обраного закладу. Порядок отримання свідоцтва про базову середню освіту аналогічний порядку отримання атестату (див. «Український атестат для кримчан: який шлях обрати? (відеоконсультація)»). Потрібно в Освітніх центрах «Крим-Україна», які будуть знаходитися в містах Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Львові, Миколаєві, Харкові та Херсоні, подати заяву (особисто або від батьків)  та свідоцтво про народження. Відповідно Порядку:

До заяви, поданої в паперовій формі, вступник додає освітню декларацію з наклеєною на неї фотокарткою;

В освітній декларації вказуються прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) Заявника; документ, що посвідчує особу та громадянство; місце проживання; повне найменування навчального закладу, у якому навчався Заявник, здобутий освітній рівень; освітній рівень, на який претендує Заявник; кількість повних років навчання в навчальних закладах на тимчасово окупованій територій, а також інформація щодо опанованих, на його думку, предметів шкільної програми.

Освітня декларація заповнюється на основі результатів навчання в закладах освіти окупованого Криму, при цьому оцінки не мають значення. Бажано підтвердити власні досягнення документами, отриманими в закладах освіти тимчасово окупованого Криму (табель, атестат про базову освіту (9 класів), особова справа та інші)  Після чого потрібно скласти Державну Підсумкову Атестацію (ДПА) з двох предметів (українська мова та історія України).

ДПА в 9 класі проходить відповідно Положення про державну підсумкову атестацію учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти (наказ МОН № 1547від 30.12.2014 року) та Наказу МОН № 94 від 08.02.16 року «Про затвердження орієнтовних вимог до проведення державної підсумкової атестації учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти у 2015/2016 навчальному році».

Відповідно Наказу №94

Державна підсумкова атестація з української мови проводиться у формі текстового диктанту.

Перевірці підлягають уміння правильно писати слова на вивчені орфографічні правила, ставити розділові знаки відповідно до опрацьованих правил пунктуації, належним чином оформляти роботу.

На проведення атестації відводиться 1 астрономічна година. Відлік часу ведеться від початку читання вчителем тексту.

За обсягом тексти диктантів повинні містити 160 -170 слів.

 

Щодо історії України (Історія України. Всесвітня історія).

Завдання для ДПА мають бути зорієнтовані на визначення рівня навчальних досягнень учнів, котрі включають основні питання програми.

Учитель готує кілька варіантів атестаційних робіт (наприклад, 10).

Кожен з таких варіантів може містити по 22 тестових завдання з історії таких форм:

  • завдання 1-16 мають чотири варіанти відповідей, серед яких треба вибрати одну правильну;
  • y завданнях 17, 18 до кожної інформації, позначеної буквами, потрібно добрати одну правильну відповідь з варіантів, позначених цифрою;
  • у завданнях 19, 20 потрібно розташовувати історичні події у хронологічній послідовності;
  • завданнях 21, 22 мають сім варіантів відповідей, серед яких треба вибрати три правильні.

Зміст тестових завдань повинен відповідати навчальним програмам для загальноосвітніх навчальних закладів та змісту підручників з історії, рекомендованих Міністерством освіти і науки України.

Після складання ДПА представник Центру надсилає замовлення на виготовлення Свідоцтва про базову середню освіту, а випускник отримує Довідку встановленого зразку. І вже маючи Довідку випускник 9 класу обирає шлях, де продовжити навчання. Кожен із пропонованих шляхів має свої особливості.

Вступ до коледжів та технікумів (вищих навчальних закладів І – ІІ ступенів) регламентується Умовами вступу до цих закладів. Вступ до професійно-технічних закладів обумовлюється Типові правила прийому до професійно-технічних навчальних закладів України» (наказ МОН № 499 14.05.2013 року). Вступ до ліцеїв та гімназій регламентує Інструкція про порядок конкурсного приймання дітей (учнів, вихованців) до гімназій, ліцеїв, колегіумів, спеціалізованих шкіл                        (шкіл-інтернатів).

Кожен з навчальних закладів має власні умови вступу, які розробляються на основі Типових і випускнику потрібно ознайомитися із ціма умовами.

Наприклад в Типових правилах прийому до професійно-технічних навчальних закладів України» (наказ МОН № 499 14.05.2013 року) пропонується:

4.1. Прийом до професійно-технічного навчального закладу проводиться шляхом конкурсного відбору вступників на навчання:

  • за рейтинговим списком вступників;
  • за результатами співбесіди;
  • за результатами середнього бала свідоцтва про базову загальну середню освіту або середнього бала атестата про повну загальну середню освіту (у нашому випадку це середній бал двох оцінок – результатів ДПА з української мови та історії України);
  • за результатами вступних випробовувань;

А для вступу до 10 класу загальноосвітньої школи потрібно подати наступні документи:

  • заява батьків або осіб, які їх замінюють;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • медична довідка встановленого зразка;
  • документ про відповідний рівень освіти (в даному випадку – Довідка).

Освітні Центри будуть діяти з 12 липня до 20 вересня!

І на останнє – всі ці умови стосуються й випускників минулих років. Отже всі шляхи відкриті! Україна чекає Вас!

Олег Охредько,

експерт з освітніх питань ЦГП «Альменда»

для ІА «Голос Криму»

Вже мінімум шість років у Росії нелегітимний президент, – Олександр Левченко

15-17 березня 2024 року в РФ та на підконтрольних путінському режиму окупованих територіях відбулися так звані «президентські вибори». Російська диктатура давно не має нічого спільного з демократією,

Особистості: видатний кримський лікар Олександр Яценко

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями кримських українців. Героєм сьогоднішньої історії стане відомий український хірург Олександр Яценко. Дата народження

У центрі Діорами “Штурм “Сапун-гори” українець Іван Яцуненко встановлює прапор Перемоги

Інформаційна агенція «Голос Криму» за сприяння медіаініціативи «Кримські українці» продовжує знайомити читачів з історіями непересічних українців Криму. Сьогоднішню березневу оповідь ми ведемо про Івана Яцуненка – Героя

Розмова у Таврійському виші про екологічні події в Україні та їх наслідки

Десятий рік поспіль через російську агресію Україна не лише стикається з політичними та соціальними труднощами, але й зазнає серйозних екологічних наслідків. Спочатку анексія Криму та військові дії

Перші акції українського спротиву в умовах російської окупації Криму

2 березня 2014 року в місті Сімферополі відбулася перша акція спротиву в умовах початку російської окупації, організована рухом «Євромайдан-Крим». Євромайданівці на  той час, усвідомлюючи всі загрози, все

29 Березня 2024