UA EN

19 Березня 2024

Програма”Голос Криму”: житло для переселенців. Чи вирішиться проблема у 2018?

Вже скоро буде 4 роки як окупований Крим і триває війна на Донбасі, за цей період Україна отримала  за офіційними даними близько двох мільйонів внутрішніх переселенців, а з ними низку проблем, які потребують негайного вирішення.

Серед найболючіших  – це питання забезпечення житлом. Адже власне житло на окупованих територіях продати фактично не реально як і придбати його, за браком коштів, на вільній від окупації частині України.

Нажаль влада не поспішає вирішувати цю  проблему, а переселенці всіма доступними методами намагаються донести чиновникам свій біль уже протягом декількох років.

Крім акцій під державними установами, переселенці почали об’єднуватися у громадські інституції, створювати власні кооперативи, аби наблизитися до вирішення житлового питання.

Як бачимо і тут свої перепони: є закони, але не має фінансування, є закони, але не має механізмів їх реалізації.

І ось 20 вересня 2017 року переселенці разом з групою народних обранців нарешті дотиснули український парламент,  який проголосував за зміни до двох постанов, що наближають людей до права мати дах над головою у власній країні. Тепер залишилось вирішити питання з фінансуванням.

Але на жаль програма «Доступне житло» не вирішує проблему для соціально незахищених переселенців. Тому як повідомила радник міністра з питань тимчасово окупованих територій Олеся Цибулько наразі при міністерстві створена робоча група, яка розробляє законопроект, що  покликаний вирішите і це питання. Радниця зазначила, що для будівництва житла будуть залучати як державне фінансування, так і фінанси місцевих громад та донорських організацій. Також Цибулько наголосила на тому, що у законопроекті буде прописано питання щодо можливості приватизації соціального житла у майбутньому.

Без сумніву зміни на краще є, але роботи попереду ще багато. Готовність влади до вирішення проблеми з житлом для переселенців – це голосування народних обранців за  проект Бюджету України на 2018 рік,  де будуть закладені гроші на житло для громадян України, які змушені були покинути рідні домівки.