UA EN

19 Березня 2024

ТВ Програма «Голос Криму». Мілітаризація освіти: з колиски – до зброї

Частина 1 ст.29 Конвенції ООН про права дитини зазначає, що дитина має виховуватися у вільному суспільстві, в атмосфері розуміння, миру, терпимості, дружби між народами, етнічними, національними та релігійними групами.

Окупаційна влада Криму свідомо порушує вимоги Конвенції, культивуючи в свідомості дітей війну як норму життя та нав’язуючи образ зовнішнього ворога.

Промивання мізків кримських дітей починається з дитячого садочку. Робота в напрямку мілітаризації підростаючого покоління проводиться системна і за державні кошти, яких Росія не шкодує для окупованої території.

Найбільше увага окупантів прикута до юнацтва, до тих, кого після закінчення  школи можна використовувати як гарматне м’ясо у безглуздих російських війнах. З початком окупації в школах анексованого Криму з’явилися «спеціалізовані» класи з мілітаристським навантаженням.

«В Крыму на начало этого учебного года функционируют 1 казачий класс (школа №10 г. Симферополя) и 12 кадетских классов». Повідомила так званий міністр освіти Криму Наталя Гончарова.

У цих класах діти вчаться за спеціальною програмою з військовою спеціалізацією, а шефство над класами взяло Народне ополчення Криму – це ті, хто приймав активну участь в окупації півострову, застосовували силу до учасників мирних акцій протесту російській агресії.

З вересня цього року у Симферопольській школі-ліцеї №3 ім. А.Макаренко запрацював ще один «спеціалізований» клас, але він має свої особливості – це кадетський клас Слідчого Комітету Росії. Сучасні «чекісти» впевнено крокують шляхом НКВС, які проводили «педагогічні» експерименти у власних навчальних закладах. 18 юнаків та 18 дівчат, одягнені у спеціально пошиту форму зробили свої перші, поки ще не усвідомлені, кроки у велетенській машині тоталітарної країни.

 

Окрім участі державних освітніх закладів в формуванні певних «мілітарних» поглядів країна-окупант активно використовує громадські організації, які ж сама і створює. Таким прикладом є Всеросійський дитячо-юнацький військово-патріотичний рух «Юнармія». Створена у жовтні 2015 року за ініціативою міністра оборони Росії Сергія Шойгу, «Юнармія» з 1 вересня 2016 року почала свою діяльність в окупованому Криму і наразі ця організація дуже активно входить в систему шкільної освіти. Перший прийом до лав «Юнармії» відбувався з величезною помпезністю за підтримки всього окупаційного міського керівництва. Тисячу юнаків, після показових виступів морських піхотинців, отримали значки юнармійців від курсантів морського училища. А на площі була розгорнута виставка військової техніки. З того часу юнармійський рух тільки поширюється і його підтримують  так зване Міністерство освіти Криму, державна бюджетна установа «Кримпатріотцентр»,  «Народне ополчення Республіки Крим», військовий комісаріат Республіки Крим та низка інших так би мовити патріотичних структур.

За наказом севастопольського очільника загони «Юнармії» були створені в усіх закладах освіти м. Севастополь.  “В Севастополе сегодня уже более 2,5 тыс. юнармейцев. В сентябре, когда начнется учебный год, планируется расширение. Уже поданы более 1 тыс. заявок на вступление в ряды “Юнармии”. В Севастополе, в Крыму силен дух патриотизма, здесь чтят традиции наших предков”, – повідомив в одному з інтерв’ю Начальник головного штабу руху “Юнармія” Дмитро Труненков.

Схожа ситуація відбувається по всьому Криму. А з 2018 року на півострові почне працювати цілорічний підлітковий «Табір героїв» військово-патріотичного руху «Юнармія» Міноборони РФ.

Досить активно до путінського патріотичного  виховання долучаються кримські козачі структури та Російська православна церква, яка діє через кримську єпархію Української православної церкви Московського патріархату.

В статутах багатьох козачих організацій зазначено, що їх основна мета – підготовка дітей до служби в армії, що вони і роблять з особливим завзяттям, а на підмогу їм приходять московські попи, адже вони об’єднанні під одним гаслом – православ’я і вітчизна.

На сайті Кримської єпархії священики красномовно звітують про свій  внесок у військово-патріотичне вихованні дітей.  Російська православна церква виділяє гранти грошові на проведення літніх таборів православних слідопитів-розвідників.

Також попи всіляко намагаються втиснутися і в навчальний процес 22 жовтня минулого року організували урок мужності для Юнармійців та кадетів у військовій частині. Також не варто забувати про безкінечні показові виступи військових на різних заходах, активну агітацію – служити в Російській армії.

«Дітей учать користуватися вогнепальною зброєю, носити військовий однострій, їм викладають основи рукопашного бою. Тобто формується думка, що насильство – це абсолютно нормально», – констатувала Ольга Скрипник, координатор Кримської правозахисної групи.

Свою лепту у мілітаризацію дитячої свідомості звісно вносить і телебачення та різного роду рекламна продукція, яка вчить дітей ненавидіти, захищатися зі зброєю в руках, і бачити в усіх ворогів.

Хто сьогодні для підростаючого покоління росіян, а  тепер вже і кримчан, є праобразом фашистів, яких треба ненавидіти і вбивати? За що дітей програмують гинути і кого перемагати? Враховуючи агресивну політику Росії, фашистами завтра можуть стати усі країни, які не хочуть дружити з Росією за її правилами. І воювати за таку Росію буде кому, адже до ненависті, до безглуздих перемог, які вартують життя, дітей в цій державі привчають змалку.  Це трагедія і для країни-агресорки і для світу, адже ці зерна вже сьогодні дають паростки: війна та окуповані території в Грузії, Нагірному Карабасі, Сирії, Україні.