UA EN

19 Березня 2024

Програма “Голос Криму”: тиск на церкву Київського Патріархату в окупованому Криму триває. (відео)

Після анексії Криму Росією під особливим контролем  кремлівської та місцевої влади опинилися українські релігійні громади.

Але основним об’єктом тиску та переслідування новоспеченої влади стала Українська православна церква Київського патріархату. І це не дивно, адже навколо цієї Церкви завжди консолідувалися проукраїнськи сили, а Архієпископ Сімферопольський та Кримський Климент з першого дня Майдану, який розпочався в Києві, а за декілька днів  поширився і півостровом, до останніх акцій проти окупації півострову, на які виходили проукраїнські налаштовані кримчани, постійно підтримував їх.

Результатом тиску на церкву з боку окупаційної влади стало катастрофічне зменшення кількості священників та приходів:

На 1 січня 2014 року Українська Православна Церква Київського Патріархату в Криму мала 47 зареєстрованих релігійних громад. Також на півострові  діяло 3 православних молодіжних братства, а саме в Сімферополі, Керчі та Євпаторії. Богослужіння в церквах Київського патріархату здійснювало 20 священників, які постійно перебували на своїх парафіях.  На сьогоднішній день залишилось 9 парафій та 6 священиків.

Згадаємо як для Київського Патріархату розпочалась окупація півострову Російською Федерацією У перші місяці окупації священики Київського патріархату були змушені виїхати на материк разом з родинами, а у церквах під час богослужінь зявились нові віряни – представники спецслужб. Парафіяни жили в страху, очікуючи, що кожне наступне богослужіння стане останнім, а Архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент кожного дня чекав, що за ним прийде ФСБ.

У лютому 2015 року почався новий наступ на майно української церкви. Місцева влада збільшила  до неймовірних розмірів плату за оренду приміщення, в якому знаходиться Кримське Єпархіальне управління УПЦ Київського Патріархату та кафедральний собор. Але цього, на думку місцевої влади, виявилось замало і вже в січні 2016 року почалась чергова хвиля віджимання майна у Київського патріархату.  Арбітражний суд Криму виніс рішення, у якому від української церкви вимагають сплатити півмільйона рублів та звільнити частину першого поверху Кафедрального собору.

Усвідомлюючи, що наступ на церкву буде продовжуватися владика Климент звернувся до суду з касаційною скаргою на рішення кримського Арбітражного суду.

29 вересня 2016 року Арбітражний суд Центрального округу РФ в місті Калуга своїм рішенням залишив рішення Арбітражного суду Республіки Крим без змін, касаційну скаргу владики Климента без задоволення і припинив судове провадження.

13 лютого 2017 року Верховний суд РФ також приймає рішення припинити судове провадження по касаційній скарзі священика Київського патріархату.

Суди програні, за справу тепер взялися судові виконавці.

31 серпня о 10.00 до приміщення, де знаходиться Кримська єпархія Української Православної Церкви Київського Патріархату та кафедральний собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги, вдерлися “судові виконавці” разом з представниками так званого Фонду майна Криму  і повністю заблокували доступ до першого поверху будівлі та зламали двері. Постраждав і сам владика. Йому серйозно пошкодили руку.

Свій прихід представники кримських “держустанов” мотивували рішеннями судів. “За цими рішеннями нас зобов’язали звільнити 112 кв. метрів, які знаходяться на першому поверсі Церкви, але по факту вони влаштували погром та відібрали у церкви 432 кв. метри”, – констатує владика Климент.

На сьогоднішній день вдалося встановити причетних до погрому в церкві осіб, а саме: хто давав вказівки до захвату приміщення, а також хто їх виконував.

У зв’язку з подіями в церкві кримська громада на матируку оприлюднила звернення, у якому вони наголошують на необхідності введення санкцій проти учасників зухвалого нападу на церкву. А також вимагають до санаційних списків включити тих осіб, які  протягом трьох років окупації півострову системно переслідують Київський патріархат в Криму.

Не дивлячись на реальну загрозу не лише майну, а й власному життю Архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент продовжує протистояти тиску, бо за ним парафіяни церкви, за ним українська громада Криму.

“Для мене головним питанням є збереження Української Православної церкви Київського Патріархату в Криму. Для мене головним питанням є збереження богослужінь, які проходять в парафіях Київського Патріархату на теренах Криму. Головним питанням у мене є збереження духовенства, збереження пастви, бо це є головним питанням для того, щоб була молитва. Якщо молитви не буде, якщо богослужіння не буде, всі решта питань, всі решта проблем не будуть мати жодного значення”, – наголосив  Владика Климент,  в інтерв’ю журналу “КримІнфо”.